كرمانشاه - ايرنا - در بن بست بودن هرسين تا دهه 80، مهمترين مانع توسعه اين شهرستان بود اما با تكميل شبكه بزرگراهي آن و كريدور شمال غرب به جنوب غرب، انتظارها براي وقوع يك تحول بزرگ در تاريخي‌ترين شهرستان كشور بيشتر شده است.

به گزارش خبرنگار ايرنا، شهرستان 85 هزار نفري هرسين در جنوب شرقي استان كرمانشاه حلقه ارتباطي همسا‌يه‌هاي شرقي و جنوب شرق اين استان با مركز كرمانشاه است.
هرسين بزودي قرار است يك مسئوليت سنگين ديگر را هم عهده دار شود و پذيراي ترافيك شمال غرب به جنوب غرب كشور باشد؛ يعني مرز بازرگان در استان آذربايجان غربي را به بندر امام خميني (ره) در استان بوشهر متصل كند.
در بن بست بودن هرسين تا دهه 80، جلوي شكوفايي ظرفيت هاي متعدد آن را گرفته بود اما با تكميل شبكه بزرگراهي آن و كريدور شمال غرب به جنوب غرب، اكنون انتظارها براي وقوع يك تحول مثبت در اين شهرستان بيشتر شده است.
بويژه اينكه اين شهرستان قدمت تاريخي ديرينه و آثار باستاني متعددي دارد كه كتيبه بيستون، تپه گنج‌ دره (چيا خزينه)، گور دخمه‌هاي اسحاق ‌وند، دخمه شمس ‌آباد، حوض سنگي (حوض ساعت) و تخت شيرين تنها بخش كوچكي از آن است.
طبق تحقيقات باستان شناسان اروپايي، گنج‌ دره حدود 11 هزار سال قدمت دارد و براي اولين بار مردم اين منطقه حيوان را اهلي كرده اند و دست به كشت غلات زده اند؛ نخستين ظروف سفالي ايران زمين هم در شهر هرسين ساخته شده است.
صنايع دستي زيبا و متعدد، كشاورزي حاصلخيز، دامپروري پرسود و صنعت پرورونق از ديگر ظرفيت هاي شهرستان هرسين است كه با تحولات مثبت سال هاي اخير و پيگيري هاي ويژه حسن سليماني، نماينده شهرستان در مجلس شوراي اسلامي و مديران اجرايي آن زمينه شكوفايي اين ظرفيت ها فراهم شده است.
هرچند هنوز هم مشكلات بزرگي از جمله بيكاري و ركود كسب و كار گريبانگير هرسين است و رفع آنها به تدابير و توجه مسئولان شهرستان نياز دارد.
فرماندار هرسين در گفت و گو با خبرنگار ايرنا به تشريح خدمات صورت گرفته در اين شهرستان در آستانه 40 سالگي انقلاب اسلامي پرداخت و چشم انداز توسعه شهرستان را بسيار خوب توصيف كرد.
آنچنان كه او گفت، اين شهرستان در رژيم پهلوي فراموش شده بود و «تمام زيرساخت هاي هرسين ارمغان انقلاب اسلامي بوده است.»

** همه عزل و نصب‌ها را خودم انجام داده ام
امير شاه آبادي، فرماندار 46 ساله هرسين از 2 سال پيش سكان مديريت اين شهرستان را بدست گرفته و به واسطه همكاري و رابطه خوبي كه با حسن سليماني، نماينده مردم شهرستان در مجلس دارد، دست به تغييرات متعددي در ردده مديران زده است.
شاه آبادي به موانع ابتداي مسئوليت خود اشاره و اظهار كرد: وقتي به شهرستان هرسين آمدم بسياري از اعضاي شوراي اداري يا غيربومي بودند يا به بهانه هاي مختلف از جمله ماموريت در شورا حضور نداشتند و يا كارآمدي پاييني داشتند؛ به همين دليل طي 2 سال اخير 25 نفر از مديران ادارات شهرستان را با مطالعه و كارشناسي تغيير دادم كه منجر به اتفاقات مثبتي در شهرستان شده است.
او گفت: نماينده شهرستان هرسين در مجلس تاكنون در عزل و نصب هاي شهرستان كمترين دخالتي نكرده و تنها تاكيد ايشان اين بوده است كه از نيروهاي متخصص، مردم مدار و متعهد استفاده شود تا ثمرات مديريت آنها به مردم برسد.

