«نسرين يادگاري» روز يكشنبه در گفت و گو با ايرنا افزود: شاخص استاندارد مصرف نمك پنج گرم در روز براي هر فرد بالغ است درحالي كه آمارهاي رصد تغذيه اي در استان و كشور بيانگر مصرف روزانه تا 15 گرم اين ماده خوراكي در سبد غذايي هر فرد بالغ است.
وي اظهار داشت: آمار منتشره وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي يادآور سرانه مصرف سالانه 6 كيلوگرم نمك براي هر ايراني است درحالي كه شاخص اين سرانه در جهان حداكثر سه كيلوگرم براي هر فرد بالغ است.
مسئول واحد تغذيه مركز بهداشت استان مركزي توضيح داد: مصرف مقادير بالاي نمك در دراز مدت عامل اختلال در اندام هاي مختلف بدن است به طوري كه زياده روي در اين ماده خوراكي ارتباط تنگاتنگ با فشار خون، بيماري هاي كليوي و چشكي و پوكي استخوان دارد.
يادگاري ادامه داد: مصرف بالاي نمك با اثري كه بر افزايش فشار خون و اختلالات فشار كليوي دارد ، روند جذب كلسيم براي استخوان ها را مشكل ساز كرده و كلسيم دريافتي بدن دفع مي شود كه در دراز مدت به پوكي استخوان مي انجامد.
وي يادآور شد: الگوي مصرف نمك در نانوايي ها از مواردي است كه مي تواند به معضل مصرف بالاي نمك دامن بزند چرا كه استاندارد نمك افزودني به نان پيش از اين يك و هشت دهم درصد بود كه به تازگي به يك درصد اصلاح شده اما در بسياري از واحدها رعايت نمي شود.
مسئول واحد تغذيه مركز بهداشت استان مركزي اظهار داشت: بنا به اعلام وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي هر ايراني روزانه 320 گرم نان دريافت مي كند كه اگر شاخص نمك آن استاندارد نباشد آسيب زا است و اين در شرايطي است كه سهم نان و غلات در رژيم غذايي مردم بايد 180 گرم در روز باشد و بيش خواري نان در سبد غذايي نيز نيازمند اصلاح است.
يادگاري افزود: كارشناسان بهداشت محيط با حضور در واحدهاي خبازي و استفاده از ابزار نمك سنج پروتاتل به صورت دوره اي نمك افزودني نان را سنجش مي كنند و در صورت تخلف تا 2 بار اخطار و بار سوم نانوايي تعطيل مي شود.
وي خاطرنشان كرد: هدفگذاري كاهش 10 درصدي نمك موجود در محصولات غذايي صنعتي از برنامه هاي اولويت دار سلامت كشور است كه تاكنون نمك موجود در تركيبات 30 ماده غذايي كنسروي، بيسكويت و فرآورده هاي لبني با اين سياست راهبردي اصلاح شده است.
مسئول واحد تغذيه مركز بهداشت استان مركزي عنوان كرد: استفاده از نمك با كيفيت يددار و تصفيه شده (تبلور مجدد)به مردم تاكيد مي شود چرا كه ساير نمك ها حاوي برخي فلزات خطرناك نظير كادميوم، سلينيم و سرب و شن و ماسه هستند كه در بدن اثرات نامطلوب داشته و رسوب در اندام ها و رگ ها را سبب مي شود.
يادگاري گفت: برخي عطاري ها به اشتباه از مردم مي خواهند كه نمك دريا را در رژيم غذايي روزانه جايگزين نمك تصفيه شده كنند كه به دليل وجود مقادير زيادي املاح و مواد خطرآفرين در اين نوع نمك مصرف آن ناقض سلامت است.
وي به مردم توصيه كرد: در انتخاب نمك مصرفي يددار و تصفيه شده از اقلام بسته بندي با برچسب سيب سلامت استفاده كنند و محصول انتخابي مهر استاندارد و نشان رنگي داشته باشد.
مسئول واحد تغذيه مركز بهداشت استان مركزي خاطرنشان كرد: فقر و كمبود يد در بدن كودكان و بالغان مخاطرات جدي در يادگيري و سلامت و اختلال در ذهن و جسم ايجاد مي كند و به منظور پيگيري از كمبود اين ريزمغذي مقادير مورد نياز روزانه يد بدن به نمك افزوده شده است.
يادگاري بيان كرد: ميزان مصرف نمك يددار براي هر بزرگسال سالم بايد در حد يك قاشق مرباخوري سر صاف باشد و افرادي كه به عارضه فشار خون، امراض كليوي و پوكي استخوان مبتلا هستند بايد مقادير مصرف نمك تصفيه يدردار را تا حد يك قاشق چايخوري سرصاف در روز بخورند.
وي توضيح داد: بسيج مصرف صحيح نمك در استان مركزي از 15 ديماه تا اول بهمن ماه انجام مي شود كه در اين ايام كارشناسان تغذيه با حضور در مدارس، مهدهاي كودك، ادارات، رستوران ها و غذاپزي ها، نانوايي ها و صدا و سيما در خصوص مصرف درست نمك توضيح مي دهند.
مسئول واحد تغذيه مركز بهداشت استان مركزي تصريح كرد: ذائقه شور از عادات نادرست غذايي خانواده نشات گرفته كه بايد اصلاح شود و به همين منظور فرهگ حذف نمكدان از سفره بايد به صورت عملياتي در استان مركزي انجام شود.
70 درصد سديم مورد نياز بدن از رژيم غذايي و تركيبات غذاهاي فرآوري شده تامين مي شود و تامين اين ماده خوراكي تنها از طريق نمك پاش نيست.
6013/
تاریخ انتشار: ۹ دی ۱۳۹۷ - ۰۷:۵۵
اراك - ايرنا - مسئول واحد تغذيه مركز بهداشت استان مركزي گفت: مردم اين استان سه برابر استاندارد نمك مي خورند كه اين رفتار تغذيه اي سلامت آنان را تهديد مي كند.