ساری- ایرنا- ورود بانوان به عرصه تولید محصولات سالم كشاورزی در مازندران با سرمایه گذاری آموزشی دولت از طریق اجرای طرح ارتقای مهارت های شغلی زنان روستایی آغاز شده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، مازندران با تولید 72 نوع محصول یكی از قطب های مهم تولید محصولات كشاورزی در كشور است و نقش مهمی در امنیت مواد غذایی دارد.
استفاده بی رویه از سموم و آفت كش ها در تولید محصولات كشاورزی در چند دهه گذشته كه شیوع برخی انواع سرطان ها را به دنبال داشت، سبب شد تا تولیدات ارگانیك كشاورزی در دستور كار قرار گیرد و در این میان نقش زنان با نگاه مادرانه می تواند این هدف را زودتر و بهتر محقق كند.
اداره كل امور بانوان و خانواده استانداری مازندران بر همین اساس طرح ارتقای مهارت های شغلی زنان روستایی را متناسب با نیازهای جامعه و خانواده امسال به اجرا گذاشت، طرح كه مهم ترین هدف آن تولید محصول كشاورزی سالم و ارگانیك اعلام شده است.
مرحله نخست این طرح هفته گذشته در شهرستان بابل و مرحله دوم آن امروز شنبه در ساری در محل ساختمان معاونت جهاد كشاورزی مازندران برگزار شد.
با توجه به این كه زنان روستایی مازندران در تولید تمامی محصولات كشاورزی صاحب نقش هستند و حتی در تولید بعضی از محصولات نقش صفر تا صدی را بر عهده دارند، مجریان طرح امیدوارند بتوانند از نقش مادرانه اشان برای تولید محصول سالم و ارگانیك بهره بگیرند.
** برگزاری طرح در 14 شهرستان
مدیركل امور بانوان و خانواده استانداری مازندران در حاشیه برگزاری مرحله دوم طرح به خبرنگار ایرنا گفت: طرح ارتقای مهارت های شغلی بانوان روستایی در 14 شهرستان در سطح استان برگزار می شود.
سمیه قاسمی طوسی با بیان اینكه این طرح هفته گذشته به مركزیت شهرستان بابل برگزار شد كه زنان روستایی شهرهای همجوار هم حضور داشتند، افزود: این طرح امروز و فردا در ساری برگزار شده و هفته های آینده در نوشهر و تنكابن برگزار می شود.
مازندران دارای 22 شهرستان، 59 نقطه شهری و حدود چهار هزار روستا و آبادی است. بر اساس نتایج آخرین سرشماری 47 درصد جمعیت استان در مناطق روستایی زندگی می كنند.
مدیركل امور بانوان استانداری مازندران گفت: این طرح در حوزه تسهیلگران بخش كشاورزی و آموزش هایی با سرفصل های كشاورزی مورد نظر اداره كل استاندارد و دانشگاه علوم پزشكی و جهاد كشاورزی است.
وی با بیان این كه طرح با استقبال خوب بانوان روستایی و به صورت موفق برگزار شد، افزود: در مرحله بعد نظرسنجی و ارزیابی مطالب ارائه شده در سه حوزه را به اجرا می گذاریم.
او ادامه داد: مهم ترین مساله در هر مرحله ،اصل آموزش است چون آموزش از اركان مهمی است كه مورد غفلت واقع شده و این اطلاع نداشتن ها، ما را با مسائلی مواجه كرده كه می توانستیم با آگاهی بخشی از آن پیشگیری كنیم.
قاسمی طوسی بر ضرورت بهره گیری برای اصلاح روش های زیانبار تولید محصولات كشاورزی از طریق آگاهی بخشی بویژه به بانوان روستایی تاكید كرد و گفت: تسهیلگران با حضور در دوره های آموزشی طرح ارتقای مهارت های شغلی بانوان روستایی، این مطالب را به جامعه روستایی منتقل می كنند.
وی استانداردیابی در محصولات كشاورزی را برای بازاریابی راهگشا دانست و تاكید كرد: میل و سلیقه مشتری در تولید محصولات كشاوری باید تامین شود تا بازار فروش و تجارت بدرستی شكل بگیرد و این موضوع در دنیا از سال ها پیش مورد توجه قرار گرفته و حل شده است.
مدیركل امور بانوان و خانواده استانداری مازندران توضیح داد: آنچه مهم است این كه استانداردهایی باید برای جذب بازار لحاظ شود و در این زمینه در بلند مدت نگاه بین المللی داریم تلاش ما بر این است كه از طریق این آموزش ها، تولید محصول سالم در دستور كار قرار گیرد و زنان روستایی در تولید غذای سالم و امنیت غذایی نقش زیادی دارند كه باید به آن واقف شوند.
