به گزارش ايرنا، زمستان از راه رسيده و سرماي هوا امسال بيشتر از هر زمان ديگري حكمراني مي كند اما هنوز هم دود از دودكش خانه ها و مدارس روستايي بلند است، چون كه وسايل گرمايشي نفت سوز دارند.
دستانش را چند مرتبه با بخار دهانش گرم مي كند، صداي پارس سگ ها از دور بلند است، هميشه در صفحه تلويزيون مي ديد كه بچه هاي شهر با سرويس به مدرسه مي روند اما او و همكلاسي هايش هيچ وقت رنگ سرويس را هم به خود نديده اند، تنها وقتي مي تواند سوار ماشين شود، كه مي خواهد با پدر و مادرش براي خريد و يا ويزيت پزشك به شهر بروند.
صبح زود است و سرما بر تن دانش آموزان روستايي تازيانه مي زند، به مدرسه كه مي رسند به سمت بخاري كلاس هجوم مي برند تا گرم شوند، در اين هجوم همديگر را هول مي دهند تا سهم بيشتري از گرما داشته باشند، گاهي دستشان به آهن گداخته بخاري مي خورد و مي سوزد، اما عطاي گرماي بخاري را به لقاي او نمي بخشند، بچه هاي كوهستان هميشه دنبال گرما هستند.
در برخي مدارس دور بخاري را حصاري كشيده اند تا خطري براي دانش آموزان نداشته باشد اما نفت كه چكه كند يا بخاري كه نقص فني داشته باشد، همين حصار هم مانعي براي رسيدن به موقع به منبع نفت مي شود و شايد باز هم حادثه اي از جنس آتش تكرار شود.
شايد مسئولين مدارسي هم كه در آتش سوختند فكرش را نمي كردند روزي مدرسه شان به خاطر يك فاجعه مشهور شود و بر سر زبان ها بيفتد، شايد هم فكر مي كردند از دل حادثه به دور هستند غافل از اينكه حادثه خبر نمي كند.
** پيگيري سرما از فصل گرما
نماينده مردم سنندج، كامياران و ديواندره در مجلس شوراي اسلامي مي گويد: تير ماه امسال از آموزش و پرورش استان خواسته بود تا ليست مدارسي را كه سيستم گرمايشي مناسب ندارند به او اعلام كنند كه اين ليست تهيه شد.
سيد مهدي فرشادان اظهار داشت: بر اساس مصوبه شوراي اقتصاد در خصوص جايگزيني بخاري هاي هوشمند به جاي بخاري هاي سنتي، درخواستي براي وزير نفت تهيه و ارسال شد تا شهرستان هاي محروم كردستان از اين مصوبه برخوردار شوند.
وي افزود: جواب اين درخواست از وزارت نفت به شركت بهينه سازي مصرف سوخت ارسال و تاكيد شد در اسرع وقت به آن رسيدگي شود.
فرشادان در زمينه ليست نيازمندي سيستم هاي گرمايشي مدارس گفت: در اين ليست تعداد مدارس نيازمند به استاندارد سازي سيستم گرمايشي، 187 باب، تعداد مدارس نيازمند به اصلاح و تقويت سيستم هاي گرمايشي فرسوده 221 باب، تعداد مدارس نيازمند به گازكشي 125 باب، تعداد كلاس هاي نيازمند به بخاري استاندارد و هوشمند 143 باب و تعداد مدارس نيازمند به آبگرم سرويس بهداشتي 240 باب عنوان شده كه در مجموع چيزي بيش از 917 مدرسه را شامل مي شود.
اين آمارها حاكي از اين است كه دانش آموزان 143 كلاس درس در استان كردستان سيستم گرمايشي استاندارد و هوشمند ندارند و مابقي نيز اگر چه داراي سيستم گرمايشي استاندارد دارند اما باز هم مطمئن نيستند.
** جان دانش آموزان در اولويت
استاندار كردستان هم مي گويد: امينت جاني و رواني دانش آموزان بايد در اولويت قرار گيرد و مدارس ناايمن تعطيل شوند.
