آنكارا- ایرنا- عمران خان نخست وزیر پاكستان پنجشنبه شب برای انجام یك دیدار رسمی از تركیه وارد این كشور شد، سفر وی به تركیه و دیدارهای وی با مقامات ترك نشانگر عزم دو كشور برای توسعه روابط دوجانبه است.

روابط دو كشور از دیرباز روابطی منحصر به فرد بوده است. در هنگام جنگ رهایی بخش تركیه، مسلمانان هند كه بعد از جدایی از آن 'كشور پاكستان' را تشكیل دادند، اقدام به كمك های مالی به مردم تركیه كردند و حتی روایاتی مبنی بر اینكه بانوان مسلمان برای رهایی برادران مسلمان خود در تركیه النگوهای خود را به تركیه ارسال كردند در تركیه بارها به زبان آورده می شود.
این مساله در حافظه تاریخی تركها ماندگار شده به طوری كه امروزه تركیه و با لحاظ این مساله به روابط خود با پاكستان اهمیت خاصی قائل است.
از سوی دیگر دو كشور جزو متحدین نزدیك آمریكا و غرب در منطقه نیز از سال های گذشته موجب نزدیكی آنكارا و اسلام آباد شده است.
پاكستان و تركیه در ابعاد سیاسی دارای روابطی نزدیك هستند. دو كشور همچنین در بسیاری مسایل از بین المللی دیدگاه های مشترك برخوردار هستند و مواضع یكدیگر را حمایت می كنند. این حمایت را می توان در ارتباط نزدیك پاكستان به عنوان تنها كشور جهان اسلام با بخش ترك نشین قبرس كه تنها از سوی تركیه به رسمیت شناخته شده است، ملاحظه كرد.
دو كشور در سازمان همكاری های اسلامی نیز مواضع یكدیگر را عمدتا مورد تایید و حمایت قرار می دهند .
با اتخاذ سیاست درهای باز در تركیه از سوی توروگوت اوزال رییس جمهور فقید تركیه روابط دو كشور كه در قبل از دهه 1980 عمدتا بر محور مسایل نظامی و سیاسی استوار بود در ابعاد اقتصادی نیز شروع به گسترش یافت. سازمان همكاریهای اقتصادی اكو كه سه كشور ایران، پاكستان و تركیه اعضای موسس آن هستند یكی از مشتركات مهم اقتصادی بین دو كشور است. پاكستان جزو یكی از اعضای موسس گروه دی 8 نیی می باشد و یكی از پرجمعیت ترین كشورهای مسلمان است.
دو كشور در سالهای اخیر سعی در توسعه روابط اقتصادی خود كرده اند. حضور پیمانكاران تركیه در پروژه های مهم اقتصادی پاكستان و نیز حضور متقابل سرمایه گذاران پاكستانی در تركیه و سرمایه گذاران تركیه در پاكستان را نیز می توان به عنوان عاملی مهم در نزدیكی اقتصادی دو كشور خواند. در حال حاضر حجم سرمایه گذاری های سرمایه گذاران ترك در پاكستان یك میلیارد دلار است. پیمانكاران ترك در پاكستان عمدتا طرحهای زیربنایی و انرژی و ساختمانی و راه سازی را اجرا كرده و یا در حال اجرای آن هستند.
روابط هر دو كشور با آمریكا در سالهای اخیر با فراز و فرودهایی مواجه بوده است و دو كشور سیاست نزدیكی به كشورهای شرق را دنبال كرده اند. این مساله نیز از سوی كارشناسان سیاسی به عنوان یك دلیل مهم برای تلاش طرفین جهت نزدیكی بیشتر به یكدیگر ارزیابی می شود.
عمران خان روز گذشته در اولین مرحله از دیدار خود از تركیه از شهر قونیه و آرامگاه جلال الدین رومی دیدار كرد. نخست وزیر تركیه در دومین برنامه خود در تركیه صبح روز جمعه در آنكارا در نشست تجار و بازرگانان دو كشور حضور یافت و اعلام كرد كه زمان افزایش حجم مبادلات تجاری دو كشور فرا رسیده است.
عمران خان با عنوان اینكه بنا به برخی دلایل حجم تجارت طرفین به میزانی كه می خواهند نرسیده است، گفت كه دولت پاكستان درصدد رفع این موانع است.
مهمترین برنامه كاری عمران خان در تركیه را دیدار وی با رجب طیب اردوغان رییس جمهور تركیه تشكیل می داد. عمران خان و اردوغان بعد از دیدار دوجانبه در راس هیاتهای دو كشور دیدار دیگری انجام و بعد از آن نیز یك مصاحبه مطبوعاتی مشترك برگزار كردند.
عمران خان در این مصاحبه با تاكید بر عزم مشترك دو كشور جهت گسترش روابط با اشاره به اینكه در مذاكرات طرفین مساله تروریسم و افغانستان نیز مطرح شد، گفت: مردم افغانستان از 20 سال قبل در رنج و اضطراب بسر می برند. پاكستان در تماس با طالبان و آمریكا سعی در تاسیس صلح و آرامش در آن كشور دارد ولی دیگر همسایگان و طرف های ذیربط نیز باید در این زمینه گام بردارند. نشست عالی افغانستان، پاكستان و تركیه در این راستا بسیار مفید خواهد بود و تركیه و پاكستان اعتقاد دارند كه این نشست برای روند صلح در افغانستان مفید خواهد بود.
عمران خان در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره طرح مساله سوریه در مذاكراتش با مسئولان تركیه، با ابراز خرسندی از شكست های داعش در سوریه گفت: در برخی مناطق پاكستان عشایر ساكن در آن مناطق مورد تهدید داعش هستند ولی ارتش پاكستان این گروهها را با شكست مواجه كرده است و امیدواریم كه بطور كامل ترور را در پاكستان ریشه كن كنیم.
اردوغان نیز با اشاره به برگزاری نشست رهبران پاكستان، افغانستان و تركیه در استانبول گفت: این نشست كه در بعد از برگزاری انتخابات محلی تركیه در 31 مارس برگزار خواهد شد، بساری مسایل موجود را حل خواهد كرد.
اردوغان با تقدیر از مواضع پاكستان در مبارزه با گروه تروریستی 'فتو' در آن كشور و تفویض اداره مدارس مرتبط با آن گروه در پاكستان به بنیاد معارف تركیه گفت: دوستی تركیه و پاكستان ریشه های تاریخی دارد و دو كشور هر زمان در كنار یكدیگر بودند و بعد از این نیز چنین خواهد بود.
در اطلاعیه مشترك صادره از سوی دو كشور نیز با تاكید بر علایق قلبی دو كشور با یكدیگر از روابط طرفین به عنوان مشاركت راهبردی نام برده شده و بر ادامه حمایت متقابل طرفین از یكدیگر در مسایل بین المللی تاكید شده است.
عمران خان بعد از پایان تماس های خود در آنكارا، جمعه شب آنكارا را به مقصد كشورش ترك كرد.
خاورم**2012**1144