اصفهان- ايرنا- افزايش روز افزون آلودگي در بيشتر كلانشهرهاي كشور از جمله اصفهان در دهه اخير به اعتقاد پزشكان متخصص منشا بسياري از بيماري ها و مشكلات حاد براي همه به ويژه گروه هاي حساس مانند بيماران، سالمندان، كودكان و زنان باردار شده است كه بايد براي اين معضل فراگير راهكاري اصولي اتخاذ شود.

به گزارش ايرنا، هر فرد روزانه دست كم 22 هزار بار تنفس مي‌كند و حدود 15 كيلوگرم هوا در روز نياز دارد، شايد انسان بتواند چند هفته بدون غذا و مدت كمتري بدون آب دوام بياورد ولي نمي‌تواند بدون هوا حتي چند دقيقه هم زنده بماند.
سيستم تنفسي اولين ارگان از بدن انسان است كه در تماس مستقيم با آلودگي هوا قرار دارد و ريه، عضو مسوول جذب اكسيژن هوا و دفع دي اكسيد كربن خون است.
در صورتي كه غلظت آلاينده هاي هوا فراتر از ظرفيت تصفيه ريه انسان باشد، ورود آلاينده ها به جريان خون انجام مي شود و عوارض قلبي و تنفسي مانند اختلال در انتقال اكسيژن به بافت هاي بدن، افزايش ضربان قلب، سكته قلبي، كاهش ظرفيت شش ها، آسم، برونشيت و در نهايت سرطان ريه ايجاد مي شود.
بر اين اساس آلودگي هوا عامل بروز بيماري هاي قلبي و تنفسي و همچنين تشديد عوارض آن در اين دسته از بيماران مي شود،
علاوه بر تشديد عوارض قلبي و تنفسي در مبتلايان به اين بيماري ها، عوامل اصلي در بروز بيماري هاي قلبي و تنفسي در افراد سالم مي باشد.
تنفس هواي آلوده در بيماران قلبي و كودكان مبتلا به نارسايي ‌هاي مادرزادي، ميزان مرگ مير بيماران را افزايش مي‌دهد، آلاينده هاي خطرناك هوا براي بيماران قلبي و تنفسي شامل ذرات معلق با قطر كمتر از 10 و كمتر از 2/5 ميكرون است كه از طريق ريه موجب اختلال در سيستم تنفسي و قلبي انسان مي شود.
همچننين منواكسيدكربن (CO) ديگر آلاينده هواست كه از طريق ريه‌ها وارد جريان خون شده و با هموگلوبين خون تركيب مي‌شود و ميزان اكسيژني كه به بافت ها و ارگان هاي بدن مي‌رسد را كاهش مي‌دهد و در غلظت هاي بالا سبب تغيير در اعمال قلب، تنفس و در نهايت حالت كما و مرگ مي شود.
دي اكسيدگوگرد (SO2) نيز آلاينده ديگر هواست كه حتي در غلظت هاي بسيار كم موجب ايجاد واكنش هايي در مغز، افزايش ضربان قلب، تحريك غشاء مخاطي دستگاه تنفس، افزايش مقاومت ريه به جريان هوا، درد در ناحيه سينه، افزايش سرعت حركات تنفسي، افزايش بيماري هاي مزمن ريوي بخصوص برونشيت، سرفه و كاهش ظرفيت تنفسي مي شود.
دي اكسيد نيتروژن (NO2)، تركيبات آلي فرار (VOCs) و ازن از ديگر آلاينده هاي هواست كه مشكلات و بيماري هاي تنفسي، ريوي و قلبي را براي افراد در معرض ايجاد مي كند.
توصيه هاي بهداشتي براي بيماران قلبي و تنفسي
بهتر است بدانيد كه كليه افراد جامعه بويژه كودكان، سالمندان، مادران باردار و مبتلايان به بيماري هاي قلبي و ريوي در معرض خطر آلودگي هوا هستند، آلودگي هوا علاوه بر سيستم قلبي و تنفسي مي تواند بر ساير ارگان هاي بدن اثرات مخربي را به جاي گذارد.
يك پزشك متخصص بيماري هاي قلب و عروق در اين زمينه گفت: افرادي كه بيماري هاي قلبي مانند آنژين صدري (درد قفسه سينه) يا بيماري هاي ريوي مانند آسم و امفيزم (emphysema) مبتلا هستند نسبت به آلودگي هوا حتي به مقدار كم نيز بسيار حساس هستند.
علي شعرباف روز يكشنبه در گفت و گو با ايرنا افزود: شيوع بيماري‌ هاي نظير آسم و انسداد ريوي مزمن با افزايش آلودگي هوا ارتباط مستقيمي دارد.
وي اضافه كرد: كودكان و نوزادان به دليل ضعف بدني نسبت به اين بيماري ‌هاي آسيب ‌پذيرتر هستند.
