تاریخ انتشار: ۱۸ دی ۱۳۹۷ - ۰۹:۲۵

تهران- ایرنا- سرانجام پس از یكسال كش و قوس بر سر تخریب یا ایمن سازی ساختمان معروف به كفش ملی واقع در میدان قیام پایتخت، شهرداری تهران اعلام كرده كه تصمیم گرفته این بنا و نماد 85 ساله را نجات دهد.

به گزارش ایرنا علی محمد سعادتی شهردار منطقه 12 تهران روز سه شنبه در محل این ساختمان به خبرنگاران اعلام كرد: بنای این ساختمان مقاوم سازی و حفظ می شود.
وی افزود: بخش هایی از این بنا نگه داشته خواهد شد، بخش هایی با توجه به حجم تخریب یا میزان ارزشی كه در بافت معماری آن وجود دارد ممكن است نیازمند نوسازی كامل باشد.
شهردار منطقه 12 تهران با تأكید بر اینكه نمی توان به صورت یكپارچه درباره این ساختمان فكر و درخصوص آن اقدام كرد یادآور شد: جداره ساختمان، نوع آجركاری، تزئینات و رخ بام آن ارزش هایی را در این محدوده بازنمایی می كند كه باید حفظ شود.
سعادتی اضافه كرد: از امروز اقدام های اولیه شامل ایمن سازی معبر پیرامون، تجهیز كارگاه، تخلیه نخاله و سبك سازی دیوار انجام خواهد شد.
به گزارش ایرنا، اواخر آبان ماه سال گذشته ساختمان كفش ملی واقع در میدان قیام به دلیل نداشتن ایمنی تخلیه و باوجود آنكه اعلام شد روند تخریب آن آغاز شده اما به دلیل مخالفت های سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، این اتفاق نیافتاد.
دلاور بزرگ نیا مدیركل میراث فرهنگی استان تهران پیشتر به خبرنگار ایرنا گفته بود: هنوز برای ما محرز نشده كه مرمت و مقاوم سازی این ساختمان ممكن نیست و باید تخریب شود.
قدمت ساختمان معروف به كفش ملی واقع در ضلع شمال غربی میدان قیام به سال 1312 بر می گردد كه در مجاورت یك رستوران بخش خصوصی قرار دارد و پیش از این مدیران شهرداری اعلام كرده بودند درصورت تخریب این ساختمان، بنای رستوران نیز تحت تاثیر قرارخواهد گرفت.
مسئولان شهرداری منطقه 12 در گذشته اصرار داشتند این بنا به منظور حفظ جان شهروندان باید تخریب و بازسازی شود اما مدیران میراث فرهنگی می گفتند هنوز برای تخریب به جمع بندی نرسیده اند.
با انتصاب سعادتی به عنوان شهردار منطقه 12 در چهار ماه پیش، رویكرد شهرداری نیز تغییر كرده و حالا قرار است این ساختمان مرمت و بازسازی شود.
سعادتی، پیش از شهرداری منطقه 12 نیز، زمانی كه در كسوت مدیر بافت و بناهای تاریخی شهر تهران فعالیت می كرد یكی از مخالفان تخریب این ساختمان بود.
وی در پاسخ به این موضوع كه پیش از این مترو اعلام كرده امكان مقاوم سازی این بنا وجود ندارد اظهارداشت: هر كس باید در چارچوب تخصص خودش اظهارنظر كند.
سعادتی تصریح كرد: كار شركت مترو ساخت مترو و تونل زیرسطحی است و بهتر است متولیان این شركت درخصوص مرمت ساختمان های تاریخی اظهارنظر نكنند.
وی با بیان اینكه مرمت بناهای تاریخی فناوری و روش های خاص خود را دارد گفت: با توجه به اینكه در بافتی قرار داریم كه بخشی از دوره صفوی و قاجاری را تشكیل می دهد بنابراین در مواجهه با این ساختمان ها نمی توان گفت به دلیل آنكه ایمنی لازم را ندارند یك به یك آنها را تخریب كنیم.
سعادتی تصریح كرد: بنابراین باید از اینكه واقعا هیچ روش و امكانی برای مقاوم سازی و نگهداری این ارزش ها نیست مطمئن شویم كه این مساله هم برعهده دستگاه ذیصلاح مانند سازمان میراث فرهنگی، شركت ها و مشاورینی كه تخصص مرمت ابنیه و بناهای تاریخی را دارند، قراردارد.
شهردار منطقه 12 تهران در تشریح سیاست و رویكرد شهرداری در این زمینه بیان كرد: شهرداری تهران براساس قوانین ضمانت سلامت شهروندان را در تردد معابر برعهده دارد و باید به قدری فضای شهری ایمن باشد كه هیچ شهروندی حین تردد در سطح شهر دچار حادثه نشود.
وی بیان كرد: اخطارهایی كه درخصوص رفع خطر صادر می شود مخاطراتی را گوشزد می كند كه ساختمان ها برای عابران پیاده و شهروندان پیرامونی دارد.
سعادتی ادامه داد: در همین زمینه شهرداری منطقه 12 اخطارهایی به ملك كفش ملی داد مبنی بر اینكه موقعیت این ملك و جایگاهش به گونه ای است كه می تواند مخاطراتی برای شهروندان، عابران پیاده یا خودروهای عبوری ایجاد كند.
سعادتی تصریح كرد: متأسفانه تا امروز باوجود تلاش ها و هماهنگی ها، كار جدی صورت نگرفته كه البته نباید بعضی از گرفتاری های حقوقی از جمله رضایت و اختلاف مالك، مستأجر و سرقفلی دار را در این زمینه نادیده گرفت كه بسیاری از بناهای نا ایمن منطقه به این مساله مبتلا هستند.
وی با اشاره به برگزاری جلسه ای با دادستان تهران در این باره اظهارداشت: دادستان تهران نیز در این زمینه همكاری خیلی خوبی دارد.
به گفته سعادتی، دادستان دستور داد برای ساختمان هایی كه به دلیل كارشناسی، این جمع بندی حاصل می شود كه نیازمند مقاوم سازی است بهره برداران اعم از مستاجر و صاحب سرقفلی بتوانند ایمن سازی لازم را انجام دهند.
وی اظهارامیدواری كرد كه مالكان كفش ملی نیز ایمن سازی را انجام دهند.
شهردار منطقه 12 تهران گفت: ساختمان كفش ملی صرفنظر از موقعیت شهری به علت بافت ساختمان و خاطراتی كه شهروندان از آن دارند جزو اولین فروشگاه های كفش ملی تهران است.
وی خاطرنشان كرد: مالكان كفش ملی اگر به فكر شهر نیستند حداقل باید به فكر هویت نشان خود باشند.
سعادتی گفت: با توجه به فصل زمستان و حجم بارش ها نگرانیم این ساختمان در جریان بارش ها آسیب های جدی تری ببیند.

گزارش: عاطفه نژادسالاری

تهرام/9353/ 1008