جیرفت - ایرنا - كشت پیاز در جنوب كرمان،به عنوان محصولی پرمصرف و خارج از فصل قاعده خاص خودش را دارد و اگر كشاورزان، بیش از میزانی كه سازمان جهاد كشاورزی اعلام كرده، پیاز كشت كنند نه تنها سودی عایدشان نشده بلكه متحمل خسارت هم خواهند شد.

طرح استمرار یا همان طرح خارج از فصل به دلیل شرایط جغرافیایی مناطق ارائه شده است، به عبارتی زمانی كه در زمستان، بسیاری از نقاط كشور درگیر بارش برف هستند، در نقاطی دیگر شرایط آب و هوایی برای كشت محصولات پر مصرفی همچون سیب زمینی، پیاز و گوجه فرنگی مساعد است.
جنوب كرمان نیز یكی از نقاط حساس كشاورزی كشور به شمار می رود كه طرح استمرار كاشت محصولات پر مصرف، با برنامه ریزی سازمان جهاد كشاورزی در این منطقه اجرا می شود از این رو انتظار می رود كشاورزان این دیار به توصیه های جهاد كشاورزی عمل كرده تا دچار خسران نشوند.
علاوه بر این، كشت و برداشت پیاز طرح استمرار به منظور تامین نیاز بازار داخلی در فصل سرد سال انجام می شود و این طرح از چندین سال گذشته در شهرستانهای جیرفت و كهنوج به مرحله اجرا درآمده و هر ساله میزان سطح زیركشت و عملكرد تولید در هكتار، افزایش یافته است.
طی سالهای گذشته آنگونه كه باید به قاعده كشت محصولات پر مصرف در جنوب كرمان توجه نشده و كشاورزان، كمتر اهمیتی برای توصیه های كارشناسان جهاد كشاورزی قائل می شدند و همین ناهماهنگی ها باعث می شد تولید محصول، به میزان خیلی زیادی افزایش پیدا كند و قیمت گذاری ها به گونه ای انجام شود كه حتی هزینه خرید بذر هم به كشاورز، بازنگردد.
همین اتفاقات موجب شد كه نسبت به این موضوع بیشتر حساس شویم و برای پیدا كردن گره های كهنه كشاورزی این خطه در كاشت پیاز در طرح استمرار، میزگردی كاربردی با حضور سعید برخوری رئیس سازمان جهاد كشاورزی جنوب كرمان، فرامرز رستگاری استاد دانشگاه و مدیر زراعت سازمان جهاد كشاورزی و علی مسلمی كارشناس كشاورزی، برگزار كنیم.

**كشاورزان جنوب كرمان از كشت پیاز خودداری كنند
رئیس سازمان جهادكشاورزی جنوب كرمان گفت : كشاورزان این منطقه با توجه به منقضی شدن تاریخ مناسب كاشت و تحقق كشت به میزان 30 درصد بیش از برنامه ابلاغی، از ادامه و توسعه كشت این محصول خودداری كنند.
سعید برخوری افزود : در زمینه برنامه‌های ابلاغی وزارت جهاد كشاورزی به منظور افزایش ضریب خود اتكایی محصولات استراتژیك و اساسی، با تاكید بر مدیریت و تنظیم بازار، برنامه كشت و تولید پیاز در سطح یكهزار و 700 هكتار و تولید 94 هزار و 500 تن هدف گذاری شده است.
وی ادامه داد: با سطح زیر كشت موجود، میزان محصول تولیدی بیش از برنامه و كشش بازار داخل در زمان و موعد مقرر خواهد بود از این رو كشت این محصول نباید ادامه پیدا كند.
رئیس سازمان جهاد كشاورزی جنوب كرمان تصریح كرد: با توجه به سطح زیر كشت و تولید در استان‌های خوزستان، هرمزگان، سیستان و بلوچستان و جنوب فارس، افزایش تولید بیش از برنامه تعیین شده، موجب همپوشانی برداشت و در نهایت عرضه بالا در زمان كوتاه و افت قیمت بازار می شود كه سبب زیان مالی برای كشاورزان خواهد بود.
وی اظهار داشت : با توجه به محدودیت بازار های خارجی در دریافت عوارض نسبتا بالا در فصل بهار، كشش بازار داخلی تعیین كننده است و هر گونه تولید بیش از برنامه می‌تواند افت قیمت را به دنبال داشته باشد.
برخوری از پایان كاشت پیاز بهاره در منطقه جنوب كرمان خبر داد و گفت: در كشت های تاخیری با طولانی شدن طول روز و فصل رشد، اغلب با گل رفتن گیاه، كیفیت محصولات تولیدی كاهش می یابد.

