اسماعیل خاكفرجی، روز یكشنبه در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا افزود: نبود پنجره واحد در عرصه تولید ساختمان، موجب می شود هر كدام از متولیان این صنعت مانند سازمان های مسكن و شهرسازی، شهرداریها، سازمان نظام مهندسی ساختمان، سازمان ملی استاندارد، سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی ... جداگانه استانداردهایی را در ساختمان سازی تدوین و خودشان را متولی واحد میدانند.
وی گفت: نبود نظارت و تدبیر سبب شده، سازمانهای نظارتی و خدماتی اشتهای سیریناپذیر خود را بر صنعت ساختمان تحمیل كنند و شیوه ای یكسان مورد عمل قرار نگیرد.
** حذف مقررات زائد در حوزه ساخت و سازها
مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای مسكن كاركنان دولت، با اشاره به اینكه پیشنهاد ایجاد پنجره واحد در صنعت ساختمان به رئیس مجلس شورای اسلامی ارایه شده و انتظار می رود این موضوع در قالب طرح در صحن مجلس مطرح و موجب حذف مقررات زائد شود.
وی اضافه كرد: فرهنگ مردم ایران بگونه ای است كه مسكن به عنوان یك نیاز دیده نمی شود، بلكه به عنوان كالای سرمایهای تلقی شده و این امر پیامد سوداگری را به دنبال دارد و جذابیت پیدا می كند.
خاكفرجی تاكید كرد: واقعیت اینكه در بخش مسكن به جای آنكه ذهن را به سمت تولید و اشتغال ببریم، جاذبه خرید و فروش را تقویت كردهایم.
** ناهماهنگی در عرضه و تقاضای مسكن
به گفته رئیس كمیسیون مسكن و خدمات فنی مهندسی اتاق تعاون ایران، وزیر سابق راه شهرسازی جلوی تمامی مجوزهای ساخت مسكن را گرفته بود و این امر زمینه را برای پیشیگرفتن جمعیت متقاضی از میزان عرضه فراهم كرد.
وی گفت: امروز آمار تولید مسكن نسبت به نیازها به مراتب كمتر است، بنابراین میزان عرضه و تقاضا به هم خورده است و با وجود اشتهای سیریناپذیر سرمایهگذاری و سوداگری در مسكن و رشد نیازهای واقعی، در تولید به شدت با كاهش روبرو شده ایم.
** سهم سازمانهای نظارتی 25 درصد هزینههای تولید مسكن
خاكفرجی افزایش هزینههای خدمات در تولید مسكن را مشكل دیگر این صنعت دانست و اضافه كرد: یك چهارم هزینههای تولید مسكن سهم سازمانهای نظارتی مانند شهرداریها، نظام مهندسی ساختمان و ... است كه هر كدام لایههای مختلفی دارند.
وی تصریح كرد: هیچگونه سیاست تشویقی برای تولیدكنندگان وجود ندارد و سیاست درآمدزایی در سازمانهای نظارتی بیشتر مورد توجه است تا مساله تولید مورد توجه قرار گیرد، بنابراین آنها هزینههای تولید را به مراتب بالا بردهاند و این مهم بخشی از دلایل افزایش هزینههای تولید است كه به كاهش ساختمان سازی منجر میشود.
** تمركز 80 درصد تولید و اشتغال در حوزه مسكن
مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای مسكن كاركنان دولت موضوع افزایش هزینههای عمرانی در ساخت مسكن را یادآور شد و گفت: هزینههای عمرانی با توجه به افزایش چند برابری قیمت مصالح در چند ماه گذشته، بیشتر شده است.
به گفته خاكفرجی افزایش قیمت زمین، هزینه انشعاب ها ( آب، برق، گاز، تلفن و ...) از دلایل كمرنگشدن جاذبه تولید مسكن در بخش تعاونی است، زیرا تعاونیها از فعالیتهای خود سودی دریافت نمیكنند و خدمات ارائه میدهند.
وی تاكید كرد: هیچگونه یارانه و سیاست تشویقی در زمینه تولید و اشتغال در صنعت ساختمان اعمال نمیشود و این در شرایطی است كه 80 درصد تولید و اشتغال در بخش مسكن متمركز است.
خاكفرجی یادآور شد: براساس آمار اعلام شده گردش بخش ساختمان و مسكن حدود 120 صنعت را به حركت در میآورد، اما بروكراسیهای موجود اجازه گردش روان چرخ مسكن را نمیدهد.
** نوسازی و بهسازی بافتهای فرسوده ضرورتی جدی
رئیس كمیسیون مسكن و خدمات فنی مهندسی اتاق تعاون ایران خاطرنشان ساخت : تعاونیها سالمترین شبكه توزیع و ارائه خدمات به مردم محسوب می شوند و دولت هم در بودجه تاكید ویژه بر تعاونیها دارد، بنابراین نگاه تعاونیها در بخش مسكن سودآوری نیست، موضوع مسكن مهر مقوله ویژه ای است و توافق های سه جانبه و ایرادات فنی در دولت نهم و دهم، انحرافاتی داشت و مسكن مهر اینگونه تخریب شد.
وی افزود: تعاونیها میتواند در بخش نوسازی و بهسازی بافت فرسوده و ناكارآمد شهری به عنوان یك نیاز ضروری وارد شوند، زیرا این بافتها به منزله تخریب و انهدام زندگی در شهرها تلقی می شوند.
خاكفرجی با بیان اینكه دولت در زمینه نوسازی بافت های فرسوده شهری كارهایی انجام داده و كارگروه ویژهای را در قالب طرح بازآفرینی شهری شكل داده است.
وی گفت: اسلامی وزیر جدید راه و شهرسازی نگاه متفاوتی نسبت به دوره قبل این وزارتخانه دارد و انتظار می رود برنامه تدوین شده و طبق تفاهمنامهای كه قرار است بین وزارت راه و شهرسازی و بخش تعاون امضا شود، وارد دوره جدیدی شویم.
به گزارش ایرنا، پیش از این ابوالقاسم داودی معاون مدیر كل تعاونی های تولیدی وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعی گفته بود از مجموع 2 میلیون و 300 هزار واحد مسكن مهر 700 هزار واحد مربوط به تعاونی ها بوده كه معادل یك سوم از مجموع خانه های مهر محسوب می شود و اكنون نیز حدود یك درصد از ساختمان سازی كشور از سوی تعاونی ها انجام می شود كه این سهم در گذشته حدود 2.5 درصد بود.
اقتصام**ح ق** 1559
تاریخ انتشار: ۱۶ دی ۱۳۹۷ - ۱۱:۱۵
تهران-ایرنا- رئیس كمیسیون مسكن و خدمات فنی مهندسی اتاق تعاون ایران، یكی از موانعی كه باعث افزایش زمان و هزینه ساخت مسكن در كشور میشود را «فقدان پنجره واحد در سیاستگذاریهای این صنعت» اعلام و تاكید كرد كه در این زمینه اقدام جدی باید انجام شود.