**مونته نگرو
اين كشور حوزه بالكان غربي كه در سال 2017 به عضويت در پيمان آتلانتيك شمالي ( ناتو) درآمد اكنون درصدد است كه با ورود به اتحاديه اروپا ، روند اروپا آتلانتيك را به اميد بهبود وضعيت اقتصادي و رفاهي كامل كند.
- انتخابات رياست جمهوري
'ميلو جوكانوويچ' رهبر حزب دمكراتيك سوسياليست در انتخابات رياست جمهوري كه سومين بار از اعلام استقلال اين كشور در سال 2006 است، توانست پيروز اين دور از انتخابات شود.
جوكانوويچ كه بيشترين آرا را در انتخابات رياست جمهوري بدست آورد در 6 نوبت مقام نخست وزيري و در يك دوره مقام رئيس جمهوري را بر عهده داشته است.
بر اساس قوانين اين كشور، رئيس جمهور در انتخابات عمومي با راي مخفي براي 5 سال انتخاب مي شود.
- مونته نگرو و امنيت هوايي اين كشور توسط نيروهاي ناتو
پيمان آتلانتيك شمالي (ناتو) در سال 2018 در اولين سالگرد عضويت مونته نگرو در اين سازمان نظامي طي مراسم ويژه اي كه در حضور وزير دفاع مونته نگرو و نماينده ناتو برگزار شد، امنيت از حريم فضايي اين كشور كوچك در بالكان غربي را رسما بر عهده گرفت.
پردراگ بوشكوويچ وزير دفاع مونته نگرو در اين مراسم با اشاره به اينكه اين كشور به طرف آينده گام برداشته گفت: مونته نگرو را در سطحي قرار داديم كه نشان دهنده كيفيت جديدي از زندگي و جنبه هاي ايمني جديد است.
وزارت دفاع مونته نگرو همچنين به مناسبت بر عهده گرفتن حفاظت از حريم هوايي اين كشور توسط نيروهاي هوايي ايتاليا و يونان با صدور اطلاعيه اي اين اقدام را يكي از مهمترين شكل منافع مستقيم عضويت مونته نگرو در ناتو توصيف كرد.
مونته نگرو كشوري كوچك در منطقه بالكان واقع در كرانه درياي آدرياتيك پس از امضاي سندي در 30 ارديبشهت سال 1396، در تاريخ 15 خرداد همين سال (پنجم ژوئن 2017) طي مراسمي در وزارت امور خارجه آمريكا رسما به عضويت ناتو در آمد.
كارشناسان امور سياسي و نظامي منطقه بالكان باور دارند كه عضويت مونته نگرو در ناتو مي تواند توازن نظامي و سياسي در منطقه بالكان بين قدرت هاي بزرگ بخصوص در منطقه اروپاي شرقي ايجاد كند كه اكثر كشورهاي آن در گذشته به شوروي سابق گرايش داشته اند.
مونته نگرو از كشورهاي بالكان غربي كه اخيرا به عنوان بيست و نهمين عضو ناتو پذيرفته شده، به تازگي خدمت نظام وظيفه (سربازي) اجباري را به داوطلبانه تغيير داده است.
دولت مونته نگرو عضو يوگسلاوي سابق، پس از 14 سال خدمت سربازي اجباري در ارتش را لغو و آن را براي داوطلبان به مدت 6 ماه اعلام كرد.
ارتش مونته نگرو به عنوان جوان ترين كشور اروپايي به طور نمادين از يك هزار و 500 نظامي تشكيل شده است كه از اين تعداد 512 تن سرباز، 786 تن درجه دار و 245 نفر بقيه افسر مي باشند و بودجه نظامي آن در چارچوب يك كشور اروپايي ناچيز است.
- مونته نگرو در نوامبر سال 2010 براي پيوستن به اتحاديه اروپا نامزد شد و در ماه ژوئن 2012 مذاكرات با اتحاديه اروپا آغاز كرد. اين كشور در سال 2017 ميلادي رسما به عنوان بيست و نهمين عضو پيمان آتلانتيك شمالي (ناتو) پذيرفته شد.
مونته نگرو، آخرين جمهوري از يوگسلاوي سابق است كه 21 ماه مي 2006 (31 ارديبهشت 1385) با برگزاري همه پرسي از صربستان جدا شد و به اين ترتيب مراحل فروپاشي يوگسلاوي پس از گذشت 15 سال پايان يافت.
مونته نگرو پنجاه و ششمين عضو سازمان امنيت و همكاري اروپا و صد و نود و دومين كشور عضو سازمان ملل متحد محسوب مي شود.