بهمن مرادنيا درباره راه حل جايگزيني مدارس خطرآفرين پيشنهاد داد كه دانش آموزان روستايي در مساجد و يا اماكن امن ديگر به فعاليت آموزشي ادامه دهند و در شهرها از مدارس امن به صورت دو شيفت استفاده شود.
** 528 بخاري آتش زا در مدارس
كردستان سه هزار و 800 فضاي آموزشي دارد كه 2 هزار و 870 واحد آن را مدارس تشكيل مي دهند كه از اين تعداد 528 باب مدرسه هنوز كلاس هايشان با بخاري هاي نفتي گرم مي شوند، اين مدارس سيستم گرمايشي از جنس گازسوز ندارند و مدير كل آموزش و پرورش كردستان مي گويد البته سيستم هاي فعلي استاندارد هستند.
رشيد قرباني با بيان اينكه اين مدارس بيشتر در مناطق روستايي دور افتاده قرار دارند كه فاقد لوله كشي گاز هستند، اضافه مي كند: براي بهبود وضعيت سيستم گرمايشي اين مدارس، نيازمند اعتبارات ويژه هستيم.
اين تنها بخشي از فاجعه آموزشي در كردستان است و مسئولين بعد از واقعه دردناك آتش سوزي پيش دبستاني در زاهدان، آن را رسانه اي كرده اند، شايد به اين فكر افتاده اند كه نكند...
قرباني مي گويد: اين وظيفه سازمان نوسازي و توسعه و تجهيز مدارس است تا سيستم گرمايشي مدارس را بهسازي كند و انتظار داريم در سريعترين زمان ممكن نسبت به اين مساله اقدام كنند.
اينجاست كه بايد گفت: .... بود - فكر زمستونت نبود؟
** اعتبار مي خواهيم
مديركل نوسازي، تجهيز و توسعه مدارس كردستان هم از آمار 30 درصدي غير استاندارد بودن مدارس كردستان خبر داد و مي گويد: 505 مدرسه در كردستان با بخاري نفتي گرم مي شود كه استاندارد هستند.
ماجد احمدي با اشاره به برآورد 100 ميليارد ريالي براي تبديل سيستم گرمايشي اين مدارس گفت: برنامه ريزي لازم براي اجراي اين مهم انجام شده است.
اما سوال اينجاست كه اين برنامه ريزي چه زماني اجرا مي شود؟
ورق هاي تقويم مي گويد كه داريم به نيمه نخست اولين ماه زمستان نزديك مي شويم.
** لزوم تامين امنيت رواني والدين
بعد از حوادثي كه در مدارس براي دانش آموزان بي گناه پيش آمد، حالا والدين بويژه آنهايي كه در روستاهاي دور افتاده ساكن هستند يا نه در شهر اما فرزندانشان در مدارس ناايمن تحصيل مي كنند، اين دغدغه و نگراني هميشگي را دارند كه آيا خطري در مدرسه جان فرزندشان را تهديد نمي كند؟
در كردستان امسال 290 هزار دانش آموز در مقاطع مختلف تحصيلي درس مي خوانند، اينكه چه تعداد در مدارس ايمن و چه تعداد در مدارس ناايمن هستند، را نمي دانيم اما بايد در تبديل سيستم هاي گرمايشي غير استاندارد به استاندارد تسريع شود تا آينده ساز كشور با ترس و لرز در كلاس درس حاضر نشود.
از طرفي خانواده ها هم با اطمينان خاطر و اعتماد دلبندشان را به مدرسه بفرستند و به گونه اي نشود كه خانواده روستايي، فرزند بي سوادش را به فرزندي كه شايد بر اثر حادثه اي در مدرسه از بين برود، ترجيح دهد.
9937/9102
تاریخ انتشار: ۲۰ دی ۱۳۹۷ - ۰۷:۳۷
سنندج - ايرنا - پشت نيمكت ها نشسته اند خيره بر تخته سياه و نيم نگاهي نگران به بخاري هاي نفتي دارند كه قرار بود گرما بخش كلاس باشد اما دوئل بين نفت و آتش مقابل نيمكت هاي كلاس درس، ترس بر چهره شان نشانده است.