تاریخ انتشار: ۱۷ دی ۱۳۹۷ - ۱۰:۰۳

شهركرد - ايرنا - غلامرضا تختي يك كشتي گير مردمي بود اما براي مردم تنها يك اسم نبود بلكه يك رسم است.

تختي در ورزش قهرماني در رشته كشتي در بازي هاي مختلف موفق به كسب مدال هاي رنگارنگ شد ، اما رسم او بيشتر از مدالهاي كه كسب كرد در اذهان مردم باقي مانده است.
تختي به عنوان يك پهلوان رسم و آيين جوانمردي را در كنار ورزش قرار داد تا علاوه بر حيات در دنياي قهرماني به زيست بومي و اجتماعي رادمردي نيز دست يابد.
براي پهلوانان در سنت ايرانيان رادي و رادمنشي و پهلواني همواره يك افتخار بوده است و بسياري از شرق شناسان از اين امر به نيكي ياد مي كنند.
در كتاب ˈ مينوي خرد ˈ براي جوانمردي سه اصل خرد، درستي و رادي به عنوان ويژگي بارز ياد شده و در اين كتاب جوانمردي مترادف با پهلواني همراه با خرد و عقل نه فقط زور بازو است.
عنصر العمالي در كتاب خويش ويژگي هاي جوانمردي را نخستˈخرد و دانايیˈ ، و بعد نيز ˈ راستي ˈ و سوم ˈ مردمي ˈ بر مي شمارد و آنها را از نشانه هاي رادمنشي و جوانمردي و عياري مي داند. ˈعبدالرزاق كاشانیˈ در كتاب فتوت نامه نيز جوانمرد را انساني آزاده و نيك سرشت مي داند معتقد بود،ˈ براي رسيدن به كسوت جوانمرد بايد راه هاي دشواري را طي كرد تا بر ديو نفس فائق و پيروز شدˈ.
براي رسيدن به كسوت جوانمردي در نزد ايرانيان سه اصل مهم ˈشريعتˈ، ˈطريقتˈ و ˈحقيقتˈ طي مي شود تا جوانمردي و بخشندگي پا بگيرد.
خصلت تختي در اين بود كه هم قهرماني را با خود يدك مي كشيد و هم پهلوان بود ولي هرگز از اين دو عنوان براي خود استفاده شخصي نمي كرد.
غلامرضا تختي ˈ در پنجم شهريور ماه 1309 شمسي در محله خاني آباد تهران متولد شد و به خاطر اعتقادات مذهبي و عشق و علاقه اي كه رجب خان پدر جهان پهلوان به امام رضا(ع) داشت ،نام او را غلامرضا انتخاب كرد.
تختي، در سال 1329 كشتي را در باشگاه پولاد آغاز كرد و نخستين بار در يك مسابقه داخلي شركت كرد تا به مقام چهارمي دست يابد.
در سال 1341 حركت به يادماندني مرحوم جهان پهلوان تختي در كمك رساني به زلزله بوئين زهرا ، او را جاودانه كرد و در دوران قهرماني و كشتي گيري نيز يك طلاي المپيك، دو طلاي جهان، دو نقره المپيك و دو نقره جهان را در كشتي آزاد براي ايران به ارمغان آورد.
در بازي هاي المپيك 1956 ملبورن تختي موفق به دريافت نخستين نشان طلاي خود و ايران شد و در همين سال بود كه تختي موفق شد بر كشتي گيران شوروي سابق (كه هيچ ايراني تا آن زمان بر آنها پيروز نشده بود) و كشتي گيران آمريكايي به پيروزي برسد.
در مسابقات جهاني سال 1961 يوكوهاما جهان پهلوان تختي پس از سال هاي 56 و 59 براي سومين بار به مقام قهرماني جهان دست يافت و تيم ملي كشتي آزاد ايران با كسب پنج نشان طلا، يك نقره و يك برنز براي نخستين بار به مقام قهرماني جهان دست يافت.
در حالي جهان پهلوان تختي و جاودانه شد و نامش تا ابد سر زبان ها خواهد ماند كه در سال 1341 هنگام وقوع زلزله بوئين زهرا در جايي كه مردم زلزله زده اين شهر نياز به كمك و ياري داشتند جهان پهلوان در بازار تهران به راه افتاد و كمك هاي مردمي را جمع آوري كرد كه هميشه به يادماندني خواهد بود.
جهان پهلوان تختي علاوه بر قهرماني، به لحاظ منش و رفتار انساني و سجاياي اخلاقي، نوع دوستي، فداكاري و گذشت، فروتني، معرفت و آقايي، اخلاق و جوانمردي، احساسات پاك و قابل احترام، كمك به تهيدستان و نيازمندان، زبانزد و شهره خاص و عام شد.
جلال آل احمد در مورد غلامرضا تختي مي گويد: ˈاو پورياي ولي نبود. او هيچ كس نبود، او خودش بود، بگذار ديگران را به نام او و با حضور او بسنجند، او مبنا و معناي آزادگي است و هرگز به طبقه خود پشت نكرد.ˈ
در تاريخ ورزش ايران، نامهاي بلند آوازه بسيارند، اما فقط يك نام جاودانه، هميشگي و درخشان است و ˈجهان پهلوان غلامرضا تختیˈ كه به درستي پورياي ولي زمانه و معاصر لقب گرفت.
به گزارش ايرنا، اينك تختي به عنوان الگوي بسياري از كشتي گيران جهان مطرح است چه اين كه كشتي گيران تركمنستان به قهرمانان خود نام ˈغلام ˈ مي گذارند.
هفدهم دي ماه مصادف با چهل و پنجمين سالروز مرگ تختي است كه رژيم منفور شاه پهلوي از اين قهرمان اسطوره اي ايران زمين همواره در وحشت بود و هرگز كسي راز مرگ غلامرضا را به دست سران رژيم پهلوي نتوانست در آن دوران افشا كند.
ياد و خاطره اين قهرمان هميشه جاويدان ايران زمين در اذهان بسياري از جوانان و ورزشكاران ايراني زنده و جاودانه خواهد بود.
2097