وی با اشاره به استفاده بی رویه از كودهای شیمیایی و سموم دفع آفات در كشور و باقی ماندن این تركیبات در محصولات، افزود: این موضوع سبب شده تا اصلی ترین راهبرد مهم برای توسعه كشاورزی در كشور، در مرحله نخست، افزایش سطح سلامت جامعه با اولویت قرار دادن تولید محصول سالم و در مرحله دوم، تولید محصول ارگانیك باشد.
قاسمی طوسی با بیان این كه یكی از علت های مرگ و میر در مازندران بیماری سرطان است كه گفته می شود استفاده بی رویه از سم و كود در دهه های پیش این معضل را ایجاد و تشدید كرد، اظهار داشت: به این نتیجه رسیدیم در این زمینه نیاز به آموزش فراگیر داریم و از تسهیلگران انتظار است آموزش ها را به جامعه روستایی منتقل كنند و برای ترویج سلامت جامعه همكاری كنیم.
وی افزود: در تولید محصولات كشاورزی، كود و سم باید در حد استاندارد مصرف شود تا سلامت جامعه به مخاطره نیفتد. می توان غذای سالم تولید كرد و فقط نیازمند آموزش هستیم و كشاورزان به این باور برسند كه باید به تولید محصول سالم روی آورده و به بازار عرضه كنند.
مدیركل امور بانوان و خانواده استانداری مازندران گفت: هدف ما این است آلودگی های فیزیكی، شیمیایی و میكروبیولوژی را در محصولات كشاورزی به حداقل ممكن برسانیم.
وی افزود: بهبود راندمان كاری، ارتقای كیفیت بهداشتی محصول تولیدی، به حداقل رساندن اثر تخریبی كشاورزی به محیط زیست، اجرای مدیریت تلفیقی آفات در محصولات كشاورزی و تضمین سلامت و ایمنی كارگرانی كه محصولات را تولید می كنند، از دیگر اهداف اجرای این طرح است.
پژوهش های صورت گرفته در آزمایشگاههای مدرن نشان داده است كه آفت كش ها خطرات بسیاری دارند چرا كه به آسانی تجزیه نمی شوند و در محیط زیست جابه جا می شوند.
كارشناسان تغذیه بر این باورند كه مصرف محصولاتی كه در تولید آنها از آفت كش ها استفاده شده، سبب می شود تا باقی مانده آفتكش در محصول كشاورزی، در بافت های چربی بدن جمع شود و بیماری ایجاد كند.
** برند سازی برای تولید محصول سالم
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی جهاد كشاورزی مازندران هم به خبرنگار ایرنا گفت: تولید مواد غذایی با سلامت جامعه رابطه مستقیم دارد، تقلب ها و تخلف هایی را در ارائه محصولات ارگانیك در بازارهای بزرگ و كلانشهرها می‌بینیم.
حسین نگهدار با بیان اینكه كشور ما در طول سالیان متمادی به سمت تولید ارگانیك به شكل گسترده نرفت، افزود: هدف ما از اجرای این برنامه فرهنگ سازی و كیفی سازی محصولات است و این با تولید محصول سالم و ارگانیك به دست می آید.
وی با تاكید بر برند سازی محصولات سالم، اظهار داشت: اگر به دنبال تولید محصول ارگانیك هستیم چون با این محصول، اختلاف قیمت در بازار ایجاد می شود باید بحث تجاری سازی را هم مورد نظر قرار دهیم.
این مسئول با بیان اینكه تولید محصول ارگانیك، حفظ سلامت جامعه و سلامت زمین را منجر می شود، گفت: با توجه به دغدغه ای كه در بازار داریم، فرهنگ سازی باید به سمتی برود كه جامعه به استفاده از تولیدات ارگانیك، ترغیب شود.
وی ردیابی معكوس محصول را یكی از اهداف اجرای طرح ارتقای مهارت های شغلی زنان روستایی برشمرد و افزود: ردیابی معكوس به این مفهوم است كه مشكلات روند كشت بررسی شود تا ببینیم چرا عنصر مضر در محصول باقی مانده است.
با توجه به میل مردم به استفاده از محصول ارگانیك و سالم، به نظر می رسد كشاورزان و تولید كنندگان بزرگ محصولات كشاورزی، باید به نیاز مخاطب اهمیت داده و متناسب با این نیاز و به دور از هر گونه تقلب و تخلف، محصول سالم تولید كنند.
طرح ارتقای مهارت های شغلی بانوان روستایی، بر تاثیر زنان در تولید محصول كشاورزی بویژه در مازندران تاكید دارد و بیانگر نقش موثر بانوان روستایی در این زمینه است.
9927/1654