به گزارش ایرنا، سازمان فضانوردی آمریكا (ناسا) روز گذشته (شنبه) بدون ارائه دلیل از طرف روسی خواست كه سفر برنامه ریزی شده «دمیتری راگوزین» رئیس شركت دولتی فضایی روسیه (روس كاسموس) به آمریكا را به تعویق بیاندازد.
روس كاسموس نیز با انتشار بیانیه ای از ناسا خواست توضیحات بیشتری درباره لغو این سفر ارائه دهد.
راگوزین قرار بود طبق برنامه از پیش تعیین شده با ناسا، بهمن ماه راهی آمریكا شود تا درمورد برنامه های مشترك در چارچوب برنامه ایستگاه فضایی بین المللی و فضای دور دست گفت وگو كند.
اگر چه هنوز پاسخ رسمی از سوی ناسا درمورد لغو این دعوت اعلام نشده اما به نظر می رسد قرار گرفتن نام رئیس سازمان فضایی روسیه در فهرست تحریمی آمریكا معروف به 'فهرست كرملین'، باعث شده باشد كه ناسا دعوت خود را پس بگیرد.
راگوزین اوایل سال 2018 میلادی سمت معاون امور دفاعی نخست وزیر روسیه را برعهده داشت و همین مساله كافی بود تا شرایط لازم را برای قرار گرفتن در فهرست تحریمی آمریكا علیه روسیه معروف به فهرست كرملین كسب كند.
افرادی كه در فهرست تحریمی كرملین قرار می گیرند، حتما تحریم نمی شوند اما بعید نیست كه در فهرست تحریم های بعدی آمریكا علیه روسیه قرار نگیرند.
اما مساله ای كه ماجرای لغو این سفر را پیچیده تر می كند، تجدید نظر مقامات ناسا در شرایطی بود كه برای سفر راگوزین به آمریكا هزینه زیادی دادند.
مقامات ناسا چندی قبل وزارت دارایی آمریكا را قانع كردند كه نام راگوزین را از فهرست تحریمی كرملین خارج كند، وزارت دارایی آمریكا نیز برای اینكه راگوزین بتواند به این كشور سفر كند، مجوز ویژه ای صادر كرد هر چند كه هنوز برخی در آمریكا خواهان گنجاندن دوباره نام راگوزین در لیست كرملین هستند.
'باب منندز' سناتور دمكرات از جمله مقام های آمریكایی خواهان تحریم راگوزین است و حتی گفته پیش نویسی را برای تحریم راگوزین به مجلس سنا ارائه خواهد كرد.
با وجود تنش ها و تحریم های متقابل بین مسكو و واشنگتن، آمریكا همچنان به خدمات فضاپیماهای روسیه و نیز استفاده از موتورهای روسی در موشك های فضایی خود وابسته است و ناسا اعلام كرده وابستگی به خدمات فضایی روسیه ادامه خواهد یافت و حتی ممكن است چند سال دیگر ادامه یابد.
آمریكا برای طرح های موشكی خود مجبور به خرید موتورهای موشكی 'آر - دی 180' ساخت كارخانه 'انر گوماش' روسیه است و پیشتر نیز قرارداد یك میلیارد دلاری در این زمینه امضا كرد.
آمریكا كه با استفاده از فرصت فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال 1991، توانست به پیشروترین كشور در عرصه فضایی تبدیل شود، بر اثر انفجار شاتل فضایی كلمبیا در سال 2003 مجبور شد، تقریبا بخش اصلی برنامه های خود را در این بخش تا جایگزینی سامانه ای مطمئن متوقف كند.
اول فوریه 2003، شاتل فضایی كلمبیا پس از انجام ماموریت خود هنگام ورود به جو زمین منفجر شد و هفت سرنشین آن كشته شدند و این اتفاق به عنوان فاجعه بزرگ علمی فضایی ایالات متحده شهرت یافت.
'رابرت اوروك' معاون وقت وزیر دفاع آمریكا سال گذشته درباره نیازهای این كشور به سامانه موتورهای موشكی ساخت روسیه اعلام كرد: پنتاگون در شش سال آینده تا زمان ساخت موتور فضایی در داخل نیاز به خرید 18 موتور 'ار - دی 180' برای پرتاب ماهواره های نظامی دارد و تا زمانی كه نتوانیم موتور موشك فضایی بسازیم باید به خرید موتورهای روسی تكیه كنیم.
آمریكا همچنین برای اعزام فضانوردان خود به ایستگاه فضایی بین المللی از فضاپیماهای روسی سایوز استفاده می كند.
هزینه سفر هر فضانورد آمریكایی به ایستگاه فضایی با فضاپیماهای روسی 51 میلیون دلار است كه از سال 2010 و زمان توقف پرواز شاتل آمریكا دو برابر افزایش یافته و تا كنون نیز بیش از سه میلیارد و 400 میلیون دلار در این زمینه به روسیه پرداخت شده است.
در مجموع می توان گفت كه روسیه و آمریكا از همكاری های فضایی نفع می برند و چاره ای جز همكاری با یكدیگر در این حوزه پر هزینه و كم درآمد در حال حاضر ندارند.
بنابراین خودداری آمریكا از پذیرش راگوزین را می توان نشانگر افزایش تنش ها میان مسكو و واشنگتن خواند اما نمی توان از آن به عنوان نشانه ای برای پایان یافتن همكاری های فضایی یاد كرد.
اروپام*391*1346**
تاریخ انتشار: ۱۶ دی ۱۳۹۷ - ۱۰:۲۴
مسكو - ایرنا - اختلافات میان روسیه و آمریكا كه در سال های اخیر بر روابط دو كشور در حوزه های مختلف سایه انداخته، اكنون همكاری فضایی مسكو و واشنگتن را نشانه گرفته است.