تهران - ایرنا - به دنبال تداوم خشكسالی و كاهش شدید ذخایر آبی در افغانستان بیش از دو میلیون كشاورز افغانی در فصل كاشت با مشكلات شدید روبرو شده اند.

به گزارش ایرنا به نقل از رسان های محلی شهروندان افغانی به دلیل تداوم خشكسالی كه كشور افغانستان را در سال جاری ویران كرده، شدیداً با كمبود ذخایر آبی مواجه هستند.
در بسیاری از شهرها از جمله پایتخت افغانستان كابل، ساكنان محلی باید برای استفاده از آب كانتینرهای آبی خود را برای پر كردن چندین بار در روز حمل كنند.
سید علی یكی از ساكنین افغان می‌گوید، ما پیش از این 24 ساعت در روز به آب مصرفی دسترسی داشتیم كه این میزان در حال حاضر به كمتر از سه تا چهار ساعت در روز رسیده است و در این ساعات نیز بیش از پانصد خانواده افغانی برای تحویل آب جمع می‌شوند.
در سال گذشته، میزان بارش در مقایسه با سطح متوسط ‌‌در اكثر نقاط افغانستان، بیش از 50 درصد كاهش یافته است. هم اكنون از 34 استان افغانستان، 16 استان به‌سختی تمام دچار خشك‌سالی شده اند.
به گفته كارشناسان هواشناسی، در سال جاری پدید «لانینا» تأثیر ویران كننده‌ای بر فصل كاشت در افغانستان داشته و اكثر مناطق كشاورزی این كشور با كاهش 70 درصدی بارش و برف مواجه بوده اند.
پدیده لانینا وضعیتی است كه در قسمت مركزی و شرقی استوایی اقیانوس آرام، آب سردتر از حالت طبیعی می‌شود. لانینا تقریباً متضاد ال‌نینو است. لانینا در هر سه تا هفت سال اتفاق می‌افتد و درجه حرارت آب دریا سرد می‌شود. این پدیده حاصل تغییر اختلاف فشار منطقه است و اجازه می‌دهد سطح آب‌های اقیانوس در قسمت شرقی سردتر از حالت معمول شود و در قسمت‌های غربی مناطق گرمسیری گرم‌تر از حالت عادی می‌شوند.
در 20 استان خشك‌سال افغانستان بیش از 15 میلیون شهروند افغانی زندگی می‌كنند كه زندگی آنان كاملاً به كشاورزی، دام و یا فرصت‌های كار در كشاورزی متكی است. از این تعداد دو میلیون شهروند برای تأمین غذای روزانه به دلیل خشك‌سالی شدیداً به بازندگی سختی روبرو هستند.
بر اساس گزارش مركز مدیریت بحران ملی افغانستان، در حدود دو میلیون شهروند افغانی تحت تأثیر شدید خشك‌سالی قرار گرفته‌اند. از طرف دیگر، ادامه جنگ داخلی نیز زیرساخت‌های كشور را ویران كرده و این خود نیز وضعیت را سخت‌تر خواهد كرد.
«اسلام سیاس» معاون مدیر مركز مدیریت بحران ملی افغانستان می‌گوید، پروژه‌های سد سازی در كشور به‌كندی صورت می‌گیرد و در صورت بارش نیز بیش از نیمی از حجم بارش به دلیل عدم توانایی در ذخیره به كشورهای دیگر سرازیر می‌شود.
رسانه‌های محلی می‌گویند كه خشك‌سالی باعث كاهش تولید محصولات كشاورزی در بخش‌های غربی و شمالی افغانستان شده و مردم این مناطق در مرز قحطی قرار دارند.
در حال حاضر جابه‌جایی در كشور افغانستان به دلیل خشك‌سالی به 275 هزار نفر رسیده است.
به گزارش ایرنا، سد سلما بزرگ‌ترین پروژه كشور هند برای بازسازی افغانستان است كه باارزش 300 میلیون دلار احداث شده است. احداث بند سلما از پروژه‌های بزرگ دولت محمد داوود خان، نخستین رئیس‌جمهوری افغانستان بود كه در سال 1976 به كمك هند آغاز شد. روند ساخت این بند كه به دلیل درگیری‌ها در افغانستان متوقف شده بود، بار دیگر در سال 2005 آغاز شد.
بند سلما علاوه بر تأمین آب مورد نیاز برای بیشتر از 75 هزار هكتار زمین كشاورزی، ظرفیت تولید سالانه 42 مگاوات برق را نیز دارا است.
آساق**9473**1663**