** تولید 180هزار تن پیاز در طرح استمرار جنوب كرمان
مدیر زراعت سازمان جهادكشاورزی جنوب كرمان نیز گفت: پیش بینی می شود بیش از 180 هزار تن پیاز در طرح استمرار جنوب كرمان تولید شود.
فرامرز رستگاری افزود: برابر برنامه های ابلاغی وزارت جهاد كشاورزی و سیاست‌های اجرایی اقتصاد مقاومتی، در سال زراعی جاری بیش از سه هزار و 700 هكتار از اراضی جنوب كرمان به كشت پیاز طرح استمرار اختصاص یافته است.
وی ادامه داد: كشت این محصول با استفاده از آنیون ست Onion-set و از ارقام « مینروا، سایروس و پریماورا » از 15 شهریور ماه آغاز شده است.
این استاد دانشگاه تصریح كرد: عملیات برداشت كشت های زود هنگام نیز از 20 آذر ماه سال جاری آغاز و میانگین عملكرد مزارع با توجه به مدیریت كشت و تولید، از 45 تن تا 56 تن در هكتار است.
وی اظهار داشت: پیش بینی می شود كه برداشت محصول پیاز تا پایان اسفندماه سال جاری با توجه به تاریخ كشت و وضعیت قیمت بازار ادامه یابد و به بازارهای مصرف عرضه شود.
رستگاری به كشاورزان جنوب كرمان توصیه كرد كه مطابق تقویم زراعی، محصول خود را به بازار عرضه كنند.

** خسارت كشاورزان به علت نبود تناسب بین تولید و بازار
كارشناس كشاورزی جنوب كرمان هم در این میزگرد گفت: در زمینه كشت محصولات طرح استمرار، نبود تناسب بین تولید و بازار موجب ورود خسارت به كشاورزان می شود از این رو می طلبد كشاورزان به توصیه های سازمان جهاد كشاورزی توجه كنند.
علی مسلمی افزود : تولید زیاد و همزمان محصول پیاز در چند استان سبب افزایش محصول شده كه در صورت نبود بازار فروش در داخل و خارج كشور، پیازكاران ضرر قابل توجهی متحمل شوند.
وی اظهار داشت: در چنین شرایطی خوب است كشاورزان به سمت كشت محصولات بازار پسند حركت كنند تا دچار زیان مالی نشوند.
این كارشناس كشاورزی عنوان كرد : تولید باید بر پایه بازار مصرف، برنامه ریزی شود تا شاهد كشاورزی پویا باشیم.
قواعد كشت پیاز را سازمان جهاد كشاورزی تعریف می كند و این سازمان باید تمام تلاش خود را برای تفهیم این قواعد به كشاورزان جنوب كرمان به كار گیرد .
خوب است به این موضوع هم توجه شود، كه همه كشاورزان این دیار به رسانه های جمعی و شبكه های اجتماعی دسترسی ندارند و باید تدابیر لازم جهت اطلاع رسانی به موقع اتخاذ شود .
به خصوص اینكه در جنوب كرمان بیش از 70 نشریه و پایگاه خبری، فعالیت می كنند و سازمان جهاد كشاورزی به ناچار باید از این ظرفیت شگرف استفاده كند و حتی بودجه ای مشخص، برای اطلاع رسانی به موقع، در سطح منطقه اختصاص دهد تا دیگر شاهد مشكلات كشاورزان زحمتكش جنوب كرمان و خانواده های آنها نباشیم.
7450/7429/ 5054