اين پزشك متخصص، 'آسم' را يك بيماري مزمن التهابي دستگاه تنفسي ذكر كرد و گفت : علائم اين بيماري شامل تنگي نفس، خس‌ خس كردن هنگام نفس كشيدن و سرفه است.
وي ادامه داد: ابتلا به آسم ممكن است دلايل ژنتيكي داشته باشد اما عوامل محيطي مانند آلودگي هوا و مواد آلرژي‌ زا باعث تشديد آن مي‌ شوند.
شعرباف همچنين ابتلا به سرطان ريه را از جمله عوارض آلودگي هوا و همچنين استعمال دخانيات اعلام كرد و گفت: در دهه اخير كه آلودگي در بيشتر كلانشهرها رو به افزايش است عوارض آن با بيماريهاي ريوي، قلبي و تنفسي در افراد ظاهر شده است.
وي به بيماران قلبي و تنفسي توصيه كرد كه در زمان آلودگي هوا حتي با استفاده از ماسك، بيشتر از يك ساعت در خارج از خانه و در محيط آزاد قرار نگيريد.
اين پزشك متخصص همچنين با بيان اينكه بيشتر بيماران قلبي در مواقعي كه هوا به ‌طور اضطراري آلوده است دچار مشكل مي شوند گفت: آلودگي هوا باعث افزايش شيوع درد قفسه سينه‌، تنگي نفس‌، افزايش فشارخون، افزايش ضربان قلب و در آخر سكته حاد قلبي و حتي مرگ ناگهاني مي‌ شود.
وي توصيه كرد بهتر است در صورت مشاهده اين علائم بي تفاوت نبود و هر چه سريع تر به پزشك مراجعه شود.
بر پايه آمارهاي رسمي، آلودگي هوا سالانه حدود هشت ‌ميليارد دلار خسارت مي‌ زند و با توجه به آمار سازمان جهاني بهداشت مربوط به 2015 ميلادي در ايران سالانه 33‌ هزار و 500 مرگ به دليل آلودگي هوا رخ مي‌دهد، يعني 71 تن در هر صد هزار تن در كشور علت مرگشان آلودگي هواست.
همچنين بنا بر اعلام سازمان بهداشت جهاني (WHO)، هفت ميليون نفر در سراسر جهان هر ساله بر اثر هواي آلوده جان خود را از دست مي ‌دهند.
كارشناسان بهداشت، آمفيزم (تخريب كيسه هاي هوايي)، برونشيت مزمن، حساسيت، آسم ، نومونيا (عفونت دستگاه تنفسي تحتاني) و سرطان ريه، معده و بيماريهاي قلبي را از جمله بيماري هاي ناشي از آلودگي هوا ذكر كردند.
شاخص كيفي هوا از صفر تا 50 هواي پاك، 51 تا 100 هواي سالم، 101 تا 150 ناسالم براي گروه هاي حساس، 151 تا 200 ناسالم براي عموم، 201 تا 300 بسيار ناسالم و 301 تا 500 خطرناك است.
شاخص كيفي هوا ( Air Quality Index ) معياري است كه غلظت تركيبات مختلف آلاينده موجود در هوا نظير منوكسيد كربن، دي اكسيد گوگرد، تركيبات نيتروژن دار، ازون و ذرات معلق ( ذرات كوچكتر از 10 ميكرو متر و ذرات كوچكتر از 2.5 ميكرو متر) را كه داراي حدود مجاز متفاوت با واحدهاي مختلف است را تبديل به يك عدد بدون واحد مي كند و وضعيت آلودگي هوا را نمايش مي دهد.
كارشناس پيش بيني جوي اداره كل هواشناسي استان اصفهان اعلام كرد كه بررسي نقشه ‌هاي هواشناسي بيانگر افزايش غلظت آلاينده ‌هاي جوي و كاهش كيفيت هوا در كلان شهر اصفهان و شهرك‌هاي صنعتي به علت استقرار جو پايدار است و بر اين اساس تا اواخر روز يكشنبه كيفيت هواي اصفهان در وضعيت ناسالم قرار دارد.
رئيس اداره امور آزمايشگاه هاي حفاظت محيط زيست استان اصفهان نيز كيفيت هواي كلانشهر اصفهان از 24 ساعت گذشته تا12 ظهر امروز شنبه را با ميانگين 116 در وضعيت ناسالم براي گروه هاي حساس اعلام كرد.
بابك صادقيان، سكون هوا و شرايط پايدار را دليل ناسالم بودن كيفيت هواي كلانشهر اصفهان عنوان كرد و از شهروندان خواست كه به توصيه هاي ترافيكي و بهداشتي توجه كنند تا سلامتي خود و ديگران را به خطر نيندازند.
6994/6026/