به گزارش ایرنا، وزارت دفاع آمریكا (پنتاگون) اعلام كرده دستوری را كه ترامپ در 19 دسامبر (28 آذر) مبنی بر خارج كردن كامل نیروهایش از سوریه صادر كرد، امضا كرده است.
ترامپ در ویدئویی كه چند روز پیش از طریق صفحه توئیتر منتشر شد؛ ادعا كرد كه ما در سوریه علیه داعش «پیروز شدیم» و وعده داد كه همه نیروهایش در این كشور جنگ زده را به كشور باز می گرداند.
اعلام این راهبرد، انتقاد قانونگذاران جمهوریخواه ، دمكرات، مقامات ارشد دولتی سابق و متحدان بین المللی آمریكا را برانگیخت.
این افراد خروج نیروها را بی موقع ارزیابی كردند. نیروهای آمریكایی از سال 2015 به بهانه مبارزه با داعش در سوریه حضور دارند.
بسیاری از مخالفان دستور خروج می گویند اقدام سریع در این زمینه خیانت به متحدان كُرد آمریكا محسوب خواهد شد .
منتقدان خروج آمریكا از سوریه همچنین این تصمیم را پیروزی برای ایران و روسیه قلمداد می كنند.
برخی از نزدیك ترین متحدان ترامپ در مواضع علنی تلاش كرده اند رئیس جمهوری آمریكا را به بازنگری در تصمیم خود ترغیب كنند.
به دنبال اعلام تصمیم ترامپ، «جیمز متیس» وزیر دفاع آمریكا در اعتراض به این سیاست خارجی رئیس جمهوری آمریكا استعفا داد و «بِرت مك گورگ» نماینده آمریكا در امور ائتلاف جهانی ادعایی جنگ با داعش نیز استعفای خود را اعلام كرد.
تصمیم ترامپ همچنین حامیانی داشته و برخی آن را در خدمت اهداف تبلیغاتی در انتخابات آتی ریاست جمهوری ارزیابی كرده اند.
«رند پل» سناتور جمهوریخواه از ایالت كنتاكی تصمیم ترامپ را مایه مباهات توصیف كرد و گفت این همان چیزی بوده كه او وعده داده بود.
وی گفت: فكر می كنم كه آمریكا وارد جنگ هایی طولانی در بسیاری از مناطق شده است. لازم است كه بر مشكلات خود در داخل متمركز شویم: رسیدگی به وضعیت جاده ها، پل ها و مدارس.
این سناتور آمریكایی همچنین چنین استدلال كرد كه چنین سیاست هایی به پیروزی غیرمنتظره ترامپ در انتخابات سال 2016 كمك كرد.
رند پال گفت: ما چند تریلیون دلار صرف چنین جنگ هایی كرده ایم و من فكر می كنم كه رئیس جمهور وعده دیگری داده بود. این یكی از دلایلی بود كه به پیروزی ما كمك كرد.
وی حضور آمریكا در سوریه را عامل تشدید تروریسم ارزیابی كرد و افزود خروج زودتر نیروهای آمریكایی این كشور را زودتر از باتلاق خارج می كند و به نفع آمریكا خواهد بود.
«باب كوركر» دیگر سناتور جمهوریخواه آمریكایی از ایالت تنسی كه ریاست كمیته روابط خارجی سنای آمریكا را برعهده دارد و از مخالفان این تصمیم است، در مقابل گفت از این تصمیم ناراضی است زیرا اعتماد آمریكا را زیر سوال می برد.
** اندیشده آتلانتیك: دستور شتاب زده ترامپ كردها را نابود می كند
اندیشكده آتلانتیك دستور ترامپ را عامل نابودی كردها ارزیابی كرده و به نقل از منتقدان این تصمیم نوشت كه این دستور اسرائیل را تهدید می كند و باعث جسور شدن حكومت های به اصطلاح متخاصم می شود.
به گفته منتقدان، این تصمیم همچنین تردیدهایی را درباره توان آمریكا برای حل مشكلات در سایر مناطق جهان برانگیخته است.
آتلانتیك به نقل از «رابرت فورت» سفیر آمریكا در سوریه در دولت «باراك اوباما» رئیس جمهوری پیشین آمریكا نوشت: نیروهای آمریكایی نمی توانند همه مشكلات در سوریه را رفع كنند.