**بوسني و هرزگوين
اين كشور نيز مانند ديگر كشورهاي بالكان در سال 2018 تحولات زيادي را پشت سر گذاشت و در اين راستا مي توان به هشتمين انتخابات عمومي بوسني و هرزگوين و بحران مهاجرين غيرقانوني اشاره كرد.
در هشتمين انتخابات عمومي در بوسني و هرزگوين 'ميلوراد دوديك'، 'شفيك جفروويچ' و 'دراگان چوويچ' به ترتيب از رده صرب ها، بوشنياك ها (مسلمانان) و كروات ها به عنوان سه عضو جديد شوراي رياست جمهوري اين كشور انتخاب شدند.
همچنين در اين دوره از انتخابات عمومي 42 عضو مجلس نمايندگان مجمع پارلماني بوسني و هرزگوين كه 28 نفر از فدراسيون بوسني و هرزگوين و 14 نفر از جمهوري صربسكا هستند، انتخاب شدند.
از سوي ديگر راي دهندگان براي مجلس نمايندگان فدراسيون بوسني و هرزگوين 98 نماينده را كه متشكل از بوشنيالك ها و كروات ها هستند، انتخاب كردند.
- بوسني و هرزگوين و بحران مهاجرين غيرقانوني
برخي از كشورهاي بالكان از جمله بوسني و هرزگوين در سال 2018 با افزايش تعداد مهاجرين و پناهجو مواجه و اين موضوع نگراني مقامات اين كشور را موجب شده است.
مهاجرين براي رسيدن به كشورهاي اتحاديه اروپا بطورغيرقانوني وارد قلمرو بوسني و هرزگوين مي شوند.
از ابتداي سال 2018 بيش از 5 هزار مهاجر غيرقانوني وارد بوسني و هرزگوين شده اند كه از اين تعداد بيش از 4 هزار نفر علاقمندي خود را براي ارائه درخواست پناهندگي نشان دادند.
علاوه بر اين در سال جاري ميلادي نيز 3 هزار و 300 نفر در هنگام تلاش براي ورود به بوسني و هرزگوين توسط پليس دستگير و به كشوري كه از آنجا آمده اند، برگردانده شدند.
مهاجرين غيرقانوني و پناهجويان نيز در اعتراض به بسته بودن مرزهاي بوسني و هرزگوين با كرواسي و مشكلاتي كه در رسيدن به كشورهاي شمالي اتحاديه اروپا با آن رو به رو هستند در پشت مرزهاي بوسني و هرزگوين با كرواسي به تظاهرات دست زدند و خواهان حل و فصل مشكلات خود شده بودند.
**مقدونيه
اين جمهوري برآمده از يوگسلاوي سابق در سال 2018 موفق شد كه پس از 27 سال مساله نام كشور با يونان را با امضاي توافق نامه اي حل و فصل كند و اين اقدام مسير عضويت مقدونيه را براي عضويت در اتحاديه اروپا و ناتو هموار ساخت.
- مقدونيه و يونان (27 خرداد) در سال 2018 موافقت نامه تاريخي را در مكان ساحلي پرسپا در سواحل شمالي يونان در مورد حل اختلافات دو كشور بر سر نام مقدونيه امضا كردند.
بر اساس اين موافقت نامه، اسكوپيه و آتن توافق كردند كه نام جديد مقدونيه (جمهوري سابق يوگسلاوي) به «جمهوري مقدونيه شمالي» تغيير و به اين صورت راه براي اين كشور در مسير عضويت در پيمان آتلانتيك شمالي (ناتو) و اتحاديه اروپا هموار شد.
اين توافقنامه در يونان و مقدونيه با مخالفت هاي گسترده اي مواجه شد. شهروندان مقدونيه با برگزاري تظاهرات مخالفت خود را با اين توافقنامه نشان دادند.
- همه پرسي در مقدونيه براي تغيير نام كشور ناموفق ماند
حكومت مقدونيه براي تاييد توافق نامه امضا شده با يونان جهت تغيير نام كشور همه پرسي را برگزار كرد كه به دليل شركت نكردن راي دهندگان به حد نصاب در اين راي گيري، همه پرسي ناموفق ماند.
همه پرسي در مقدونيه براي تغيير نام و همچنين آينده اروپايي و آتلانتيكي كشور كه بسياري آن را واقعه تاريخي مي دانستند، موفقيت آن با مشاركت پائين راي دهندگان در حوزه هاي راي گيري زير سئوال برده شد.
