بهمن افراسیابی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: هرچند قطع این گونه ارزشمند از لحاظ قانونی ممنوع شده ولی آفت زدگی رویشگاه های شمشاد می تواند برای دیگر گونه های جنگلی تهدید کننده و آسیب زا باشد.
پروانه کوچکی به نام شب پره شمشاد با پروازهای شبانه به جان درختان ارزشمند جنگلی شمشاد درشمال کشور افتاد، آفتی که به گفته کارشناسان و متخصصان گیاه پزشکی، شکل گیری آن از یک دهه پیش در ابتدا در کشورهای اروپایی آغاز شده بود و در خرداد ماه سال 95 برای نخستین بار این آفت در شمشاد زارهای بوستان بنفشه منطقه نمک َآبرود پیرامون هتل آزادی خزر چالوس مشاهده شد.
پیش از این نیز بیماری سوختگی شمشاد (بلایت ) از سال 1389 رویشگاه های این گونه ارزشمند جنگلی را مورد تهدید قرار داده بود و سبب خشکیدگی این گونه شده بود.
طبق اسناد موجود از گستره حدود 1.94 میلیون هکتار از جنگل های شمال حدود 42 هزار هکتار آن رویشگاه های شمشاد تشکیل می دهد که از این میزان سطح، حدود 300 هکتار آن براثر شیوع این آفت به طورکل نابود شده و از بین رفته است.
مدیرکل دفترحفاظت و حمایت سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشوری با تاکید بر این نکته که قطع درختان شمشاد هیچ منافاتی با طرح تنفس جنگلهای شمال کشور و ممنوعیت بهرهبرداری ان ندارد، گفت: موضوع قطع این درختان در کمیته تخصصی گیاه پزشکی سازمان مطرح و تصمیمات خوبی هم دراین زمینه گرفته شد و در نتیجه قرار براین شد جنگل های شمال به سه منطقه تقسیم شود و رویشگاه های شمشاد خشک شده و از بین رفته را شناسایی و نسبت به قطع و خارج کردن آن از جنگل ها اقدام شود.
افراسیابی گفت: این موضوع طی نشست های متعدد و نامه نگاری با مسئولان شورایعالی جنگل با این محور که وضعیت آلودگی شمشادزارها جنگل های هیرکانی شمال کشور بحرانی است ، رسانده شد.
قانون تنفس جنگل از اواخر سال 95 به اجرا گذاشته شد و بر اساس آن قرار است در پایان سال سوم اجرا، هرگونه بهرهبرداری تجاری و صنعتی از چوب جنگل های کشور ممنوع شود و دولت نیز مجاز به تمدید قراردادهای طرح های جنگلداری که مدت اجرای آن به اتمام میرسد، نیست.
همچنین بر اساس این قانون، دولت مکلف است نسبت به اصلاح آن دسته از طرح های جنگلداری که مدت اجرای آن تا پایان سال سوم اجرای قانون برنامه به اتمام نمیرسد، طبق ضوابط قانونی اقدام کند.
در عین حال در تبصره 2 این قانون نیز جمعآوری و بهرهبرداری با هدف بهداشت، حفاظت و پرورش جنگل از درختان پیر، خشک سرپا، افتاده، لاپی و آفتزده غیرقابل احیاء صرفاً با مجوز سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور مجاز شد.
مدیرکل دفترحفاظت و حمایت سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور ابراز امیدواری کرد با توجه به نزدیک شدن به فصل بهار و افزایش دما و احتمال خطر آتش سوزی در سطح رویشگاه های شمشاد کشور بتوان شمشادهای خشکیده در عرصه های جلگه ای و جنگلی قطع و نسبت به جمع آوری آن ها اقدام کرد.
وی گفت: البته سازمان اعتبارات لازم برای زنده نگه داشتن این گونه ارزشمند جنگلی پیش بینی کرده و دراین حوزه مشکل خاصی وجود ندارد ضمن آنکه در بیشتر نهالستان ها نیز نسبت به کاشت بذر و قلمه این گونه اقدام شده است.
افراسیابی همچنین از کم کاری برخی از مسئولان دستگاه های اجرایی در بعد حفاظت ، نظارت و پیشگیری از شیوع آفت شب پره شمشاد در جنگل های شمال کشور انتقاد کرد و گفت: شهرداری ها در حوزه شهری، سازمان حفاظت محیط زیست در خارج از عرصه های جلگه ای باید دراین زمینه همکاری لازم را می کردند ولی نکردند.
7078 /1602/1899
تاریخ انتشار: ۱۷ دی ۱۳۹۷ - ۱۵:۰۴
نوشهر- ایرنا - مدیرکل دفترحفاظت و حمایت سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور گفت: عزم این سازمان برای قطع درختان خشکیده شمشاد براثر آفت زدگی در شمال کشور جدی است و قطع این درختان برای جلوگیری از بروز خسارات احتمالی در جنگل به زودی آغاز می شود.