تهران- ایرنا- عضو هیات‌ علمی مركز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی با بیان اینكه سالانه شش درصد به آمار مبتلایان سرطان سینه در كشور اضافه می‌شود، گفت: هر سال 10 هزار و 500 نفر از زنان به این بیماری مبتلا می‌شوند كه شیب بالایی در ابتلا به سرطان سینه در كشور است.

به گزارش روز دوشنبه گروه علمی ایرنا از دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، دكتر محمد هادی زاده با تاكید بر اهمیت پیشگیری از ابتلا به سرطان سینه، اظهار داشت: این بیماری در ایران و جهان شایع‌ترین سرطان در زنان است، البته هنوز زنان ایران نسبت به سایر كشورهای دنیا كمتر به این بیماری مبتلا می‌شوند.
فوق تخصص جراحی سینه با اشاره به نرخ ابتلای دو تا سه برابری در آمریكا و اروپا در قیاس با ایران، افزود: نسبت شیوع سرطان سینه در ایران 30 به یكصد هزار است.
هادی زاده با اشاره به اینكه در كشور ما جمعیت جوان‌تر و ریز فاكتورهای مؤثر در ابتلا به سرطان سینه هم كمتر است، هشدار داد: تا 10 یا 20 سال آینده، آمار ابتلا در ایران نیز به كشورهای دارای نرخ رشد بالای سرطان نزدیك و میزان ابتلا به سرطان پستان دو یا سه برابر می‌شود، بنابراین باید به مقوله پیشگیری به شكل جدی‌تری نگریست.
وی با بیان اینكه 70 درصد سرطان‌ها با مراجعه به پزشك تشخیص داده می‌شوند، بر اهمیت تشخیص زودهنگام تأكید كرد و گفت: زمانی كه سرطان در مرحله اولیه تشخیص داده می‌شود ممكن است بیمار به شیمی‌درمانی احتیاج پیدا نكند و درمان قطعی انجام شود.
هادی زاده با بیان این كه سرطان سینه درمان قطعی دارد، بیان كرد: ممكن است نتوانیم همه موارد ابتلا به سرطان پستان را پیشگیری كنیم اما اگر بتوانیم این بیماری را در افراد زود تشخیص دهیم می‌توانیم برای آنها زندگی طبیعی با طول عمر طبیعی فراهم كنیم.
به گفته هادی زاده، ترشح، تغییرات پوستی مانند قرمزی، تورفتگی، پوست پرتقالی شدن، بروز زخم و یا فرورفتن نوك سینه و نیز درد از نشانگرهای ابتلا به سرطان پستان است.
وی جنسیت را نیز از شایع‌ترین عوامل خطر برشمرد؛ یعنی زنان بیشتر از مردان به سرطان سینه مبتلا می‌شوند.

** سالانه حدود 250 مرد به سرطان پستان مبتلا می‌شوند
هادی زاده با بیان اینكه 99 درصد مبتلایان به سرطان سینه را زنان و یك درصد را مردان تشكیل می‌دهند، یادآور شد: در ایران نیز سالانه چیزی حدود 200 تا 250 مرد به سرطان سینه مبتلا می‌شوند.
وی سن را یكی دیگر از عوامل مؤثر در ابتلا به سرطان عنوان كرد و گفت: با افزایش سن، احتمال ابتلا به سرطان افزایش می‌یابد.
هادی زاده، تقویت سیستم ایمنی را یكی از اقدامات لازم برای جلوگیری از تشكیل سلول‌های سرطانی عنوان كرد و با اشاره به اینكه با افزایش سن سلول‌های مشكل‌دار بیشتری ساخته می‌شوند، یادآور شد: از طرف دیگر با بالا رفتن سن سیستم ایمنی بدن ضعیف شده و تعداد سلول‌های مشكل‌دار افزایش می‌یابد.
وی همچنین یكی از مهم‌ترین عواملی را كه باعث بروز سرطان در زنان می‌شود، هورمون استروژن عنوان كرد و توضیح داد: استروژن هورمون زنانه‌ای است كه باعث می‌شود هرماه تخمك‌گذاری صورت گیرد.

** شیردهی باعث كاهش ابتلا به سرطان پستان می‌شود
وی گفت: شانس ابتلا به سرطان سینه در زنانی كه ازدواج می‌كنند و زیر 30 سالگی باردار می‌شوند، نسبت به زنان دیگر كمتر است، زیرا شیردهی باعث كاهش احتمال ابتلا به سرطان می‌شود.
هادی زاده تصریح كرد: شانس ابتلا به سرطان پستان در زنانی كه شیر می‌دهند نسبت به زنان دیگر كمتر است؛ شیر دادن نه‌تنها برای كودكان مفید است بلكه شانس ابتلا به سرطان پستان را در مادران شیرده كم می‌كند.
این فوق تخصص جراحی سرطان همچنین احتمال ابتلا به سرطان پستان در زنان نازایی را كه «IVF» می‌شوند، بالا عنوان كرد و گفت: این افراد نیز بهتر است كه حین درمان، حتماً تحت نظر پزشك متخصص پستان قرار گیرند.
هادی زاده با بیان اینكه علاوه بر عامل سابقه خانوادگی، بحث ژنتیك نیز در ابتلا به سرطان پستان اهمیت دارد، گفت: البته بحث ژنتیك باسابقه خانوادگی تفاوت‌هایی دارد، در عوامل ژنتیكی دو ژن وجود دارد كه وجود آن‌ها باعث می‌شود شانس ابتلا به سرطان در فرد بین 50 تا 80 درصد باشد.
وی در ادامه با اشاره به اهمیت تغذیه توضیح داد: مصرف موادی همچون روغن‌های اشباع‌شده تولید سلول‌های مشكل‌دار را افزایش می‌دهد و شانس ابتلا به سرطان را زیاد می‌كند.
هادی زاده فعالیت ورزشی را از دیگر عوامل مؤثر در كاهش ابتلا به سرطان عنوان كرد و یادآور شد: خطر ابتلا به سرطان پستان در زنانی كه سه بار در هفته و هر نوبت 30 دقیقه ورزشی می‌كنند كه سبب ریزش عرق، نفس‌نفس و بالا رفتن ضربان قلب شود، نسبت به افرادی كه ورزش نمی‌كنند، پایین‌تر است.
این فوق تخصص جراحی پستان با اشاره به اثر افزایشی مصرف دخانیات و الكل در ابتلا به سرطان پستان برخورداری از آرامش روانی را یكی از عوامل مؤثر در جلوگیری از ابتلا دانست و توضیح داد: اخیراً تحقیقات نشان داده است كه ارتباطات، معنویت‌گرایی و تقویت ویژگی‌هایی همچون بخشش و عشق‌ورزی در كاهش احتمال ابتلا به سرطان مؤثر است.
علمی ** 1201 **2017