به گزارش روز دوشنبه ایرنا به نقل از نشریه تریبون، چین كه فعالیت های فضایی اش توسط ارتش آزادیبخش خلق چین اجرا می شود، امروزه بیش از هر كشور دیگری پرتاب موشك به فضا را دارد به طوریكه شمار این موشك ها سال گذشته به 39 موشك رسید در حالی كه این رقم برای آمریكا 31 موشك برای روسیه 20 و اروپا هشت موشك است.
چندی پیش، چین كاوشگر چانگ یی - 4 (ماه پیما) را به ماه پرتاب كرد تا برای نخستین بار در جریان بلند پروازی های فضایی خود، بتواند بخش تاریك كره ماه را مورد بررسی و آزمایش های علمی قرار دهد.
چین در حال حاضر برنامه های فضای نظامی و غیرنظامی بیشتری نسبت به روسیه و ژاپن دارد. بودجه این برنامه ها در سال 2017 توسط سازمان توسعه و همكاری اقتصادی، 8.4 میلیارد دلار برآورد شده است.
رهبران چین با غلبه بر تنش های چند دهه خود، به طور متداول مراحل توسعه فضایی انجام شده توسط سایر كشورهای بزرگ را تكرار كرده اند؛ اولین ماهواره در سال 1970، اولین ماموریت فضایی انسانی و فعال كردن سامانه موقعیت سنجی ماهواره 'بایدو' و پاسخ چین به سیستم ردیاب از جمله این فعالیت ها بوده است.
به گفته «تاد هریسون»، متخصص برنامه های فضای نظامی در مركز مطالعات استراتژیك و بین المللی در واشنگتن، اگر چین به تلاش خود در این مسیر ادامه دهد به سرعت توانایی های روسیه در تكنولوژی های فضایی را تحت شعاع قرار خواهد داد.
رئیس ناسا پس از فرود موفقیت آمیز كاوشگر چانگ یی – 4 در ماه، به چین تبریك گفت اما طبق قانون سال 2011 ایالات متحده، همكاری فضایی واشنگتن و پكن ممنوع است، هرچند مجلس آمریكا می تواند این ممنوعیت را لغو كند.
رقابت واقعی این كشورها در دو حوزه استفاده نظامی از فضا در كوتاه مدت و استثمار منابع فضا در بلند مدت است.
برای استخراج مواد معدنی یا آب از روی ماه یا سیارك های دیگر، به خصوص برای تولید سوخت موشك، هنوز هم راه طولانی در پیش است، اما آمریكایی ها این كار را آغاز كرده در حال حاضر بر روی آن آزمایش هایی انجام می دهند.
در دهه های 1960 و 1970 واشنگتن و مسكو درمورد چند معاهده در فضا مذاكره كردند كه به طور كلی معاهده ای مبهم درباره تضمین همكاری علمی و ممنوعیت سلاح های كشتار جمعی در فضا بود.
علاوه بر این كشورها مجهز به تكنولوژی های نظامی از جمله لیزرهای ضد ماهوارهای، حملات سایبری، مسدود سازی الكترونیكی و موشك های ضد ماهواره ای زمینی شدند، كه چین در سال 2017 آن را آزمایش كرد.
«جك برد» استاد برنامه حقوق فضایی دانشگاه 'نبراسكا 'می گوید، تشخیص تفاوت میان داشتن تسلیحات نظامی و نداشتن آنها در فضا بسیار دشوار است و متاسفانه تصور انتقال و گسترش هر گونه درگیری مسلحانه از روی زمین به فضا بسیار دشوار است اما چینی ها برای هر نوع احتمالی در آینده خود را آماده می سازند.
هریسون می گوید: ایالات متحده قدمی برای آمادگی در برابر تهدیدات بالقوه سیستم های فضایی بر نداشته است و این موضوع آمریباعث آسیب پذیری آمریكا می شود؛ از طرفی گفتگوهای ایالات متحده با پكن، در مقایسه با مبادلات واشنگتن با مسكو در دوران جنگ سرد، تقریبا صفر است.
در حال حاضر، چین در حال تكمیل برنامه راه ابریشم نوین است و پرتاب های فضایی از این دست به همراه ماهواره هایی كه در مدار زمین قرار گرفته است باعث خواهد شد تا كشورهای این حوزه بتوانند از خدمات سامانه موقعیت سنجی 'بایدو' چین در آینده بهره مند شوند.
**آساق**9470**1663**
تاریخ انتشار: ۱۸ دی ۱۳۹۷ - ۱۱:۳۲
تهران - ایرنا - در طول جنگ سرد، چشم آمریكا به موشك ها و ماهواره های اتحادیه جماهیر شوروی دوخته شده بود، اما در سال های اخیر، این برنامه فضایی چین بوده است كه بیش از پیش آمریكا را نگران كرده است.