اصفهان - ایرنا- مسئول نمایندگی میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری فریدن، نداشتن بازار فروش، واردات كالای قاچاق، تقلبی و بی كیفیت، افزایش قیمت مواد اولیه را از جمله مشكلات فراروی فعالان صنایع دستی این شهرستان برشمرد.

محمود سلیمی روز چهارشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: حجم وسیع، متنوع و اصیل صنایع دستی در مركز استان نیز تا حد زیادی بازار صنایع دستی تولیدی فریدن را زیر پوشش قرار داد، از این رو ترغیب و تشویق هنرمندان برای باز تولید و احیا هنرهای سنتی و بومی منطقه در دستور كار قرار گرفته است.
وی اقتصادی كردن هنر را در رونق كارآفرینی موثر دانست و گفت: نزدیك به 20 درصد اشتغالزایی این شهرستان مربوط به بخش صنایع دستی است.
به گفته وی در زمان حاضر هفت كارگاه صنایع دستی در شهرستان پروانه كارگاهی دارند و 6 كارگاه دیگر در حال فعالیت هستند و تاكنون 180 مجوز كارت شناسایی، كارگاه انفرادی، مشاغل خانگی برای متقاضیان بخش صنایع دستی صادر شده است.
مسئول نمایندگی میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری فریدن خاتم كاری، رودوزی های سنتی ، تراش سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی، طراحی سنتی، قلمزنی، مشبك چوب، منبت چوب، مینیاتور، تذهیب، آینه كاری، میناكاری، زیور آلات سنتی، قلاب بافی، چرم دوزی و نقاشی روی چوب را از جمله رشته های فعال صنایع دستی این شهرستان برشمرد.
سلیمی در خصوص سیاست های حمایتی از هنرمندان فعال بخش صنایع دستی یادآور شد: به همه هنرمندان صنایع دستی كارگاهی و مشاغل خانگی تسهیلات چهار درصد پرداخت می شود.
وی با بیان اینكه هنرمندان صنایع دستی از قانون حق بیمه كارفرما معاف شدند، اضافه كرد: بستری فراهم شد كه محصولات هنرمندان در نمایشگاه ها و فروشگاه های استان و خارج از استان شركت داده شود.
مسئول نمایندگی میراث فرهنگی صنایع دستی وگردشگری فریدن خاطر نشان كرد: در راستای حمایت از هنرمندان صنایع دستی بخشی از محیط اداره میراث فرهنگی جهت احداث بازارچه دائمی در اختیار هنرمندان قرار گرفت.

**احیای هنرهای بومی، رمز رونق صنایع دستی فریدن
سلیمی عدم رونق بازار داخلی صنایع دستی شهرستان را مهم ترین مشكل این بخش ذكر كرد و افزود: ورود كالای قاچاق و تقلبی به بازار صنایع دستی، قیمت بالای مواد اولیه و نبود توانمندی لازم در تولید كننده داخلی در رقابت با كالاهای بی كیفیت و تقلبی از مشكلات دیگر هنرفعالان صنایع دستی در فریدن است.
سلیمی به پیشینه هنری مردمان فریدن اشاره كرد و افزود: احیای هنرهای بومی قدیمی منطقه مانند جاجیم و گلیم در اولویت نخست آموزشگاه های صنایع دستی قرار دارد و اكنون توسط تعدادی از هنرمندان در حال بازتولید است.

**ثبت ملی 27 اثر تاریخی فریدن
مسئول نمایندگی میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری فریدن به تاریخ كهن این منطقه اشاره كرد و افزود: تاكنون 27 اثر تاریخی شهرستان شامل 9 بنا و 18 تپه و محوطه تاریخی به ثبت ملی رسید و 11 اثر تاریخی در حال پیگیری برای ثبت ملی است.
به گفته وی مدرسه سنگی داران، حمام های تاریخی شهر دامنه و روستای سفتجان و دره بید، كلیسای روستاهای سواران، غرغن و سینگرد، زیارتگاه خویگان، كوشك عادگان و گل امیر، مسجد جامع چهلخانه و خلج، خانه تاریخی ملكی داران و خانه های تاریخی روستاهای موغان وسواران و دستكن های دامنه ، موغان و قوهك از مهم ترین بناهای تاریخی فریدن است.

