تهران- ايرنا- فرانتس كافكا از تاثيرگذارترين نويسندگان آلماني ‌زبان به شمار مي رود كه صاحب سبكي خاص بود و متفاوت از ديگران مي نوشت به طوري كه پس از مرگش به شهرتي جهاني دست يافت و اكنون سنگ قبر و خانه اش به يكي از جاذبه‌هاي گردشگري تبديل شده است.

به گزارش گروه اطلاع رساني ايرنا، فرانتس كافكا در سوم ژوئيه در 1883 ميلادي در شهر پراگ جمهوري چك ديده به جهان گشود. او هوشي سرشار داشت و به همين دليل در دوران تحصيل همواره مورد احترام آموزگاران بود. كافكا با ورود به دانشگاه چارلز فرديناند در شهر پراگ تحصيل در رشته شيمي را آغاز كرد اما پس از چند روز تغيير رشته داد و به تحصيل در رشته حقوق پرداخت. اين مساله سبب شد تا از تحسين پدرش برخوردار شود و فرصتي براي شركت در كلاس هاي هنري و ادبيات داشته باشد. او در 1906 تحصيلات خود را به پايان رسانيد و به مدت يكسال به عنوان دستيار قاضي در دادگاه مشغول به كار شد اما همزمان به نويسندگي نيز مي پرداخت.

** فعاليت‌هاي ادبي فرانتس كافكا
كافكا همواره در زندگي خود مشغول به نوشتن بود و همچنين علاقه خاصي نيز به رمان نويسي داشت. شخصي به نام «ماكس برود» كه از دوستان نزديك كافكا بود هم در طول زندگي و هم پس از مرگ كافكا با قاطعيت از تمام فعاليت‌هاي ادبي او حمايت مي‌كرد. كافكا به دوست خود وصيت كرده بود كه تمام آثار منتشر نشده او را از ميان ببرد اما خوشبختانه «برود» به درخواستش عمل نكرد و پس از مرگ كافكا تمامي آثارش را علي رغم ميلش به چاپ رسانيد. كافكا از جمله نويسندگاني بود كه پس از مرگ به شهرت رسيد. ماكس برود بعدها نوشت: «مطمئنم او مي‌دانست كه من چنين كاري نمي‌كنم و دست ‌نوشته‌هايش را نمي‌سوزانم.»

** آثار به جاي مانده از كافكا
كافكا قادر بود جملات بلند و تودرتويي را به زبان آلماني بنويسد كه سراسر صفحه رادر بر مي گرفت. جملات كافكا در بيشتر موارد قبل از نقطه پاياني ضربه‌اي براي خواننده در چنته دارند، ضربه‌اي كه مفهوم و منظور جمله را تكميل مي‌كند. زماني كه خواننده در كلمه قبل از نقطه پايان جمله است مي‌فهمد كه چه اتفاقي براي براي شخصيت اصلي داستان افتاده و به طور كامل مسخ شده است.

يكي از محبوب‌ترين و پرفروش‌ترين آثار كافكا داستان كوتاه «مسخ» است كه در 1915 ميلادي منتشر شد. از ديگر آثار برجسته اين نويسنده آلماني مي‌توان به «جلو قانون» اشاره كرد كه در 1914 ميلادي به چاپ رسيد كه در ايران نيز نسخه ترجمه شده آن موجود است. كافكا در مدت زماني طولاني به بيماري سختي دچار شد اما اين موضوع سبب نشد تا او از نوشتن باز بماند و در 1916 ميلادي داستان «داوري» را به پايان رساند. در اين داستان او به طور مستقيم درباره ارتباط خود با پدرش اشاره كرده است. در 1919 «گروه محكومين» و «پزشك دهكده» را هم‌زمان به اتمام رسانيد و در 1925 ميلادي داستان معروف «محاكمه»را منتشر شد.

«زادي اسميت»، نويسنده انگليسي درباره او در نيويورك ‌تايمز نوشت: كافكا 12 ساعت از روز را بيرون از خانه كار مي‌كرد و وقت زيادي براي نوشتن نداشت. ساعت 11 شب شروع به نوشتن مي‌كرد و بسته به توانش در آن شب تا سه و حتي گاهي شش صبح كار مي‌كرد و فقط يك تا دو ساعت وقت استراحت داشت. وظايف روزانه‌اش او را تا آستانه فروپاشي برد. اين شرايط شايد نقش مهمي در ايجاد بيماري سل در نويسنده كتاب «مسخ» و «محاكمه» ايفا كرد، بنابراين اصلاً دروغ نيست اگر بگوييم كارش او را كُشت. كمي بعد گلويش دچار مشكل شد و خوردن غذا براي او سخت و تا حدي غيرممكن شده بود. او در روزهاي آخر عمرش داستان كوتاه «هنرمند گرسنه» را نوشت و به نظر مي‌رسد خود وي به دليل عدم توانايي جسمي براي غذا خوردن و بر اثر گرسنگي جان خود را از دست داده است.

در 1927 ميلادي رمان «آمريكا» منتشر شد كه درباره پسر بچه‌اي به نام كارل روسمان است كه به وسيله پدر و مادر خود به آمريكا فرستاده مي‌شود و اتفاقاتي كه در آن كشور براي اين پسر مي‌افتد در رمان شرح داده مي‌شود.

** ترجمه آثار كافكا در ايران
انتشار آثار كافكا بعد از مرگ او در دنيا چنان سروصدا كرد كه افراد سرشناس زيادي در ايران مانند صادق هدايت، فرزانه طاهري و اميرجلال‌الدين اعلم را به چالش ترجمه آثارش كشاند و به همين دليل ترجمه‌هاي متنوعي از آثار او منتشر شده است. سرانجام تمامي آثار كافكا به وسيله «علي‌اصغر حداد» راهي بازار نشر ايران شد. حداد در معرفي كافكا مي گويد: « دلايل بسياري زيادي وجود دارد كه باعث ماندگاري نام كافكا شده است، اما شايد مهم‌ترين دليل آن صاحب سبك بودن او باشد چراكه او شبيه به هيچ‌كسي نمي‌نوشت و اگر بخواهيم تعريف درستي از او داشته باشيم بايد بگوييم كه نوشته‌هاي كافكا بيش از هر شخص يا سبكي شبيه به خودش است. حدود 60 داستان كوتاه و 3 رمان از اين نويسنده باقي‌مانده است كه هر 3 رمان ناتمام مانده‌اند، اما جالب است بدانيد كه اين ناتمام ماندن نه تنها مانع از چاپ نشدن اين آثار نشده، بلكه اين رمان‌ها را جذاب‌تر كرده و باعث شده كه مخاطبان زيادي شيفته آثارش باشند.»

** ميراث كافكا
در زمان مرگ، عده كمي از خوانندگان و طرفداران كافكا او را مي‌شناختند و پس از مرگ بود كه به همت دوست قديمي خود به جهانيان معرفي شد. در واقع در 1960 ميلادي كافكا در شرق اروپا به شهرت رسيد تا جايي كه لغت جديد (كافكايي) به خاطر سبك داستان‌نويسي خاص او وارد فرهنگ لغات زبان انگليسي شد. كافكا امروزه به عنوان يكي از تاثيرگذارترين نويسندگان در فرهنگ و ادبيات زبان آلماني شناخته مي‌شود. سرانجام اين نويسنده آلماني در سوم ژوئن 1924ميلادي چشم از دنيا فروبست.

پژوهشم**9117**9131