تهران- ایرنا- محققان دانشگاه حكیم سبزواری شهر سبزوار موفق به طراحی و ساخت نانورنگ عایق حرارتی شدند كه ضمن صرفه جویی در مصرف انرژی به دلیل اینكه پایه حلالی آن آب است برای محیط زیست نیز مضر نیست.

نانو فناوری/nano technology رشته‌ای از دانش است كه موضوع اصلی آن مهار ماده یا دستگاه‌ ها در ابعاد كمتر از یك میكرومتر، معمولاً حدود ۱ تا ۱۰۰ نانومتر است. وجه منحصر به فرد فناوری نانو داشتنن عناصری به نام نانومواد و نانوساختار است. حوزه نانو از جمله حوزه های افتخارآمیز پس از انقلاب اسلامی و به طور خاص سال های اخیر در كشور محسوب می شود؛ حوزه ای كه با پژوهشگران ایرانی از اوائل دهه 80 پیشرفت های چشمگیری را در آن ثبت كرده اند و گفته می شود از جهت ثبت اختراع و به خصوص تولیدات علمی جایگاه چهارم دنیا را دارند.
از جمله دستاوردهای فناوی نانو در كشور می توان به تولید و معرفی انواع و اقسام محصولات از جمله محصولات خانگی نانو، خودرو نانو، منسوجات نانو، محصولات آرایشی و بهداشتی، محصولات كشاورزی، محصولات ساختمانی و دارویی از سوی 160 شركت نانویی فعال اشاره كرد كه بیش از 370 قلم محصول را شامل می شود.
گروهی از محققان حوزه شیمی دارویی و شیمی محض مستقر در مركز رشد دانشگاه حكیم سبزواری شهر سبزوار نوعی رنگ با ساختار نانو تولید كرده اند كه پیش از این در داخل كشور تولید نمی شود و نمونه خارجی آن به صورت وارداتی در دسترس بوده است.
این رنگ به عنوان یكی از 15 طرح مطرح در نوزدهمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی و فناوری (سوم تا ششم دی) در محل نمایشگاه دائمی بین المللی تهران در غرفه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به نمایش درآمد و در روز پایانی به عنوان 5 طرح برتر از آن تقدیر شد.
یكی از مجریان این طرح روز یكشنبه در گفت وگو با خبرنگار علمی ایرنا در مورد این رنگ توضیح داد: این نوع رنگ نانو كه به نام رنگ نانو لوكس به بازار عرضه شده، با هدف پوشش نازك با مقاومت در برابر رطوبت، گرما و سرما طراحی و ساخته شده است.

***رنگ دوستدار محیط زیست و حافظ انرژی
مهناز علی نژاد افزود: این رنگ دوستدار محیط زیست است و هزینه های مصرف انرژی مثل مصرف گاز و تجهیزات و تاسیسات را كاهش داده و نیاز به رنگ زدن مجدد را نیز كمتر می كند.
به گفته این دانشجوی مقطع كارشناسی رشته شیمی دارویی این رنگ با ضخامت سه دهم میكرون، ضریب حرارتی دو دهم و با پوشش یك لایه بدون اینكه هیچ پایه رنگی داشته باشد؛ یعنی فقط با حلال آب و با استفاده از رل یا اسپری روی دیوار قابل استفاده است. از آنجایی كه هیچ پایه رنگی ندارد و حلال آن آب است برای محیط زیست مخرب نیست.
وی در مورد روند ثبت اختراع و اینكه آیا رنگ یادشده نمونه داخلی یا خارجی نیز دارد اظهار داشت: این نمونه ایرانی ندارد و نمونه خارجی آن وارد می شود. ضمن اینكه پیش از این رنگ های نانوی داشته ایم كه رنگ های عایق رطوبتی بوده اند ولی در برابر سرما و گرما عایق نیستند، همچنین مصالح نانو حرارتی داریم ولی رنگ خیر.
علی نژاد افزود: این رنگ در نمای بیرونی و نمای داخلی، كف و سقف و در یك لایه استفاده كارایی خود را نشان می دهد. ضمن اینكه رنگدانه های نانو برای این رنگ نیز تولید شده كه امكان افزودن این رنگدانه ها به رنگ سفید و تغییر دادن آن رنگ بر حسب سلیقه مشتری وجود دارد.
وی در مورد روند ثبت اختراع نیز اظهار داشت: روند ثبت اختراع شده را برای این رنگ در ستاد توسعه فناوری های نانو معاونت علمی و فناوری آغاز كرده ایم ولی هنوز پایان نیافته است.
به گفته علی نژاد 7 نفر دانشجوی رشته شیمی محض و شیمی دارویی در روند تولید و توسعه این رنگ در قالب یك شركت در مركز رشد دانشگاه حكیم سبزواری شهرستان سبزوار با هدف كاهش هزینه های مصرف انرژی همكاری كرده اند.
وی در مورد فروش این رنگ و صادرات آن گفت: حدود یك سال از عرضه این رنگ می گذرد، در این مدت در سطح استان خراسان فروش داشته ایم، همچنین رایزنی هایی را برای صادرات با عراق آغاز كرده ایم. از آنجا كه تعرفه انرژی در عراق بالاتر از ایران است استفاده از این رنگ بیشتر مقرون به صرفه خواهد بود.
« ضمن اینكه مواد اولیه تولید این رنگ غیر از تیتان در ایران ارزان است و تولید آن در داخل كشور ضمن اشتغالزایی صرفه جویی و سود خوبی خواهد داشت، ولی هنوز سرمایه گذار نداریم تا برای صادرات از ما حمایت كند».
علی نژاد در مورد هزینه ها و استفاده كردن از حمایت های مالی صندوق های مختلف برای توسعه این رنگ ها توضیح داد: تاكنون از هیچ حمایتی استفاده نكرده ایم و همه هزینه ها را 7 نفر دانشجوی حاضر در طرح تامین كرده اند، زیرا وام های اعطایی سود زیادی داشت و به طور كلی از زمان برگشت آن نیز مطمین نبودیم، به همین دلیل برای توسعه بازار به دنبال سرمایه گذار خصوصی هستیم.
علمی**9157**1440