**نبود اعتبار برای كاوش آثار باستانی
مسئول نمایندگی میراث فرهنگی فریدن با بیان اینكه همه بناهایی كه نیاز به مرمت اضطراری داشتند شناسایی و مرمت شدند، بیان كرد: سایر بناها در صورت داشتن شرایط لازم، یا ثبت ملی شدند و یا در حال سیر مراحل ثبت برای آنها هستیم.
سلیمی خاطرنشان كرد: مرمت همه بناهای تاریخی شهرستان در دستور كار میراث فرهنگی قرار دارد كه در صورت تامین اعتبار به تدریج انجام خواهد شد.
مسئول نمایندگی میراث فرهنگی فریدن اضافه كرد : بیشتر آثار تاریخی شهرستان را تپه ها و محوطه های تاریخی تشكیل می دهند كه معرف تاریخ هفت هزار ساله فریدن است این میراث كهن به ترتیب اولویت در حال ثبت در فهرست آثار ملی است.
به گفته وی مطالعات 2 تپه باستانی فریدن برای تبدیل به سایت موزه در دستور كار قرار دارد.
سلیمی از اتمام مطالعات اولیه حریم و برداشت های اولیه باستان شناسی تپه پاش قلعه شهر داران خبر داد و افزود: با توجه به اینكه كاوش های باستانی باید در یك مرحله انجام شود نیازمند تامین همه اعتبار لازم برای این كار هستیم.
به گفته وی بر اساس قانون، اعتبار كاوش های باستانی باید از طریق اعتبارات تملك دارایی های شهرستان ها تامین شود و اعتبارات ملی به كاوش های باستان شناسی تعلق نمی گیرد.
سلیمی به هزینه بالای كاوش های باستانی اشاره كرد و افزود: با توجه به اعتبارات محدود شهرستان تا كنون اولویت نخست ما بازسازی بناهایی بوده است كه نیاز به مرمت داشته اند.

**رایزنی برای حل اختلاف مالكان دستكن های موغان
مسئول نمایندگی میراث فرهنگی صنایع دستی وگردشگری فریدن در خصوص آخرین وضعیت اختلاف مالكان دستكن های روستای موغان فریدن گفت: این دستكن ها در زمان حاضر 9 مالك خصوصی دارد كه به طور طبیعی برای اداره آن با اختلاف مواجه هستند اما بر اساس مصوبه جلسه اخیر انجمن میراث فرهنگی شهرستان مقرر شد با حضور مسوولان جلسه ای در این خصوص برگزار شود.
وی گفت : تلاش می شود اختلاف مالكان دستكن ها كه مزیت گردشگری روستا را تحت شعاع قرار داده است در این جلسه حل و به سازش منجر شود در غیر اینصورت، میراث فرهنگی دستكن ها را از مالكان تحویل گرفته و به سرمایه گذاران دیگر تحویل خواهد داد.
روستای موغان، از توابع بخش مركزی شهرستان فریدن در فاصله 20 كیلومتری از مركز شهرستان قرار دارد .دستكن های روستای موغان به عنوان جاذبه كمتر شناخته شده استان اصفهان معرفی شده است.
این شهر زیر زمینی در گذشته برای مقابله با حوادث طبیعی، همچنین هجوم دشمنان و حفظ دام از حمله حیوانات درنده ساخته شده است و با توجه به وضعیت اقلیمی شهرستان فریدن كه در فصل زمستان بسیار سرد می شود، وجود این دستكن ها برای حفظ جان مالكان آن و احشام آن‌ها ضروری بوده است. هوای بسیار خنك در تابستان و نیز هوای بسیار گرم در فصل زمستان از دیگرویژگی های این دستكن ها است.قدمت این آثار به حدود 500 سال می رسد، هر چند برخی قدمت طبقات یك و 2 را به دوره های هخامنشی نسبت می دهند.