این اندیشكده با استناد به گزارش شبكه سی ان ان نوشت: این تصمیم كه بر خلاف خواسته متیس و دیگر مشاوران ارشد ترامپ اتخاذ شد ممكن است آغاز تغییرات گسترده تر در اعزام نیروها به خارج باشد.
«نیكولا هِراس» پژوهشگر مركز امنیت آمریكای جدید تصمیم ترامپ را بازتاب نه تنها خواسته از قبل بیان شده او برای عقب نشینی از دخالت نظامی در خاورمیانه ارزیابی كرد بلكه آنهارا نشانه خروج از راهبرد هزینه برتر در سوریه دانست و نوشت به نظر می رسد ماموریت محدود ما در آمریكا برای جنگ با داعش به جنگ نیابتی با ایران و سوریه تبدیل شده است.
با این حال، منتقدان تصمیم ترامپ حضور نیروهای آمریكایی در سوریه را صرف نظر از تعداد این نیروها در خدمت اهداف نظامی و ژئوپلتیكی ارزیابی می كنند.
«فیصل ایتانی» كارشناس ارشد اندیشكده شورای آتلانتیك در این زمینه گفت: حضور نیروهای آمریكایی اجازه نمی دهد داعش، ایران، روسیه یا تركیه خلا احتمالی در سوریه را پر كنند.
**بروكینگز: تصمیم ترامپ در لحظه بحرانی اتخاذ شد
اندیشكده بروكینگز گزارش داد تصمیم ترامپ برای خروج از سوریه در شرایط بحرانی در منطقه اتخاذ شد كه فعالان مختلفی خود را برای نظم سیاسی بعد از دوران جنگ آماده می كنند و كمپین تحت امر آمریكا تلاش می كند عناصر باقی مانده داعش را نابود كنند.
بروكینگز نوشت: حضور تقریبا 2 هزار نیروی آمریكایی به نظر اندك می رسد اما تصویر گسترده تر مهمی وجود دارد. حفظ نیروها در سوریه اهمیت نمادین دارد. خروج آمریكا از سوریه به احیای داعش در سوریه و عراق منجر خواهد شد و خلایی را ایجاد خواهد كرد كه ممكن است توسط حكومت «بشار اسد» رئیس جمهوری سوریه، ایران ومتحدان كرد و عرب پر شود.
**كارنگی: خروج آمریكا تبعات گسترده ای خواهد داشت
اندیشكده آمریكایی بنیادكارنگی برای صلح بین المللی نوشت: خروج از سوریه به ترامپ اجازه می دهدتا چنین استدلال كند كه «داعش شكست خورده است» و وعده انتخاباتی اش را محقق كرده است. اما بسیاری از جمله جامعه اطلاعاتی امریكا و پنتاگون این ارزیابی را رد می كنند.
جامعه اطلاعاتی آمریكا در گزارش ماه آگوست خود تخمین زد عناصر باقی مانده داعش شامل حدود 17 هزار نیرو در عراق و 14 هزار و 500 نفر در سوریه است. این آمار خطر ناشی از خروج نیروهای آمریكایی از عراق در دولت اوباما را تكرار می كند كه به بروز خشونت و حملات تروریستی در این كشورمنجر شد. خروج ناگهانی آمریكا از سوریه تهدید بیشتری را به دنبال دارد. ناآرامی ها در شمال سوریه می تواندبه رویارویی منطقه ای گسترده تر و غیرقابل كنترل تری تبدیل شود.
خروج آمریكا همچنین خطراتی ژئوپلتیكی به دنبال دارد. روسیه آن را فرصتی برای افزایش نقش خود در سوریه قلمداد خواهد كرد. این امر به تحكیم بیشتر حكومت سوریه كمك می كند. اما تهدیدها به همین مسائل محدود نمی شوند.
این اندیشكده مدعی شد كه حضور نظامی آمریكا در نزدیك مرز سوریه و عراق با هدف مهار نفوذ فزاینده ایران در منطقه بوده است.
