بغداد - ایرنا - در پی تحركات اخیر نظامی آمریكا در عراق و سفر مخفیانه و سوال برانگیز دونالد ترامپ به یك پایگاه نظامی در شمال این كشور، و انتشار تصاویر جولان افسران آمریكایی در خیابان های بغداد، مطالبات عراقی ها برای خروج سربازان آمریكا از كشورشان رو به گسترش است.

به گزارش ایرنا، تحولات هفته اخیر در عملیات هلی برن نظامیان آمریكا در كركوك در شمال عراق، آغاز مانوری با مشاركت 25 هزار نظامی آمریكایی در كویت و نزدیك مرز عراق، و انتقال بخشی از نیروها تجهیزات نظامی آمریكا از سوریه به كردستان عراق از جمله محورهایی است كه موضوع چرایی ادامه حضور نظامی واشنگتن را بیش از پیش مطرح كرده است.
از جمله، خبرگزاری الغدیر عراق در بخش تلویزیونی خود در برنامه ای به نقل از كارشناسان امنیتی، بر ضرورت اقدام برای بیرون راندن نظامیان آمریكا ازكشورشان بعنوان مهترین برنامه پیش روی نیروهای ملی تاكید كردند.
به گفته این كارشناسان، پس از آزادی خاك عراق از داعش، برگزاری انتخابات پارلمانی، تشكیل دولت جدید اكنون نوبت آن است كه موضوع تقویت روابط منطقه ای و بین المللی عراق مورد توجه قرار گیرد و مقدمه این امر تعیین تكلیف حضور چند هزار نیروی نظامی آمریكاست.
این خبرگزاری تاكید كرده است كه عراق در این مرحله نیازمند سیاستی مستقل، دیپلماسی شجاعانه و وزارت خارجه ای توانمند و ثابت قدم است تا بتواند سیاست های مستقل خود را به پیش ببرد.
الغدیر به نمایندگان پارلمان توصیه كرده است كه با جدیت بیشتری موضوع تصویب قانون الزام به خروج نیروهای آمریكا از عراق را دنبال كنند و این امر را در اختیار واشنگتن نگذارند.
'مهدی تقلی آمرلی' یك نماینده پارلمان از ائتلاف الفتح به الغدیر گفته است كه پس از تحرك اخیر آمریكا در كركوك، اتخاذ یك موضع مقتدرانه در برابر حضور نیروهای نظامی آمریكا در عراق از هر زمان دیگری ضروری تر شده است.
وی گفت كه نمایندگان پارلمان باید یك موضع قوی در برابر نقض حاكمیت ملی از سوی آمریكایی ها بگیرند. این امر غیر قابل قبول است و باید تكلیف حضور نظامی آمریكا مشخص شود.
'هشام الهاشمی' یك كارشناس برجسته امور سیاسی و امنیتی نیز به این خبرگزاری گفته كه ما با شخص دیوانه ای مانند ترامپ روبرو هستیم كه هر طور بخواهد رفتار می كند.
وی هشدار داد كه اگر اقدامات تحریك آمیز آمریكا در عراق همینطور ادامه یابد، این امر به بروز مجدد مقاومت مردمی و مبارزه مسلحانه با آنها منجر خواهد شد.
الهاشمی، دلیل ادامه تحركات مشكوك آمریكا در عراق را نبود مانع قانونی و نیز اعطای این حق از سوی دولت و پارلمان های گذشته از طریق پیمان راهبردی واشنگتن بغداد می داند.
شیخ 'خالد الملا' رئیس جمعیت علمای اسلامی عراق نیز در خصوص تحركات نظامی اخیر آمریكا در عراق گفته است كه واشنگتن و برخی دیگر از دولت های منطقه تمایلی به قوی بودن ارتش عراق ندارند و برای تضعیف آن تلاش می كنند.
وی خواستار موضع مستقل و قوی دولت و گروههای عراقی در برابر آمریكا و تعیین تكلیف حضور نظامی واشنگتن در كشورش شد.
در همین حال، شنیده ها از حوزه پارلمان عراق نشان می دهد با رسیدن پیش نویس لایحه اخراج نیروهای بیگانه از اراضی عراق به كمیسیون امنیت و دفاع پارلمان، اقدام برای پایان بخشیدن به حضور نظامیان آمریكا وارد فاز قانونگذاری شده است.