**ظرفیت بالقوه فریدن در بوم گردی
سلیمی در گفت و گو با ایرنا با بیان اینكه برای 15 بنای تاریخی با هدف تبدیل به اقامتگاه های بوم گردی مجوز موافقت اصولی صادر شد، اظهارداشت: از این تعداد، پروانه بهره برداری یك اقامتگاه بوم گردی در پلاسجان فریدن صادر شده است.
اقامتگاه بوم گردی پلاسجان فریدن واقع در روستای موغان ازقدمتی 80 ساله برخوردار است و سبك زندگی روستایی از در و دیوار آن می تراود. معماری این بنا به صورت سنتی و قدیمی با درها وسقف های چوبی و دیوار های خشت و كاه گلی است. اقامتگاه بومی و محلی به خانه های قدیمی بازسازی شده اطلاق می شود كه در آن سعی بر این است تا مهمانان با شیوه سنتی زندگی در آن محل خاص آشنا شوند و در محیطی طبیعی سفر خود را به انجام برسانند.
مسئول نمایندگی میراث فرهنگی صنایع دستی وگردشگری فریدن به ظرفیت عظیم فریدن برای توسعه بوم گردی اشاره كرد و افزود: با وجود آنكه خانه های متعددی در شهر و روستاهای فریدن موفق به اخذ موافقت اصولی شدند و تسهیلات مناسبی به مالكان آنها پرداخت می شود اما استقبال و پیگیری مطلوبی برای تكمیل فرایند این خانه ها به اقامتگاه بوم گردی یا سفره خانه سنتی ازسوی مالكان صورت نگرفته است.
وی توسعه بوم گردی در فریدن را سودآور و دارای بازده اقتصادی توصیف كرد و افزود: در سال گذشته 125هزار نفر و در 9 ماه نخست امسال، 120 هزار نفر از آثار تاریخی شهرستان بازدید كرده اند.

**پیشینه كشاورزی فریدن فرصتی برای راه اندازی موزه مزرعه
مسئول نمایندگی میراث فرهنگی صنایع دستی وگردشگری فریدن با بیان اینكه بسیاری از وسایل قدیمی موجود در ساختمان موزه مردم شناسی قابلیت استقرار در شهر را دارد، افزود: باتوجه به حضور اقوام مختلف و تنوع فرهنگی در فریدن، برپایی موزه خیابانی در مركز شهرستان و ارائه نمادها و وسایل اقوام مختلف در خیابان ها و معابر در قالب ویترین های جذاب علاوه بر معرفی فرهنگ و رسوم شهر در جذب گردشگر موثر واقع خواهد شد.
به گفته وی وجود ادوات قدیمی كشاورزی در هنرستان كشاورزی فریدن زمینه بسیار مساعدی را برای راه اندازی نخستین موزه مزرعه كشور فراهم كرده است.
موزه مزرعه همان زندگی فراموش شده روستاییان قدیم است كه با توجه به موقعیت جغرافیایی، اقلیمی و محیط زیستی فریدن می توان در آن بیش از 50 گونه جانوری و انواع محصولات و ادوات كشاورزی همراه باسبك زندگی پیشینیان را به نمایش گذاشت تا گردشگران و مسافران بتوانند چند روزی را در آن سپری كنند.
فریدن با قدمت هفت هزار ساله یكی از شهرستان های غرب استان اصفهان است كه با دارا بودن روستاهای تاریخی و غنی از فرهنگ و تمدن مكان مناسبی برای ایجاد خانه های بوم گردی است.
این خطه به دلیل موقعیت جغرافیایی منحصر به فرد خود، شاهرگ حیاتی اتصال استان اصفهان به غرب كشور به شمار می رود و به همین دلیل جمعیتی زیاد از مسافران و گردشگران در ایام نوروز و در فصل تابستان؛ پارك ها و اقامتگاه های این شهرستان را برای اسكان انتخاب می كنند. این منطقه همچین به دلیل آب و هوای كوهستانی مكان مناسبی برای گردشگری زمستانه به شمار می رود.
فریدن با 2 شهر و 28 روستا و جمعیت بیش از 49 هزار نفر در 140 كیلومتری غرب استان واقع است.
6026/9861