به گزارش خبرنگار علمي ايرنا، پرينترهاي سه بعدي يكي از روش هاي توليد افزايشي/ additive manufacturing به شمار مي آيند كه به زبان ساده جسم طراحي شده توسط رايانه را به صورت لايه اي چاپ مي كنند. اين چاپگرها به عنوان عامل متحول كننده صنعت ساخت در زمينه هاي متعددي چون پزشكي، جواهرسازي، معماري، صنعت پوشاك، خرده فروشي، خودروسازي و آموزش با ساخت قطعات مختلف و حتي كل يك دستگاه كاربرد دارند.
چاپگرهاي سه بعدي فناوري هاي مختلفي دارند و از مواد گوناگوني استفاده مي كنند؛ يك نوع از اين چاپگرها با فناوري اف دي ام/ fused deposition modeling يا مدل سازي ته نشين جوش خورده كار مي كند و مواد مورد استفاده آن دو نوع فيلامنت است.
مواد مصرفي پرينترهاي سه بعدي FDM كه از رشته هاي پليمري (پلاستيكي) ساخته مي شود و به آن فيلامنت/ Filament مي گويند. فيلامنت ها به شكل رول در بازار موجود بوده و در رنگ، جنس و ضخامت هاي مختلفي عرضه مي شوند. اين مواد بسته به دماي ذوب تغيير حالت داده و پرينتر سه بعدي از طريق نازل مي تواند لايه ها را روي هم قرار دهد تا قطعه ساخته شود.
با اينكه بعضي شركت هاي ايراني و مراكز تحقيقاتي، دانشگاهي و آزمايشگاه ها در سال هاي اخير مونتاژ پرينترهاي سه بعدي را آغاز و براي كارهاي خود از توليدات چاپگرها آن استفاده مي كنند، كشور در زمينه مواد مصرفي اين پرينترها وابسته است و اكنون گروهي از محققان واحد علوم و تحقيقات دستگاهي براي توليد مواد مصرفي اين چاپگرها ساخته اند.
***ساخت دستگاهي براي توليد مواد مصرفي چاپگرهاي سه بعدي
مجري طرح ساخت اين دستگاه روز دوشنبه در گفت وگو با خبرنگار علمي ايرنا در مورد اين دستگاه توضيح داد: مواد اوليه را به صورت گرانول اي بي اس وارد اين دستگاه و بعد از ذوب و پمپاژ به صورت فيلامنت از آن خارج مي شود.
محمدرضا محمدي در اين مورد كه آيا دستگاه يادشده نمونه خارجي دارد يا خير افزود: اين دستگاه نمونه خارجي دارد و مثلا نمونه آزمايشگاهي چيني با قيمت حدود 300 هزار تومان به فروش مي رسد.
وي با اشاره به اينكه دستگاه توليد فيلامنت در قالب طرحي با معاونت پژوهش و فناوري واحد علوم و تحقيقات به سرانجام رسيده است گفت: اين طرح از دو سال قبل آغاز شد و اكنون در حال ارائه به دانشگاه است، همچنين نمونه آزمايشگاهي آن با قيمت پيشين نرخ ارز با 35 هزار تومان ساخته شد.
*** نمونه خارجي 7 برابر قيمت نمونه داخلي
اين دانش آموخته مهندسي مكانيك در مقطع كارشناسي ارشد و دانشجوي مهندسي بافت مقطع دكتري در مورد نمونه هاي ديگر اين دستگاه گفت: اين دستگاه نمونه ايراني مشابه ندارد و قيمت نمونه چيني نيز حدود 350 هزار تومان است.
وي با اشاره به اينكه گرانول اي بي اس به عنوان خوراك اصلي دستگاه در داخل توليد مي شود افزود: از آنجايي كه گرانول اي بي اس در ايران در پتروشيمي قائد بصير گلپايگان توليد مي شود، كمبود ضروري براي توليد فيلامنت فقط اين دستگاه بود.
محمدي در مورد تلاش براي تجاري سازي اين دستگاه گفت: قصد تجاري سازي نداريم، زيرا براي بازار ايران تعداد زيادي دستگاه لازم نيست مگر اينكه نمونه هاي روميزي يا كوچك تر آن ساخته شود، هدف ما بيشتر فروش فيلامنت هاي حاصل از دستگاه است.
وي در مورد ارائه فيلامنت هاي حاصله به بازار گفت: فعلا به بعضي هنرستان هايي كه رشته مكاترونيك دارند ارائه داده ايم كه پرينترهاي سه بعدي داشته اند، يا آزمايشگاه هاي دانشگاه علوم و تحقيقات و بيشتر مراكز تحقيقاتي.
به گزارش ايرنا اين دستگاه بخشي از دستاوردهاي محققان گروه مكانيك در دانشكده مكانيك، برق و كامپيوتر واحد علوم و تحقيقات دانشگاه آزاد بود كه در نمايشگاه نوآوري ها و اختراعات اين دانشگاه همزمان با هفته پژوهش و فناوري (24 تا 30 آذر) به نمايش درآمد و توسط دكتر شهرام اعتمادي، مهندس محمدرضا محمدي و مهندس علي محمد محمدي طراحي و ساخته شده است.
علمي**9157**1440
تاریخ انتشار: ۱۰ دی ۱۳۹۷ - ۰۸:۱۵
تهران- ايرنا- در حاليكه مواد مصرفي چاپگرهاي سه بعدي به صورت خام در پتروشيمي ها توليد و ارائه مي شود، ساخت مواد مصرفي كامل اين چاپگرها به دستگاهي نياز دارد كه محققان واحد علوم و تحقيقات دانشگاه آزاد آن را ساخته اند.