به گزارش ایرنا، پس از تغییر سیاست های ارزی دولت، كالاهای وارداتی در چهار گروه ساماندهی و صادركنندگان غیرنفتی ملزم شدند ارز حاصل از صادرات خود را در سامانه ارزی نیما ارایه كنند تا صرف واردات شود.
براساس تصمیم شورای عالی هماهنگی اقتصادی، همه صادركنندگان غیرنفتی موظفند حداكثر 3 ماه بعد از صادرات ارز حاصله را در سامانه نیما عرضه كرده یا به ترتیبی كه بانك مركزی معین میكند، آن را به چرخه اقتصادی كشور برگردانند؛ صادركنندگانی كه این امر را رعایت كنند، با تصویب دولت مشمول تشویقهای ویژه میشوند، در غیر این صورت با توجه به شرایط ویژه اقتصادی كشور، با تشخیص و اعلام بانك مركزی در حكم قاچاق ارز محسوب شده و با متخلفان برخورد قضایی میشود.
در این رابطه «محمد امیرزاده» امروز شنبه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا افزود: صادركنندگان معتقدند دولت باید در ارتباط با نرخ ارز و همچنین زمان بازگشت آن، تغییراتی در تصمیم های خود اتخاذ كند؛ از طرف دیگر، دولت انتظار دارد صادركنندگان با بازگرداندن ارز حاصل از صادرات، به كنترل بازار ارز كنند.
وی ادامه داد: اكنون بخش عمده ای از ارز حاصل از صادرات غیرنفتی به كشور باز می گردد زیرا صادركنندگان برای تداوم فعالیت اقتصادی خود مجبورند ارز حاصل از صادرات را به كشور بازگردانند.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران اضافه كرد: البته در شرایط كنونی كه مبادلات مالی به دلیل اعمال تحریم ها به سختی انجام می شود، گاهی منابع قفل می شود و انتقال ارز به صورت روان انجام نمی شود؛ این مساله زمان بازگشت ارز را با تاخیرهای ناخواسته مواجه می كند. در چنین شرایطی، صادركننده به رفتار خلاف قانون متهم می شود، در حالی كه شرایط برای مبادلات تجاری روان و جابجایی ارز مهیا نیست.
امیرزاده تصریح كرد: دولت و بخش خصوصی باید به تفاهمی برسند كه براساس آن، نه به صادركنندگان فشار بیاید و نه بازار ارز دچار مشكل شود.
به گزارش ایرنا، طبق اعلام بانك مركزی، مجموع فروش ارز حاصل از صادرات در سامانه نیما از 16 مرداد امسال تا دهم دیماه به 6.8 میلیارد یور رسیده است كه حدود 5 میلیارد یورو آن را شركت های پتروشیمی به نیما عرضه كرده اند؛ این در حالیست كه طبق آمار گمرك ایران در 9 ماهه امسال ارزش صادرات غیرنفتی كشور به 33 میلیارد و 358 میلیون دلار رسید در حالی كه در همین مدت 32 میلیارد و 620 میلیون دلار كالا نیز وارد كشور شده است.
اقلام عمده كالاهای وارداتی شامل ذرت دامی، قطعه منفصله تولید خودرو، برنج و لوبیای سویا بوده كه ارز آنها را دولت با نرخ رسمی تامین می كند و بنابراین تاكنون صادركنندگان آنگونه كه انتظار می رود در تامین ارز مورد نیاز كشور فعال نیستند.
اقتصام**9189** 2023
تاریخ انتشار: ۱۵ دی ۱۳۹۷ - ۱۴:۲۳
تهران- ایرنا- عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و كشاورزی تهران گفت: دولت و بخش خصوصی باید با مذاكره و تفاهم، سازوكاری تعریف كنند كه ارز حاصل از صادرات به كشور بازگردد.