«محمد البلداوی» نماینده پارلمان از ائتلاف الفتح (از بزرگترین ائتلاف های پارلمان عراق) روز شنبه به خبرگزاری «المعلومه» عراق گفت كه پیش نویس لایحه قانونی ملزم كردن دولت به اخراج نیروهای بیگانه از جمله نظامیان آمریكا از خاك عراق، پس از بررسی كمیسیون حقوقی، به كمیسیون امنیت و دفاع پارلمان رسیده است.
وی خاطرنشان كرده است كه رسیدن این پیش نویس به كمیسیون امنیت و دفاع پارلمان عملا به معنی آن است كه در آینده نزدیك این لایحه برای رای گیری در صحن علنی پارلمان مطرح می شود.
وی تاكید كرده است كه اغلب جناح های سیاسی عراق در حال حاضر و همزمان با عقب نشینی نیروهای آمریكا از خاك سوریه، مایل به پایان بخشیدن به حضور نظامیان آمریكا موجود در خاك عراق هستند.
از سوی دیگر، در بحبوحه افزایش مطالبات برای بیرون راندن آمریكا از عراق، انتشار تصاویری از جولان نظامیان آمریكا در خیابان های بغداد در روز شنبه، خبرساز شد و واكنش های بسیار برانگیخت.
در این تصاویر، چند تن از افسران آمریكایی مستقر در عراق كه نام و رتبه نظامی اشان مشخص نیست را به همراه سرلشگر 'جمیل الربیعی' فرمانده ستاد عملیات بغداد در خیابان مشهور و فرهنگی 'المتنبی' پایتخت عراق و مركز فرهنگی 'القشله' نشان می دهد.
در پی بازتاب گسترده این امر، سخنگوی ائتلاف سائرون (مقتدا صدر) در پارلمان عراق نیز از دولت خواست درباره گشت و گذار نیروهای نظامی آمریكا در بغداد توضیح دهد.
همزمان كاربران فضای مجازی نیز ضمن انتقاد از آزادی عمل نظامیان آمریكا و جولان در خیابان های بغداد، خواستار روشن شدن علت این امر شده و نیز از عدم واكنش مناسب به آن از سوی نیروهای مردمی حاضر در صحنه، گله مندی كرده اند.
واكنش كاربران فضای مجازی نشان می دهد، جولان سربازان آمریكایی در بغداد كه بیش از هر چیز یادآور ایام اشغال این كشور از سال 2003 تا 2011 است، بیش از پیش باعث تحریك افكار عمومی درخصوص چرایی حضور نیروهای آمریكایی در عراق شده است.
پیشتر فراكسیون سازندگی (با محوریت هادی عامری، نوری مالكی و فالح فیاض ) و فراكسیون اصلاح و بازسازی (مقتدا صدر، عمار حكیم و حیدر العبادی) دو فراكسیون بزرگتر پارلمان عراقی در واكنش به سفر و اظهارات ترامپ در عراق، خواستار مقابله با دخالت های آمریكا و تعیین تكلیف حضور نظامی این كشور در خاك عراق شده بودند.
آنها تاكید كردند كه از طریق مصوبه پارلمان در این خصوص اقدام خواهند كرد تا دولت زمان بندی مشخصی برای بیرون رفتن نظامیان آمریكا از خاك عراق تعیین كند.
پارلمان عراق در 31 دسامبر 2011 طی یك مصوبه قانونی به اشغال 9 ساله عراق توسط اشغالگران آمریكایی پایان داده بود اما آمریكایی ها بار دیگر در سال 2014 و این بار به بهانه مبارزه با داعش به عراق بازگشتند.
درخواست ها برای خروج نیروهای نظامی آمریكا از عراق طی یكسال گذشته پس از پایان نظامی داعش روزافزون بوده است اما این مطالبات بویژه پس از سفر مخفیانه دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریكا به پایگاه نظامی عین الاسد در شمال عراق و اظهارات مداخله جویانه وی و در هفته اخیر نیز بدلیل افزایش تحركات نظامی و مشكوك آمریكا در نقاط مختلف عراق، بیش از پیش افزایش یافت.
ترامپ در این سفر سه ساعته گفته بود كه قصد خارج كردن نیروهایش از عراق را ندارد چرا كه از آن برای عملیات احتمالی در سوریه، مبارزه با داعش و نیز مراقبت از ایران استفاده خواهد شد.
خاورم*10*380**