نخستين بار حسينعليحاجيدليگاني، نماينده مردم شاهينشهر طرح شفافيت آراي نمايندگان را مطرح كرد و با انتشار جدولي متشكل از ساعات حضور، غياب و جزييات فعاليتهاي خود را در مجلس اعلام كرد، اطلاع از عملكرد يك نماينده در زمان حضورش در پارلمان حق مردمي است كه به وي رأي دادهاند، اين اقدام وي مورد استقبال شديد افكار عمومي قرار گرفت و موج موافقتهاي مردم با اين موضوع در فضاي مجازي به راه افتاد.
البته در روز رأيگيري اين طرح در صحن علني مشخص شد، محمدجواد فتحي نماينده مردم تهران هم پيش از اين طرح مشابهي را به هيئت رئيسه مجلس ارائه كرده بود بنابراين هيئت رئيسه خانه ملت 14 شهريور ماه، تركيب اين دو طرح را به صورت يك فوريت در دستور كار جلسه علني قرار داد كه وكلاي ملت با يك فوريت آن با 59 رأي موافق، 108 رأي مخالف و پنج رأي ممتنع از مجموع 194 نماينده حاضر در جلسه مخالفت كردند و قرار شد اين طرح به صورت عادي در كميسيون تدوين آييننامه داخلي مجلس مورد بررسي قرار بگيرد.
پس از مخالفت عجيب اكثريت پارلماننشينان با يك فوريت طرح شفافيت آراي نمايندگان مجلس، احمد اميرآباديفراهاني نماينده مردم قم در توئيتي اعلام كرد كه ميخواهد از اول مهرماه سال 97 به صورت داوطلبانه آراي خود را نسبت به طرحها و لوايح در مجلس شوراي اسلامي اعلام كند و بعد از اين توئيت بسياري از نمايندگان طي پيامكي به او موافقت خود را با پيوستن به «كمپيني به نام شفافيت آرا» بيان كردند و در نهايت 140 نفر از وكلاي ملت به اين كمپين پيوسته و اسامي خود را در فضاي مجازي اعلام كردند؛ اما اكنون بعد از گذشت بيشتر از سه ماه از بررسي طرح شفافيت آراي نمايندگان در كميسيون تدوين آييننامه داخلي مجلس متوجه شديم كه هيچ كدام از اهداف اوليه طراحان محقق نشده و اين طرح بعد از بررسي و اصلاح در كميسيون آييننامه تنها به اعلام اسامي نمايندگاني كه در هر مرحله در رأيگيري شركت نميكنند، تنزل پيدا كرده است.
**قدمي براي كور كردن اشتهاي مشتاقان
حاجيدليگاني طراح «طرح شفافيت آراي نمايندگان» در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان، ضمن اعتراض به اقدام كميسيون تدوين آييننامه داخلي مجلس نسبت به ايجاد تغييرات شديد در اين طرح، گفت: براساس طرح ما آراي نمايندگان همراه با اساميشان نسبت به يك طرح يا لايحه چه موافق، مخالف يا ممتنع بايد در مشروح مذاكرات مجلس ثبت و ضبط ميشد و در سايتي هم در معرض عموم قرار ميگرفت.
وي بيان كرد: اكنون كميسيون تدوين آييننامه داخلي مجلس طرح اصلاح شده را به صورت نهايي و مكتوب براي قرار گرفتن در دستور كار جلسه علني مجلس ارائه كرده است، اما متأسفانه هنوز در اختيار نمايندگان قرار داده نشده تا آنها بتوانند اين طرح تغيير يافته را بررسي كنند. وي تصريح كرد: براساس اين طرح تغيير يافته و اصلاحي، تنها اسامي افرادي كه در رأيگيريها شركت نميكنند، منتشر ميشود كه اين اقدام هيچگونه شفافيتي را در بر ندارد و حتي آن شدت و حدتي را كه براي موضوع شفافيت در افكار عمومي به درستي ايجاد شده بود، هم ذرهاي پاسخ نداده و اشتهاي افراد پيگير اين موضوع را كور كرده است.
**آزموني ديگر براي وكلاي ملت
با وجود استقبال گسترده افكار عمومي از طرح شفافيت آراي نمايندگان و اطلاع موكلان از عملكرد وكلاي خود در خانه ملت، انتظار ميرفت كميسيون تدوين آييننامه داخلي مجلس شوراي اسلامي پاسخ مثبتي به اين انتظار عموم ميداد. حال بايد ديد اصلاحيه طرح شفافيت آراي نمايندگان در زمان بررسي در صحن علني مجلس با چه سرانجامي مواجه خواهد شد؛ تصويب يا رد از سوي نمايندگان مجلس و وكلاي ملت در اين آزمون اين بار چگونه عمل خواهند كرد.
البته با توجه به اينكه سال آينده انتخابات مجلس شوراي اسلامي در پيش است، در دستوركار قرار دادن اين طرح و رأي به شفافيت آراي نمايندگان آنگونه كه در طرح پيشنهادي آمده است، كمي خوشبينانه به نظر ميرسد.
منبع: روزنامه جوان؛ 1397،10،17
گروه اطلاع رساني**2059**2002
تاریخ انتشار: ۱۷ دی ۱۳۹۷ - ۰۸:۴۹
تهران- ايرنا- زماني كه طراحان «طرح شفافيت آراي نمايندگان» براي اولين بار با جديت و انگيزه فراوان طرح خود را در مجلس شوراي اسلامي به منظور ايجاد يك پارلمان شيشهاي ارائه كردند، تصور نميكردند كه سرانجام آن در نهايت به اعلام اسامي نمايندگاني كه تنها در رأيگيريها شركت نميكنند، ختم شود.