بحران در سوریه با طرح و نقشه های از پیش تهیه شده از سوی برخی كشورهای عربی ، غربی و رژیم صهیونیستی از اواخر اسفند ماه سال 1389 آغاز و با توجه به روند رویدادهای اخیر آن در بخش های شمال غربی و شمال شرقی می رود كه هشتمین سال خود را نیز در اسفند ماه سال جاری پشت سرگذارد.
در پی آغاز جنگ در سوریه، بسیاری از كشورهای عربی روابط سیاسی خود را با سوریه قطع و سفارتخانه خود را در دمشق بستند به امید آنكه این سفارتخانه ها را با دولت جدید مورد نظر خود در سوریه دوباره باز كنند.
تنها یك سال پس از آغاز جنگ یعنی سال 2012، كشورهای حوزه خلیج فارس از سفیران خود در سوریه خواستند كه به سرعت این كشور را ترك كنند.
اما پس از شكست توطئه ها در سوریه و سرپا شدن مجدد دمشق، بسیاری از كشورهای عربی از جمله امارات، اردن، سودان ، كویت ، قطر و سایر كشورها اكنون در فكر بازگشت به سوریه هستند و در این ارتباط با یكدیگر رقابت می كنند.
هر چند امارات مانند سایر كشورهای عرب همسو، از گروه های مسلح و شبه نظامیان در سوریه حمایت مالی نكرد و روابطش را با سوریه حفظ كرد اما جزء مهمی از مجموعه كشورهای عرب حاشیه خلیج فارس بود كه در طرح تغییر نظام كنونی سوریه با استفاده از هر راه و شیوه نظامی مشاركت داشت.
اما گذشت هشت سال به امارات و سایر كشورهای عربی نشان داد كه سوریه می تواند با مقاومت توطئه ها را خنثی كند و همچنان پایدار بماند، از این رو ابوظبی چندین هفته است كه تلاش های دیپلماتیك خود را برای از سرگیری روابط با دمشق آغاز كرده است.
در همین راستا شبكه خبری المیادین گزارش داد كه ' عبدالرحیم مراد ' نماینده مجلس لبنان به نقل از مقامات اماراتی اعلام كرد كه ابوظبی در نظر دارد به زودی روابط دیپلماتیك با سوریه را از سرگرفته و سفارت خود را در دمشق بازگشایی كند.
امارات كه اخیرا به اشتباه بودن سیاست های جهان عرب علیه دولت سوریه اذعان كرده بود، اكنون تلاش دارد روابط دیپلماتیك خود با دمشق را همراه با سفارتخانه خود بازسازی كند.
خبرگزاری 'اوقات الشام' نیز در این باره گزارش داد، ابوظبی اكنون در حال بازسازی و ترمیم ساختمان سفارتخانه اش در منطقه رمانه دمشق است تا زمینه برای بازگشایی آن فراهم شود.
بنا بر اعلام اوقات الشام، حتی برخی از شركت های گردشگری امارات برای گرم تر شدن روابط با سوری ها، پیشنهاد داده اند كه شهروندان سوری می توانند در مدت زمان اندكی، ویزای گردشگری به امارات دریافت كنند.
مقامات سوری نیز از بازگشت كشورهای عربی به سوریه استقبال كرده اند.
«فیصل المقداد» معاون وزیر خارجه سوریه در خصوص تلاش امارات برای برقراری روابط با سوریه تاكید كرد: ما از هر اقدامی از سوی كشورهای عربی كه در راستای بازگشایی سفارتخانه هایشان در دمشق باشد، استقبال می كنیم.
وی افزود: امارات قصد دارد سفارتخانه اش را در دمشق باز كند و ما از این اقدام استقبال می كنیم.
اردن نیز از جمله كشورهایی است كه اقداماتی را برای از سرگیری روابطش با دمشق آغاز كرده است و به نظر می رسد قصد دارد همانگونه كه اولین كشور حامی تروریست ها بود اكنون نیز اولین كشور برای اعزام سفیر باشد و در همین ارتباط عبدالله دوم شاه اردن نیز از اعزام سفیر به سوریه در اولین فرصت سخن گفته است.
در حال حاضر سفارت اردن در دمشق و سوریه در امان در سطح كاردار اداره می شوند اما روزنامه رای الیوم به تازگی نوشت كه وزارت خارجه اردن دستوری را برای اعلام هیات دیپلماتیك جدید خود در دمشق به ریاست سفیر جدید دریافت كرده است.
«بشار اسد» رئیس جمهوری سوریه نیز در دیدار اخیر خود با هیات پارلمانی اردن در خصوص تبادل سفیر با امان رایزنی كرد و در پیام كوتاه به همتای اردنی خود اعلام كرد كه نگاه ما به جلو است.
عربستان نیز كه خود یكی از حامیان اصلی مالی و رسانه ای تروریست ها در طول هشت سال جنگ در سوریه بوده، اكنون با اذعان به شكست توطئه ها علیه سوریه، می كوشد از سایر كشورهای عربی منطقه در از سرگیری روابط با دمشق، عقب نماند.
عبدالرحیم مراد نماینده مجلس لبنان كه نقش میانجی را میان دمشق و ریاض دارد، اعلام كرد كه محمد بن سلمان ولیعهد سعودی هیچ گونه واكنش منفی در خصوص ایده بازنگری در مناسبات سوریه -عربستان نشان نداده است.
این مقام لبنانی افزود: به فعالیت های خود را برای انجام دیدار میان 'علی مملوك' رئیس دفتر امنیت ملی سوریه با مسئولان سعودی ادامه می دهد.
در كنار این تلاش ها و رایزنی ها، 26 آذر ماه عمر البشیر رئیس جمهوری سودان در گامی رسمی و عملی، طی دیداری ناگهانی وارد دمشق شد تا با بشار الاسد رئیس جمهوری سوریه دیدار كند.
السودان الیوم درباره سفر البشیر به سوریه نوشت، البشیر در حالی به دمشق رفت كه به یقین رسیده بود كه سوریه بر توطئه های هفت ساله پیروز شده است و اكنون با قدرت به مسیر خود ادامه می دهد و شاید البشیر به این نتیجه رسیده كه محور مقاومت همه توطئه ها را خنثی كرده است و همچنین این پاسخی به مسئولان دفتر نخست وزیر رژیم صهیونیستی بود كه چند پیش گفته بودند ممكن است نتانیاهو به زودی از سودان دیدار كند.
به عقیده 'محمد خیر العكام ' تحلیلگر امور سیاسی سوری، سفر اخیر البشیر به سوریه و دیدارش با اسد، پیام روشنی برای دنیای عرب دارد مبنی بر این كه كشورهای عربی در حال روی آوردن به سمت سوریه هستند.
در همین حال روشن ترین پیام این سفرها و از سرگیری روابط به رسمیت شناختن دولت سوریه و نظام این كشور است كه چنین نگاهی می تواند سوریه را در برابر حوادث آتی تا سال های سال بیمه كند.
از ندا بهبودی
خاورم**9329*1436*
تاریخ انتشار: ۳ دی ۱۳۹۷ - ۱۶:۱۹
تهران-ایرنا- شكست توطئه های كشورهای عربی و غربی در سوریه، بسیاری از كشورهای منطقه را به از سرگیری روابط با دمشق سوق داده و برخی كشورهای عربی حاشیه خلیج فارس در تكاپو برای بازسازی سفارتخانه شان در دمشق و از سرگیری روابط دیپلماتیك با سوریه در اولین فرصت هستند.