** هرسين، يك حلقه ارتباطي ملي
فرماندار هرسين در ادامه سراغ وضعيت خدمات زيرساختي شهرستان رفت و درباره زيرساخت هاي حمل و نقل گفت: هم اكنون ايستگاه ريلي شهرستان هرسين در روستاي «سرماج حسين‌خاني» در حال تكميل است كه فاصله آن تا پل چهر كمتر از 2 كيلومتر است؛ ضمن اينكه مركز شهرستان با فرودگاه مركز استان كمتر از 45 كيلومتر فاصله دارد.
او با بيان اينكه شهرستان هرسين پس از مركز استان طولاني ترين شبكه بزرگراهي كرمانشاه را دارد، افزود: 400 كيلومتر جاده آسفالته در شهرستان هرسين وجود دارد كه 120 كيلومتر آن بزرگراه و 280 كيلومتر ديگر جاده هاي روستايي است به طوري كه 90 درصد مسيرهاي روستايي استان آسفالته هستند.
اين مسئول اظهار كرد: بخشي از كريدور شمال غرب به جنوب غرب هم در استان كرمانشاه قرار دارد كه از گردنه «مله ماس» در شهرستان سنقر آغاز و پس از عبور از شهرستان صحنه وارد بيستون در شهرستان هرسين مي شود و در ادامه به شهرستان نورآباد در استان لرستان مي رسد. از سوي ديگر در حوزه استان لرستان هم اين كريدور اكنون از شهرستان الشتر عبور كرده و در حال تكميل شدن به سمت نورآباد است.
آنچنان كه شاه آبادي بيان كرد: در بخش شهرستان هرسين تنها احداث 2 هزار و 800 متر در حد فاصل پاسگاه شيرز تا رودخانه گاماسياب به همراه يك پل، باقي مانده است كه با توجه به تبديل شدن اين پروژه از سال 1396 به رديف پروژه هاي ملي و پيگيري استاندار كرمانشاه و نماينده شهرستان هرسين در مجلس شوراي اسلامي 18 ميليارد تومان براي تكميل اين مسير باقي ‌مانده اختصاص پيدا كرده است كه اميدوارم تا بهار 98 اين قطعه هم تكميل و بهره برداري شود.

** شهرستان سبز
فرماندار هرسين وضعيت گازرساني در شهرستان را هم اين گونه تشريح كرد: هرسين از نظر گازرساني شهرستان سبز اعلام شده است و علاوه بر شهر هرسين تمام روستاهاي بالاي 20 خانوار شهرستان هم از نعمت گاز برخوردار هستند.
او افزود: گرچه گازرساني به روستاهاي زير 20 خانوار محدوديت قانوني دارد اما هر كدام از اين روستاها كه در مسير خطوط گازرساني قرار دارند نيز از نعمت برخوردار مي شوند.
فرماندار هرسين گريزي هم به وضعيت برق رساني در اين شهرستان زد و گفت: تمام نقاط شهرستان كه در آن سكونت دائم وجود دارد از نعمت برق برخوردارند و حتي جنوبي ترين نقطه هرسين يعني روستاي «ميرمينگه» به شبكه برق، آب و گاز دسترسي دارند.
به گفته او هرسين در اصلاح شبكه برق براي جلوگيري از سرقت كابل و قطع ناگهاني برق مشتركان پيشرو بوده است.
او همچنين با اشاره به آغاز احداث 2 شبكه آبرساني «كاشانتو و مارانتو» در اين شهرستان گفت: همچنين مجتمع آبرساني روستاي پاسار هرسين هم اكنون بايد 40 روستا از روستاي سرخ‌ ده تا ميرمينگه را زيرپوشش قرار دهد كه تاكنون حدود 18 روستا را زيرپوشش برده است.