- حمايت مجلس مقدونيه از تغييرات قانون اساسي
مجلس مقدونيه پس از شكست همه پرسي با 80 راي موافق نمايندگان از تغييرات قانون اساسي كه موجب مي شود نام اين كشور به «جمهوري مقدونيه شمالي» تغيير كند، حمايت كرد.
به اين ترتيب يونان مسير عضويت مقدونيه در سازمان آتلانتيك شمالي (ناتو) و اتحاديه اروپا را براي اين كشور از يوگسلاوي سابق هموار كرد.
پس از 5 روز بحث و مشاجره بين نمايندگان ائتلاف حاكم و اپوزيسيون در پارلمان سرانجام با 80 راي موافق كه براي تغيير قانون اساسي نياز بود، مقدونيه مي تواند با نام جديد يعني «جمهوري مقدونيه شمالي» در مسير عضويت در ناتو و اتحاديه اروپا پس از 27 سال گام بردارد.
حكومت اسكوپيه پس از شكست در همه پرسي براي تغيير نام مقدونيه به «جمهوري مقدونيه شمالي» بر اساس توافق با يونان كه 30 شهريور ماه 1397 برگزار شد، تصميم گرفت كه توافق نامه با يونان براي تغيير نام كشور و در واقع تغيير قانون اساسي را در پارلمان تصويب كند.
مقدونيه و يونان (27 خرداد سال 1397) موافقت نامه تاريخي را در منطقه ساحلي پرسپا در سواحل شمالي يونان در مورد حل اختلافات دو كشور بر سر نام مقدونيه امضا كردند.
مقدونيه شرايط عضويت در ناتو را از سال 2008 ميلادي داشته، اما به دليل وجود مشكل با يونان نتوانست موافقت آتن را به عنوان عضو ناتو براي ورود به اين سازمان نظامي بدست آورد.
- مقدونيه در مسير ورود به ناتو
سران ناتو در نشست خود در بروكسل طي سال 2018 به صورت رسمي از جمهوري مقدونيه دعوت كردند تا براي عضويت در اين سازمان اقدام كند.
اين دعوت كه حاكي از گسترش ناتو به منطقه بالكان و محرك تنش ها ميان روسيه و غرب بر سر گسترش ناتو است، پس از توافق ميان يونان و جمهوري مقدونيه بر سر نام اين جمهوري يوگسلاوي پيشين انجام شد.
مسكو و يك حزب كوچك طرفدار روسيه در جمهوري مقدونيه مخالف پيوستن اين كشور به ناتو هستند.
تصميم براي پيوستن مقدونيه به ناتو از سال 2008 در اين سازمان اتخاذ شده اما به دليل اختلاف بر سر نام اين كشور مورد مخالفت يونان قرار گرفته بود.
كشورهاي آلباني، كرواسي، مونته نگرو، بلغارستان و روماني در منطقه بالكان در حال حاضر عضو ناتو هستند. در صورت پيوستن مقدونيه، تنها صربستان و بوسني و هرزگوين كشورهاي خارج از ناتو در اين منطه خواهند بود.
- جمهوري مقدونيه شمالي با جمعيت حدود 2 ميليون و 46 هزار تن و مساحت 25 هزار و 713 كيلومتر مربع در شبه جزيره بالكان در جنوب شرقي اروپا قرار دارد و مانند ديگر كشورهاي برآمده از يوگسلاوي با معضلات اقتصادي فراواني مواجه است
**مجارستان
- انتخابات پارلماني
انتخابات پارلماني در مجارستان را مي توان از مهمترين تحولات اين كشور نام برد كه در آن حزب فيدس «ويكتور اوربان» با كسب بيش از 50 درصد آرا به پيروزي دست يافت.
حزب نخست وزير كنوني مجارستان «فيدس» با پيروزي در اين انتخابات از 199 كرسي حمايت 134 نماينده را در ساختار جديد مجلس دارد.
اوربان، در اين انتخابات براي سومين بار متوالي سمت نخست وزيري را از آن خود كند.
اوربان به عنوان نخست وزير از سال 1998 تا 2002 و از سال 2010 تا كنون در صدر دولت مجارستان فعاليت دارد و اكثريت مردم براي سومين بار متوالي در انتخابات پارلماني به وي راي دادند.
- مجارستان كه عضو اتحاديه اروپاست از اواخر سال 2015ميلادي به دليل مشكلات زياد و ناتواني در پذيرفتن و كنترل مهاجران و انتقال آنها به ديگر كشورهاي اتحاديه اروپا، با كشيدن سيم خاردار در مرزهاي خود با صربستان و كرواسي از ورود آوارگان و پناهجويان جنگي جلوگيري كرده است.
