تهران- ایرنا- مشاور رهبر معظم انقلاب در امور فرهنگی جهان اسلام، سه واژه تسخیر، خلافت و توسعه را نشان‌دهنده رفتار انسان با طبیعت با بیان كرد و گفت: با این سه واژه، رفتار انسانها با طبیعت به خوبی در قرآن بیان شده است.

به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، آیت الله محمدعلی تسخیری روز دوشنبه در نخستین دور گفت‌وگوی دینی مركز گفت‌وگوی ادیان و فرهنگ‌های سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با مسیحیان كاتولیك فرانسه با عنوان «جایگاه محیط زیست در اسلام و مسیحیت كاتولیك» با تبریك میلاد حضرت مسیح با اشاره به اهمیت طبیعت و محیط زیست و تاكید بر حفظ آن، اظهار داشت: خداوند هر آنچه كه انسان نیاز دارد را در طبیعت قرار داده است اما متاسفانه انسان با ظلم در توزیع و كفر نعمت، نعمت‌ها را از بین می‌برد.
وی با توضیح اینكه واژه تسخیر به این معناست كه جهان به طور كلی مُسخّر انسان است، گفت: همه نیازهای انسان در طبیعت وجود دارد ولی انسان در توزیع نعمت، عدالت را رعایت نمی‌كند و در مواردی نیز كفر نعمت انجام می‌دهد.
آیت الله تسخیری درباره واژه خلافت در قرآن نیز اظهار داشت: انسان، خلیفه خداوند بر روی زمین نامیده شده و واژه سوم، مساله توسعه را عنوان می كند كه استعمار در دنیای امروز، معنی حقیقی آن را عمران و رشد دانسته كه هدف را نشان می‌دهد.
وی افزود: موضوع محیط زیست و نگاه ادیان به محیط زیست، از نظر اسلام هم ارزش‌های اسلامی و هم بینش‌های جهانی اسلامی و هم قواعد اصلی اسلام در مسأله محیط زیست درگیر می‌كند.
آیت‌الله تسخیری همچنین یادآور شد: در جهان‌بینی اسلام، مسأله خلافت انسان مطرح است از این رو جاهای مختلف در قرآن كریم نسبت به اینكه انسان خلیفة الله فی الارض است و یكی از وظایف اصلی او تعمیر و رسیدگی به زمین و محیط زیست است، تأكید شده و سعی دارد از این عنوان نقشی برای طبیعت انسان و تكامل وی بهره ببرد.
وی اظهار داشت: ارزش‌های اسلامی این نكته را مورد تفقد قرار ‌داده و هم بینش‌های جهان اسلام و قواعد رفتاری و فقهی این مساله را مورد تأكید قرار می‌دهند.
مشاور رهبر معظم انقلاب در امور فرهنگی جهان اسلام ادامه داد: از دیدگاه دینی، انسان با فطرت هماهنگ است و به طور طبیعی با حركت جهان هماهنگ خواهد بود و از آنجا كه جهان در تسخیر انسان است، انسان باید به بهترین وجه از آن برای تحقق وظایف انسانی بزرگ استفاده كند.
وی تصریح كرد: در ادیان دیگر هم مسأله فطرت و تسخیر طبیعت برای انسان مطرح و یك حالت طبیعی است.
نخستین دور گفت‌وگوی دینی مركز گفت‌وگوی ادیان و فرهنگ‌های سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با مسیحیان كاتولیك فرانسه، امروز با موضوع «اهمیت محیط زیست در اسلام و مسیحیت كاتولیك» با حضور هیأتی به سرپرستی كاردینال جین نوئل آولین، اسقف شهر مارسی و رئیس كل شورای دانشگاه‌های كاتولیك فرانسه و اندیشمندان مسلمان از جمهوری اسلامی ایران در محل سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی گشایش یافت.
در این دوره گفت‌وگوهای دو روزه، موضوعاتی چون «متون اسلام و مسیحیت كاتولیك در زمینه حفظ و حراست از محیط زیست»، «خشونت و افراط‌گرایی عاملی برای تخریب محیط زیست»، «مسئولیت رهبران و پیروان ادیان برای حفظ محیط زیست كدام است؟» و «چگونه می‌توان در مسیر ترویج سلامت و پایداری محیط زیست قدم برداشت؟» بررسی می‌شود.
آیت‌الله محمدعلی تسخیری مشاور رهبر معظم انقلاب در امور فرهنگی جهان اسلام، حجت‌الاسلام علی یونسی دستیار ویژه سابق رئیس جمهوری در امور اقوام و اقلیت‌های قومی و مذهبی، حجت‌الاسلام حسین مختاری رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی و جمعی از مهمانان داخلی و خارجی از حاضران در این نشست بودند.
فراهنگ ** 1355 ** 1055