پكن- ایرنا - به رغم رویدادهای اخیر و موافقت چین و آمریكا برای یك آتش بس موقت سه ماهه، به نظر می رسد جنگ بزرگ تجاری دو كشور در كوتاه مدت خاتمه نمی یابد و این رشته همچنان سر دراز دارد.

به گزارش ایرنا، قرار است در تازه ترین تحول، مقام های دو كشور در سطح معاون وزیر گفت و گوهای بلند پایه اقتصادی را در پكن انجام دهند وزارت بازرگانی چین در بیانیه ای اظهار امیدواری كرده است نگرانی های دو طرف با این گفت و گو كمتر شود.
اصلی ترین نگرانی چین و آمریكا تعرفه های فزاینده بر روی كالاهای وارداتی دو كشور است كه در این میان سهم تعرفه گذاری آمریكا به 250 میلیارد دلار می رسد سهم چین هم بر روی كالاهای آمریكایی 110 میلیارد دلار است.
توافقنامه آتش بس موقت، اول مارس (10 اسفند) پایان می یابد دو كشور امیدوارند بتوانند تا آن زمان دستكم بر روی كاغذ و به صورت مستند توافقی محكم تر بدست آورند كه ضمانت اجرایی قوی تری داشته باشد.
در روز اول دسامبر در جریان یك ضیافت شام در حاشیه اجلاس گروه بیست در آرژانتین سران دو كشور توافق آتش بس را امضا كردند ولی منوچین، وزیر خزانه داری آمریكا می گوید در آن زمان او و دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریكا از بابت دستگیری مدیر ارشد شركت فناوری مخابراتی هوآوی اطلاعی نداشته اند و این دو موضوع جداگانه است.
به نظر می رسد كه چنین اظهاراتی نوعی عقب نشینی در مواضع قبلی مقام های آمریكایی است كه گفته بودند می خواهند مساله هوآوی هم در مذاكرات تجاری مطرح شود.
كانادا اول دسامبر سال 2018 'منگ وانژو'، مدیر مالی شركت مخابراتی 'هوآوی' را به خاطر «نقض تحریم های آمریكا» بازداشت كرد و درصدد استرداد او به آمریكا بود در پی این اقدام كانادا، پكن چند روز بعد دو شهروند كانادایی را به اتهام «به خطر انداختن امنیت ملی چین» بازداشت كرد.
دادگاه ونكوور كانادا 10 روز بعد از دستگیری خانم منگ، او را با قید وثیقه ۷.۵ میلیون دلاری آزاد كرد تا دولت این كشور در رابطه با استرداد وی به آمریكا تجدیدنظر و تصمیم گیری كند.
با این حال پكن تاكید كرده بود پرونده شهروندان بازداشتی كانادا در چین ربطی به پرونده معاون مالی شركت هواوی در كانادا ندارد.
كارشناسان معتقد هستند جدا از مساله هوآوی، هنوز بزرگترین نگرانی آمریكا موضوع كسری تجاری در معاملات با چین است به طوری كه منوچین تاكید كرده است درباره این مساله باید كاری كرد و این شرایط برای واشنگتن قابل قبول نیست.
وزیر خزانه داری آمریكا می گوید واشنگتن باید این كسری تجاری را از بین ببرد اما می داند این اقدامی نیست كه در كوتاه مدت انجام شود و برای رسیدن به توازن تجاری اقدامات و زمان بیشتری نیاز است.
البته تحت فشارهای آمریكا قرار شده است چین فعلا از اعمال تعرفه 40 درصدی روی خودروهای وارداتی از آمریكا خودداری ورزد و همچنین برای خرید دو محموله دانه های روغنی از آن كشور اقدام كرده است اما كسری تجاری آمریكا در ماه های گذشته در برابر چین همچنان بالا بوده است.
مساله انتقال فناوری های پیشرفته، حراست از حق مالكیت معنوی، ارزش پول ملی چین، كسری تجاری بالای آمریكا در برابر چین، موانع غیرتعرفه ای در روابط اقتصادی و حملات سایبری از موضوعاتی است كه هیات های تجاری دو كشور باید حل و فصل كنند در غیر این صورت امیدی به پایان یافتن جنگ تجاری میان دو كشور نیست.
افزون براین نباید فراموش كرد دو كشور در سال جاری میلادی و به رغم آتش بس و انجام پاره ای از گفت و گوها به نتیجه ای نرسیدند و موافقت شده است مذاكرات در ماه آینده میلادی ادامه یابد كه این نشان از طولانی تر شدن روند مذاكرات می دهد و اینكه نبرد تجاری برای سال 2019 میلادی نیز دامن دو اقتصاد بزرگ جهان را خواهد گرفت.
با این حال اگر دو كشور بتوانند برای حل و فصل برخی از مسایل فوق به توافق برسند باز هم موضوعات سیاسی بزرگی میان آنها وجود دارد كه به این آسانی رفع نخواهد شد دو مورد اصلی اختلافات، مناقشه آنها بر سر دریای جنوبی و تایوان است.
آمریكا كماكان بزرگترین فروشنده تسلیحات به تایوان است و ناوها و جنگنده های خود را به دریای جنوبی اعزام می كند و قصد ندارد از این راهبردها به رغم اعتراضات چین عقب نشینی كند بر همین اساس در سال 2019 میلادی دو كشور كماكان درگیر این مسایل خواهند بود.
'وو شینبو' رییس مركز مطالعات آمریكا در دانشگاه فودان در شهر شانگهای چین می گوید كه مسایل اقتصادی و سیاسی بدجوری گریبان روابط دو كشور را گرفته است و مناقشات و رویارویی ها همچنان ادامه دارد.
وی می افزاید اگر دو طرف نتوانند بر سر این موضوعات به توافق برسند حتی ممكن است در سال آینده میلادی وضعیت به مراتب بدتر شود و دو كشور به سمت رویارویی جدی تری بروند.
این كارشناس چینی خاطر نشان می كند آمریكا ممكن است راهبردهای خطرناكتری را برای گرفتن امتیاز از چین در دستور كار داشته باشد كه از آن جمله برخوردی است كه با مساله تایوان دارد كه برای چین موضوعی بسیار حساس است.
'شینبو' تاكید كرد در چین این موضوع مد نظر است كه برای مقابله با آمریكا چه باید كرد اینكه باید قبل از واشنگتن اقدام كرد و حركتی پیشدستانه انجام داد یا منتظر تحركات و اقدامات بعدی آمریكا ماند.
'وانگ هونگ گوان' كارشناس مسایل نظامی چین هم می گوید ما نگران آینده روابط با آمریكا هستیم این كشور در مسایل منطقه ای از جمله تایوان، بارها چین را به چالش كشیده است.
وی می گوید چین و آمریكا نمی توانند در مورد این مسایل به توافق برسند برای همین پكن باید عزم خود را راسخ كند و اینكه برای مقابله با آمریكا در صورت لزوم واكنشی قوی نشان دهد.
با نظرداشت مسایل فوق و اینكه زمینه های اختلافات دو كشور فراوان است، بعید به نظر می رسد با یك و یا دو دور گفت و گو، قدرت های بزرگ اقتصادی و نظامی دنیا بتوانند برای حل آنها به نتیجه برسند با این حال دو طرف عزم خود را راسخ كرده اند تا در سال 2019 میلادی نیز با راهبردهایی نوین به مصاف یكدیگر بروند.
آساق**231**