** رشد 2 برابري شاخص هاي درماني
شاه آبادي همچنين با بيان اينكه شاخص هاي بهداشت و درمان هرسين در سه سال اخير بهبود 2 برابري داشته، گفت: اين اتفاق مثبت در عين حال كه در برنامه هاي دولت بوده، نتيجه پيگيري ويژه نماينده هرسين، كنگاور و صحنه در مجلس شوراي اسلامي است به ويژه اينكه ايشان عضو هيات امناي دانشگاه علوم پزشكي استان كرمانشاه نيز هست و اين موضوع در بهبود شاخص هاي بهداشتي و درماني هرسين نقشه موثري داشته است.
او با اشاره به فعال شدن نزديك به سه برابري ظرفيت بيمارستان شهداي شهرستان هرسين، گفت: اين رشد از حدود 33 تخت به بيش از 80 تخت فعال رسيده و اكنون بيش از 90 درصد از تخت هاي بيمارستان فعال است.
احداث درمانگاه بيماربستر بخش بيستون و تكميل كلينيك تخصصي شهر هرسين از ديگر خدمات درماني بود كه فرماندار هرسين به آن اشاره و اظهار كرد: بخش سي‌تي‌اسكن در بيمارستان شهداي هرسين هم در حال احداث است كه پس از تكميل فضاي آن، دستگاه مورد نظر هم خريداري و به زودي نصب و بهره‌برداري مي‌شود.
تامين تخصص هاي مورد نياز از جمله بخش زنان و زايمان، چشم پزشكي و ارتوپدي و 12 تخته آي‌سي‌يو در بيمارستان هرسين از ديگر خدماتي بود كه شاه آبادي به آن اشاره و اظهار كرد: با پيگيري جناب آقاي سليماني و همراهي دانشگاه علوم پزشكي استان تجهيزات چشم پزشكي لازم براي بيمارستان شهدا در حال خريداري است. علاوه بر شهرستان هرسين، مراودات نزديك به 450 روستاي شهرستان نورآباد با مركز هرسين است و طبعا ايجاد اين تخصص هاي پزشكي مي تواند سبب افزايش درآمد بيمارستان هم بشود.
به گفته شاه آبادي «در پي خدمات متعددي كه در روستاهاي شهرستان صورت گرفته است طي چند سال آينده روند مهاجرت كنوني تغيير پيدا مي كند و گرايش به روستانشيني در شهرستان بيشتر مي‌شود.»

** هرسين فرزند انقلاب است
فرماندار هرسين در بخش ديگري از مصاحبه با ايرنا گفت: من متولد يكي از روستاهاي حوزه چمچمال در شهرستان هرسين هستم و در خاطرم هست كه براي اولين بار جهاد سازندگي براي ما جاده كشيد و آب آشاميدني آورد؛ پس از انقلاب بود كه خانه هاي بهداشت به روستاهاي شهرستان هرسين آمد و جهاد كشاورزي اقدام به آموزش و ترويج كشاورزي كرد.
وي تأكيد كرد كه تمام زيرساخت‌هاي شهرستان از جمله جاده، آب، برق، گاز، بهداشت و درمان، صنعت و... ارمغان انقلاب اسلامي بوده است.
شاه آبادي در عين حال گفت: ارتباط مردم و انقلاب 2 طرفه بوده و اهالي شهرستان هرسين هم به انقلاب، شهدا، امام راحل و رهبري انقلاب به شدت علاقه مندند.