كارنگی نتیجه گرفت: خروج چند هزارنیرو آمریكایی برای تحقق وعده انتخاباتی و درمغایرت بر توصیه های مشاوران ترامپ تبعات گسترده ای در منطقه خواهد داشت . درگیری سوریه به جنگ نیابتی برای قدرت های منطقه بدیل شده است و خروج نیروهای آمریكایی به افزایش بی ثباتی درمنطقه منجر می شود.
**واكنش اروپا به تصمیم ترامپ
واكنش كشورهای اروپایی به تصمیم ترامپ برای خارج كردن نیروهایش از سوریه با استعفای جیمز متیس متعاقب این تصمیم ترامپ در ارتباط بود. استعفای متیس شركای اروپایی آمریكا را از یكی از مذاكره كنندگان معتبر خود و حامی پر وپاقرص پیمان آتلانتیك شمالی (ناتو) محروم كرد. این تصمیم در اروپا به عنوان نماد هشدارآمیزی در عزم ترامپ برای اتخاذ تصمیمات شخصی در سیاست خارجی قلمداد می شود. این تصمیم بعلاوه عمق اختلافات عمیش بین ترامپ و حتی جمهوری خواهان را درقبال تعهدات این كشور در قبال اروپا و خاورمیانه به نمایش گذاشت.
مقامات انگلیسی نتیجه چنین تصمیمی را عمیقا دردسرساز توصیف كردند. وزیر دفاع و خارجه آمریكا آشكارا ازتصمیم ترامپ انتقاد كردند. آلیستر برت معاون وزیر امور انگلیس در امور خاورمیانه در توئیتی نوشت: در منطقه ای شكننده هر اقدامی كاتالیزور اقدام دیگری است. اگر كشورهای متحد نتوانند به یكدیگر اعتماد كنند دیگران این خلا را پر می كنند. جیمز متیس این موضوع را درك می كرد. مهم است كه جانشین او هم موافق این امر باشد.
«هایكو ماس» وزیر امور خارجه آلمان در این زمینه گفت: داعش عقب نشینی كرده اما تهدید آن هنوز رفع نشده است. این خطر وجود دارد كه تبعات تصمیم ترامپ به جنگ با داعش آسیب برساند و دستاورد ما را به خطر بیندازد.
احساس بحران در منطقه ترانس آتلانتیك درسراسر تشكیلات سیاست خارجی اروپا گسترش یافت و «كارل بیلت» رئیس شورای روابط خارجی اروپا در توئیتی نوشت: صبح هشدار در اروپا. متیس عامل پیوند قوی در سراسر آتلانتیك در دولت ترامپ بود. بقیه مسائل در خوشبینانه ترین حالت شكننده و در بدترین حالت دچار فروپاشی شده اند.
«امانوئل مكرون» رئیس جمهوری فرانسه در 23 دسامبر (2 دی) گفت از این تصمیم ترامپ «عمیقا متاسف است». وی افزود «یك متحدباید قابل اعتماد باشد». او با متحدانش درباره حضور فرانسه به عنوان جایگزین موقت خروج نیروهای امریكا رایزنی كرد.
به رغم آن كه حضور یك نیروی اروپایی درسوریه برای جنگ با داعش و حفاظت از كردها غیرواقع گرایانه است اما امر بر فقدان توان نظامی مستقل اروپا تاكید دارد و این در حالیست كه سیاستمداران اروپایی از ماهیت تصمیم گیری ترامپ ناراضی هستند. ترامپ درموضوع خارج كردن نیروهایش از سوریه و نه در زمینه چشم انداز كاستن نیروهایش در افغانستان با شركای اروپایی اش مشورت نكرده است و این موضوع با توجه به وجود نیروهای زمینی و هوایی این كشورها در این دو كشور نگرانی ها و نارضایتی هایی را در بین متحدان اروپایی آمریكا برانگیخته است.
اروپام**9158 ** 1546
تاریخ انتشار: ۳ دی ۱۳۹۷ - ۱۳:۲۰
تهران - ایرنا - «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریكا در حالی با ادعای پایان ماموریت این كشور در جنگ با داعش ؛ از تصمیم به خروج نیروهایش از سوریه خبر داده است كه این دستور اختلافاتی را حتی بین هم حزبی هایش در داخل برانگیخته و به بی اعتمادی متحدانش در خارج منجر شده است.