مجارستان به طرح اتحاديه اروپا درباره توزيع مجدد 120 هزار پناهجو ميان 28 كشور عضو، به ديوان عدالت اروپا شكايت كرده است.
**اهداف اتحاديه اروپا در جذب كشورهاي بالكان در اتحاديه
صربستان هر چند كه از حمايت اعضاي اتحاديه اروپا در رسيدن به اين اتحاديه اروپا برخوردار است ولي مشكلات بزرگي كه با آن رو به رو است موجب متمايز شدن آن در اين راه مي شود.
ديگر كشورهاي اين منطقه كه قبلا وارد اتحاديه اروپا شدند مانند؛ كرواسي، اسلووني، روماني و بلغارستان چنين معضل هايي را در پيش رو نداشتند.
در استراتژي جديد كميسيون اروپا هر چند بر عضويت كشورهاي بالكان غربي در اتحاديه اروپا پس از اصلاحات در تمامي نهادها، حاكميت قانون، مبارزه با گروه هاي جنايي سازمان يافته و بهبود وضعيت اقتصادي اين كشورها تاكيد شده ولي راه طولاني براي رسيدن به استانداردهاي اروپايي در جلوي راه خود دارند.
اتحاديه اروپا با نزديك شدن خود به منطقه بالكان چند هدف را دنبال مي كند؛ اول اينكه خواهان اين است كه بگويد بالكان بخشي از اروپا محسوب مي شود و حل و فصل مسائل اين منطقه بر عهده اتحاديه اروپا است و نه كشورهاي خارج از منطقه.
اتحاديه اروپا پس از فروپاشي يوگسلاوي سابق و جنگ هاي دهه نود ميلادي تلاش كرد كه حضور خود را براي حل و فصل مسايل در اين منطقه افزايش دهد و اين در حاليست كه روسيه و چين با بسياري از كشورهاي منطقه همكاري بسيار نزديكي دارند و در همين حال روابط و همكاري هاي خوب آمريكا با كشورهاي اين منطقه از اروپا را نمي توان ناديده گرفت.
اتحاديه اروپا كه خود به رغم معضلات سياسي و اقتصادي كه با آن مواجه است، از جمله مذاكرات خروج انگليس از اتحاديه، تلاش دارد براي امنيت و ثبات سياسي پايدار اروپا طرح گسترش اين اتحاديه را با عضويت كشورهاي بالكان غربي كامل كند.
دو كشور صربستان و مونته نگرو كه از كشورهاي بالكان غربي محسوب مي شوند با توجه به اراده قوي سياسي و اجراي اصلاحات واقعي و حل و فصل اختلافات با همسايگان خود گام هاي بزرگي را در مسير پيوستن به خانواده 28 عضوي اتحاديه اروپا برداشته اند و انتظار مي رود تا سال 2025 به اين خانواده بزرگ اروپايي ملحق شوند.
آلباني و بوسني و هرزگوين نيز در كنار كوزوو از ديگر كشورهاي بالكان غربي هستند كه در مراحل الحاق اروپايي چندان فعال نبوده ولي مي بايبستي تا آن زمان يعني تا سال 2025 در اين مسير براي پيشرفت خود در چارچوب استنانداردهاي اتحاديه اروپا تلاش بيشتري بكنند.
حل و فصل اختلافات مرزي بين كشورهاي بالكان عامل اصلي و بازدارنده آنها در مسير ائتلاف اروپايي است كه كشورهاي منطقه بايد تلاش بيشتري براي رفع اين معضل مبذول دارند.
مسائلي مانند كوزوو، ضعف اقتصادي، فساد مالي و فاصله زياد استانداردها در منطقه بالكان غربي با اتحاديه اروپا و اختلافات مرزي بين جمهوري هاي برآمده از يوگسلاوي سابق از معضل هاي بسيار عمده اي هستند كه مقامات نهادهاي مختلف اتحاديه اروپا سعي در ترغيب كردن دولت هاي منطقه براي حل و فصل اين مسايل دارند.
اروپام**436** 1546
تاریخ انتشار: ۱۱ دی ۱۳۹۷ - ۰۹:۱۴
بلگراد - ايرنا - كشورهاي حوزه شبه جزيره بالكان و مجارستان با برگزاري انتخابات رياست جمهوري و پارلماني، تلاش براي عضويت در اتحاديه اروپا و ناتو و همچنين بحران مهاجرين غيرقانوني سال 2018 را پشت سر گذاشتند.