** فاضلاب رهاشده روستاها
در كنار خدمات صورت گرفته در شهرستان هرسين، مشكلاتي هم از جمله در بخش فاضلاب روستايي وجود دارد.
فرماندار هرسين گفت: گسترده ترين شبكه خدمت‌رساني در استان شبكه آب و فاضلاب روستايي است اما اعتبارات آن بسيار محدود است با اين حال ما انتظار داريم كه مديركل آب و فاضلاب روستايي استان كرمانشاه نگاه ويژه اي براي رفع مشكلات هرسين داشته باشد.
به گفته شاه آبادي ، در بسياري از روستاهاي شهرستان شبكه فاضلاب وجود ندارد و فاضلاب روستا به صورت سطحي در فضاي روستا رها شده كه علاوه بر ايجاد آلودگي براي آب شرب و كشاورزي، احتمال ايجاد بيماري را افزايش داده است.

** فرسوده بودن بافت شهر هرسين
يكي از مشكلات شهر 552 هكتاري هرسين فرسوده بودن بخش زيادي از واحدهاي مسكوني آن است به طوري كه براساس آمار رسمي بيش از 102 هكتار از اين شهر 45 هزار نفري بافت فرسوده است اما فرماندار شهرستان هرسين تأكيد دارد كه اين آمار مربوط به يك دهه پيش است و اكنون وسعت بافت فرسوده شهر هرسين بسيار بيشتر از اين رقم است.
به گفته شاه آبادي ، با توجه به اجازه اي كه به تازگي رهبر معظم انقلاب براي برداشت از صندوق توسعه ملي براي بازآفريني بافت هاي فرسوده شهري داده‌اند، مي توان از تسهيلات 9 درصد تا سقف 40 ميليون تومان و نيز 70 ميليون تومان با سود 18 درصد و بازپرداخت 2 ساله براي هر واحد مسكوني فرسوده استفاده كرد.
او خيابان اصلي شهر هرسين را هم يكي از موانع توسعه شهر دانست و گفت: در تلاشيم كه با كمك شهرداري، شوراي شهر، اداره راه و شهرسازي و بانك مسكن مشوق هايي براي عقب نشيني واحدهاي تجاري از اين خيابان در نظر بگيريم هرچند كه نمي‌توان در هر صورت اين خيابان را تعريض كرد و عقب نشيني ها تنها باعث تعريض پياده رو خواهد شد زيرا امكان قطع درختان كهنسال اين خيابان وجود ندارد.

** تلاش براي رفع مشكل تاريخي آب هرسين
يكي از اتفاقات مثبتي كه سال گذشته در شهر رخ داد، حل مشكل 22 ساله كدورت آب شرب شهر بود؛ با توجه به قديمي بودن دو مخزن آب شهر، در هنگام بارندگي كدورت آب شرب بشدت بالا مي رفت و حتي رنگ آب قهوه اي مي شد.
فرماندار هرسين در اين باره عنوان كرد: آب شرب شهر از كاريزهاي نهاوند و سرچشمه هاي گاماسياب نشات مي گيرد و يك جنس منحصر به فرد دارد كه امكان تصفيه آن در دستگاه هاي معمول تصفيه آب وجود ندارد به همين دليل با مطالعه و پيگيري هاي مختلف، پس از انتخابات سال 96 مناقصه ايجاد تصفيه خانه شهر برگزار شد كه خوشبختانه يك پيمانكار خلاق كه به تازگي اختراع خود را به ثبت رسانده بود، برنده مناقصه شد.
وي افزود: در آن زمان اعتبارات مربوط به اين طرح در حال برگشت بود اما با تلاش و پيگيري نماينده محترم شهرستان در مجلس جلوي برگشت اين اعتبارات گرفته شد و طي 6 ماه تصفيه خانه اضطراري شهر هرسين در دو منبع با 12 فيلترينگ هوشمند اجرا شد.
به گفته شاه ‌آبادي ، حداكثر كدورت آب شهر هرسين به 500 ان‌تي‌يو مي رسيد اما تصفيه‌ خانه فعلي تا دو برابر اين كدورت را هم جواب مي دهد.
فرماندار هرسين در عين حال تنها منبع آب شرب شهر را سراب آن دانست و گفت: براي تامين آب ميان مدت شركت آب منطقه اي در حال مكان يابي براي حفر چاه عميق است كه قرار شده دو چاه حفر و به شبكه آب شرب شهر متصل شود تا در زمان اضطرار مورد استفاده قرار گيرند.
آنچنان كه شاه‌آبادي بيان كرد: ايجاد يك سد در قسمت جنوب غربي شهر هرسين هم اقدام ديگري است كه با هدف تامين بلندمدت آب شرب مورد نياز شهر در حال انجام است.
او در اين باره گفت: مرحله اول مطالعات سد بابازيد انجام شده و با پيگيري نماينده شهرستان در مجلس، استاندار محترم و شركت آب منطقه‌اي به زودي مرحله دوم مطالعات آن هم آغاز و نقشه اجراي طراحي و در نهايت تامين اعتبار و اجرايي مي شود.
به گفته شاه آبادي ، اين سد آب بلند مدت شهر هرسين، آب كشاورزي منطقه و صنايع پايين دستي را تامين مي كند.

