هوشنگ عطاپور روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: البته صاحبان برخي كانال هاي خبري با تعداد اعضاي مشخص، موظف به دريافت مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي هستند و بر اساس نوع فعاليت مي توانند در جرگه خبرنگاران و روزنامه نگاران رسمي محسوب شوند اما شرط آن ثبت در اين وزارتخانه است.
وي ادامه داد: در غير اين موارد افراد بر اساس علائق شخصي مي توانند در رسانه ها و شبكه هاي اجتماعي فعاليت بكنند كه از آنان به عنوان شهروند خبرنگار ياد مي شود.
عطاپور اظهار داشت: در ايران براي اينكه خبرنگاران و روزنامه نگاران تحت حمايت هاي حقوقي صنفي قرار بگيرند، بايد در خانه مطبوعات و رسانه هاي رسمي مجوزدار ثبت نام كرده و هويت حرفه اي پيدا كنند.
وي اضافه كرد: شهروند خبرنگاران بر اساس قانون اساسي با رعايت قوانين عمومي كشور و حقوق شهروندي مي توانند فعاليت بكنند، ولي قاعدتا تحت حمايت هاي حقوقي صنفي قرار نمي گيرند؛ هرچند از حقوق شهروندي خبرنگار شهروند هم بايد بر اساس قانون، نهادهاي ذيربط حمايت كنند.
مديركل سابق فرهنگي و اجتماعي استانداري آذربايجان غربي با تاكيد بر اينكه رسانه ها در دنياي مدرن ركن چهارم نظام مردم سالاري هستند، اضافه كرد: با ورود شبكه هاي مجازي به عالم خبر و توليد محتوا، رسانه هاي اجتماعي وارد زندگي شهروندان شدند و انحصار ابر رسانه هاي سنتي را شكستند و نسل جديدي از ابر رسانه ها در حال زايش است؛ بنابراين اصطلاح شهروند خبرنگار پا به عرصه وجود گذاشته و تحولات كيفي در اين حوزه ايجاد شده است.
عطاپور اضافه كرد: در سطح جهان با 2 گروه روزنامه نگار و خبرنگار رسمي شامل خبرنگار و روزنامه نگار آزاد و مستخدم مواجه هستيم؛ خبرنگاران آزاد در استخدام هيچ آژانس خبري نيستند و با داشتن مجوز صنفي خبرنگاري براي آژانس هاي مختلف خبر تهيه مي كنند و خبرنگاران مستخدم كه در رسانه رسمي به فعاليت حرفه اي و تخصصي اشتغال دارند.
وي بيان كرد: پس فعالان رسانه براي شناخته شدن به عنوان «خبرنگار و روزنامه نگار رسمي» بايد مجوز صنفي مربوطه را داشته باشند؛ البته مدرك تحصيلي شرط لازم است ولي كافي نيست چون خبرنگاران زيادي وجود دارند كه به شكل آماتور و از ساير رشته هاي علمي و تجربي وارد عرصه خبر شده و به خبرنگار يا روزنامه نگار حرفه اي تبديل شده اند.
اين كارشناس مسايل فرهنگي و اجتماعي اظهار داشت: با گسترش حوزه هاي توليد خبر، «خبرنگار و روزنامه نگار كارشناس» كه در رشته هاي مختلف علمي تحصيل كرده اند، وارد اين عرصه شده اند؛ پس شرط شناخته شدن به عنوان «خبرنگار رسمي» داشتن هويت و وابستگي شغلي و حرفه اي به نهاد صنفي خبر و رسانه است.
عطاپور افزود: در غيبت «نظام صنفي روزنامه نگاري و خبرنگاري»، فرد با عضويت در «خانه مطبوعات» كه با معرفي نامه رسمي رسانه هاي مجوزدار صورت مي گيرد، به عنوان خبرنگار و روزنامه نگار رسمي شناخته مي شود؛ يعني فرد بايد شاغل حرفه خبرنگاري و روزنامه نگاري در يك رسانه رسمي مجوزدار و عضو خانه مطبوعات باشد.
به گزارش ايرنا به نقل از سامانه جامع رسانه هاي كشور، روزنامه نگار كسي است كه شغل اصلي و مستمر او فعاليت فكري و محتوايي در زمينه تهيه، تنظيم و انتشار اخبار و وقايع جاري، تحليل و تفسير آنها در رسانه هاست.
3072
تاریخ انتشار: ۴ دی ۱۳۹۷ - ۰۰:۱۴
اروميه – ايرنا – كارشناس مسايل فرهنگي و اجتماعي گفت: صرف فعاليت خبري يك كاربر در فضاي مجازي و شبكه هاي اجتماعي به معناي احراز هويت خبرنگاري نيست.