به گزارش روز شنبه ايرنا به نقل از نشريه نيوزويك، اگرچه كاخ سفيد به صورت رسمي خروج نيروهاي آمريكايي از افغانستان را اعلام نكرده است، اما رسانه هاي متعدد از طرح آينده آمريكا مبني بر خروج نيمي از 14 هزار نيروي درگير در جنگ 17 ساله افغانستان خبر داده اند .
به نوشته اين نشريه، طالبان نه تنها هرج و مرج و نا آرامي را در كشور خود ترويج داده است، بلكه اين اختلافات را به خارج از مرزها و كشورهاي منطقه نيز منتقل كرده است. در مقاله اي كه چهارشنبه گذشته توسط يك بياد تحقيقاتي هندي منتشر شد، اينگونه استدلال شده است كه ممكن است پاي طالبان به هند و پاكستان كه دهه ها است بر سر منطقه كشمير با يكديگر اختلاف دارند، باز شود.
اين مقاله با اشاره به تعاملات دهلي نو با پكن و مسكو اعلام كرد كه حمايت پاكستان از گروه هاي تروريستي باعث تشديد دخالت هاي كشورهاي منطقه، همچون ايران و روسيه در مسائل افغانستان خواهد شد. به نظر مي رسد تسلط تدريجي به جنگ داخلي افغانستان به اين معنا است كه ذينفعان مختلف منطقه اي سعي مي كنند تا ميدان جنگ را با توجه به اولويت هاي استراتژيكي خودشان و با توجه به خروج تدريجي نيروهاي آمريكايي، به نفع خود تغيير دهند.
به نوشته نيوزويك، ايالات متحده شكست دادن طالبان با استفاد از زور را رها كرده و در تلاش براي دستيابي به معاهده صلح ميان طالبان و دولت افغانستان است؛ با اين حال هنوز هيچ توافقنامه جامعي به دست نيامده است. در گزارشي كه هفته گذشته توسط پنتاگون منتشر شد، آمده است كه ايالات متحده تنها يك 'منفعت حياتي ملي' در افغانستان دارد: 'هدف آمريكا جلوگيري از تبديل شدن افغانستان به پناهگاهي امن براي گروه هاي تروريستي است كه مي توانند حملات گسترده اي عليه ايالات متحده، شهروندان آمريكا و منافع و متحدانش خارج از كشور انجام دهند و هدف نهايي ايالات متحده مذاكره دولت افغانستان با طالبان و دستيابي به يك توافق سياسي است'.
در اين گزارش به افزايش مشاركت مسكو، پكن، تهران، دهلي نو و ديگر دولت هاي منطقه اي در اين مناقشه اشاره شده است. روسيه براي حفاظت از منافع خود در آسياي ميانه و گسترش نفوذ خود در منطقه، درگير طيف وسيعي از فعالان افغانستان همچون طالبان شده است؛ در حالي كه تعاملات نظامي، اقتصادي و سياسي چين، بر اساس نگراني هاي امنيتي داخلي و گسترش تروريسم از مرزهاي چين به داخل اين كشور و افزايش تمايل چين براي حفاظت از سرمايه گذاري هاي اقتصادي خود در منطقه نشات مي گيرد.
پنتاگون نوش: تهران به دنبال يك حكومت پايدار در افغانستان است كه پاسخگوي اهداف ايران، خروج نيروهاي آمريكا (ناتو) از افغانستان، حذف داعش و حمايت از خواسته ها و نگراني هاي ايران از جمله حقوق آب و امنيت مرزي، باشد، همچنين هند را به عنوان قابل اعتماد ترين شريك منطقه اي و بزرگترين كمك در توسعه اين كشور عنوان كرد و از پاكستان خواست تا با مسائل امنيتي مرزي خود برخورد كند.
در حالي كه پكن و اسلام آباد سه شنبه گذشته، دربارۀ 'تغييرات جديد' درمورد درك مشترك درگيري هاي افغانستان مذاكره كردند، شاه محمود قريشي وزير امور خارجه پاكستان نيز با وزراي خارجه افغانستان، ايران، چين و روسيه ملاقات كرد. مسكو نيز هفته گذشته ديدار دو جانبه اي با دهلي نو در راستاي پيشبرد مسير صلح برگزار كرد. يك هفته پس از آنكه مقامات واشنگتن با طالبان ملاقات كردند، تهران نيز چهارشنبه گذشته اعلام كرد كه مذاكراتي با اين گروه برگزار خواهد كرد.
روسيه و هند، و چين و پاكستان، كه به طور مداوم از روابط قوي برخوردار بوده اند، حال همكاري هاي امنيتي منطقه اي خود را گسترش داده اند. روسيه تنها چند روز پس از شركت در رزمايش مشترك دريايي با پاكستان، اوايل ماه جاري رزمايش دريايي ديگري به نام «ايندرا 2018» با هند برگزار كرد. چين و هند نيز اوايل هفته جاري تمرينات ضد تروريستي مشترك خود را به پايان رساندند.
كاهش عمليات نظامي افغانستان نه تنها هزينه جنگ هاي خارجي آمريكا را كاهش خواهد داد- درست همانند خروج نيروهاي آمريكا از سوريه- بلكه منجر به تحقق تمايلات چارچوب چند قطبي و همكاري و صلح در منطقه خواهد شد. رقباي اصلي پنتاگون، يعني روسيه و چين نيز به دنبال محدود سازي نفوذ جهاني ايالات متحده هستند.
**آساق**9470**
تاریخ انتشار: ۸ دی ۱۳۹۷ - ۱۴:۰۹
تهران - ايرنا - نيوزويك نوشت؛ با وجود جنگ طولاني مدت آمريكا در افغانستان عليه طالبان اما اين گروه موفق به بازگشت به صحنه اين جنگ شده است و حتي پنتاگون نيز تصريح كرده است كه راه حل نظامي در اين كشور غير ممكن است.