** هرسين در آستانه تحول
به گفته او «شهرستان هرسين تا اوايل دهه 80 شمسي در بن ‌بست كامل قرار داشت اما با تلاش‌هاي ترك ‌نژاد استاندار وقت، مسير 2 طرفه هرسين به شهرستان نورآباد در استان لرستان آسفالت شد و اكنون هم با اجراي كريدور شمال غرب به جنوب غرب يك تحول اساسي در انتظار شهرستان هرسين است.
به اعتقاد شاه آبادي «وضعيت بن بستي هرسين باعث مي شد كه تمايلي در سرمايه گذاران براي حضور در اين شهرستان وجود نداشته باشد اما به دنبال توسعه زيرساخت‌ها و وضعيت جاده هاي شهرستان، روند جذب سرمايه گذاري در هرسين صعودي شده است.»

** مردم وارد ميدان شوند
فرماندار هرسين تاكيد كرد كه با توجه به مهيا بودن زيرساخت هاي توسعه در شهرستان و مهيا بودن استفاده از تسهيلات بانكي، شرايط براي ورود مردم به سرمايه گذاري و اشتغالزايي در شهرستان مهيا است.
به گفته او ، اكنون ديگر شغل دولتي بسيار محدود شده و زمان آن است كه مردم وارد ميدان شوند و كارها را خود به دست بگيرند.
وي در عين حال گفت: متاسفانه براي يك موافقت اصولي براي سرمايه‌گذاري بايد 16 استعلام انجام شود و براي تاييد زمين نيز چندين تاييديه بايد گرفته شود به طوري كه اكنون متوسط جذب يك سرمايه گذار دست كم هشت ماه طول مي كشد در صورتي كه در برخي كشورهاي همسايه اين پروسه يك هفته اي انجام مي شود آن هم با ارائه مشوق هاي بسيار خوب.
شاه آبادي با تأكيد بر اينكه دولت بايد اين پروسه را كوتاه كند، به مجمع نمايندگان استان كرمانشاه پيشنهاد داد كه با همكاري ساير نمايندگان مجلس براي كوتاه كردن پروسه سرمايه گذاري طرح هايي را مطرح و پيگيري كنند تا مردم به سرمايه گذاري در بخش خصوصي ترغيب و تشويق شوند.

** هرسيني‌ها قانع و قدرشناس هستند
شاه آبادي در پايان مردم شهرستان هرسين را شهرونداني به شدت قانع، آرام و قدرشناس توصيف كرد و گفت: هر خدمت بسيار كوچكي هم با تقدير و سپاس فراوان مردمان اين ديار مواجه مي شود و اين مسئوليت ما را مضاعف كرده است.
وي تأكيد كرد: ما مسئولان اگر هم به هر دليلي نتوانيم مشكل مراجعه كنندگان را رفع كنيم دست كم بايد با روي گشاده و اخلاق نيكو پذيراي آنان باشيم و بي شك در اين صورت است كه احساس رضايت خاطر در ارباب رجوع ايجاد مي شود.
7444/8066
مصاحبه از عبدالله الماسي