به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، چهارمین دور مذاكرات صلح یمن 15 آذرماه گذشته با میانجیگری «مارتین گریفیتس» نماینده ویژه سازمان ملل متحد در استكهلم سوئد آغاز شد و نمایندگان دولت نجات ملی و دولت فراری یمن پس از یك هفته مذاكره در 22آذر ماه گذشته درباره برقراری آتش بس در شهر و بندر الحدیده و بنادرالصلیف و عین عیسی به توافق رسیدند و برای عقب نشینی نیروهای نظامی دو طرف از شهر و بندر الحدیده نیز یك مهلت14روزه تعیین شد.
بازگشایی فرودگاه صنعا، پرداخت حقوق كارمندان و ارسال كمكها از دیگر محورهای اصلی مذاكرات بود. قرار شد كه طرف های درگیر برای امدادرسانی و توزیع مواد غذایی و دارویی از مناطقی در استان و بندر الحدیده خارج شوند.
در پی مذاكرات طرف های یمنی و اعلام گریفیتس نماینده ویژه سازمان ملل، آتش بس در یمن از بامداد روز سه شنبه 27 آذر ماه گذشته آغاز شد.
با وجود اینكه گروه مردمی انصارالله و كمتیه های مردمی یمن به تعهدات خود در این زمینه عمل كردند، اما نیروهای وابسته به «عبدربه منصور هادی» رئیس جمهوری فراری یمن كه از پشتیبانی ائتلاف حمله به یمن هم برخوردار هستند به تعهدات خود عمل نكردند و از همان روز نخست آتش بس را نادیده گرفتند و هنوز هم این روند ادامه دارد.
تاكنون چندین بار برای پایان دادن به جنگ یمن تحركاتی صورت گرفته اما هر بار با كارشكنی عربستان و متحدان آن به بن بست رسیده است.
روزنامه «الاخبار» لبنان در این زمینه در گزارشی با عنوان «بازی ائتلاف با توافق سوئد» نوشت: ائتلاف حمله به یمن به سردمداری عربستان سعودی توافق ها و تفاهم های مذاكرات صلح یمن در سوئد را اجرا نكرد. در نتیجه این توافق قرار بود میدان های نبرد روی آرامش را به خود ببیند و توافق هایی درباره بندر الحدیده و تعز و تبادل اسراء صورت گرفت، اما ائتلاف حمله به یمن با این توافق بازی می كند. بر پایه این توافق قرار بود كه در مرحله نخست در الحدیده آتش بس برقرار شود و همه تشكیلات نظامی از آن خارج شوند. اما ائتلاف نه تنها تشكیلات نظامی خود را از آن خارج نكرد و تنها دو روز پس از مذاكرات سوئد، ائتلاف 3بار آتش بس را هم نادیده گرفته است و در روزهای بعد روند حمله های ائتلاف افزایش پیدا كرد و نیروهای ائتلاف در روز دوم آتش بس 12 بار بندر الحدیده را زیر آتش قرار دادند.
به نوشته روزنامه الاخبار، بازی ائتلاف حمله به یمن با توافق سوئد سبب شده است كه گروه مردمی انصارالله در جدیت این ائتلاف درباره برقراری صلح با شك و تردید نگاه كند. به طوری كه «سلیم المغلس» یكی از اعضای این جنبش گفت ائتلاف حمله به یمن نخستین تهدید برای بندر الحدیده به شمار می روند. «آنتونیو گوترش» دبیر كل سازمان ملل هم اوضاع یمن را در سال 2019 بسیار ناگوار توصیف كرده و گریفیتس نماینده سازمان ملل در امور یمن هم در شرایطی كه نقض آتش بس توافق سوئد را با تهدید روبرو كرده است، خواستار اجرایی سازی بندهای توافق سوئد شد و از طرف های جنگ خواست به آتش بس پایبند باشند.
روزنامه «العرب» چاپ لندن نیز نوشت: شور و اشتیاق فراوانی كه درباره توافق سوئد برای برقراری آتش بس در یمن به وجود آمده بود به دلیل سختی ها و موانع موجود در مسیر برقراری صلح از بین رفت. مقام های منطقه ای و بین المللی كه از روند صلح سخن به میان می آورده اند اكنون هشدار می دهند كه فرصت بی نظیر برای برقراری صلح در یمن در حال از دست رفتن است. منابع سیاسی گفته اند كه در شرایطی كه افق های حل سیاسی بحران مسدود شده و اجرای توافق با موانعی روبرو شده است، نقض آتش بس در بندر الحدیده و آغاز درگیری نظامی میان گروه مردمی انصارالله و نیروهایی كه از حمایت ائتلاف كشورهای عربی برخوردارند، قابل پیش بینی بود.
'در این زمینه «فارس البیل» كارشناس مسائل سیاسی پیش بینی كرد كه توافق سوئد برای برقراری آتش بس در بندر الحدیده به بن بست برسد و هیچ امیدی به موفقیت آمیز بودن این توافق وجود ندارد. سازمان ملل متحد با شتاب زدگی در انعقاد این توافق و خلاهایی كه در بندهای این توافق وجود دارد مسوول نخست شكست آن است. این تحلیلگر درباره رایزنی ها گریفیتس در صنعا و ریاض و احتمال پیشرفت سیاسی در توافق آتش بس الحدیده گفت هیچ موفقیتی از این سفر نصیب وی نخواهد شد و دو گزینه فراروی وی وجود دارد. یا او باید جامعه بین الملل و شورای امنیت سازمان ملل را برای نجات این توافق تشویق كند و در این صورت امكان ادامه مذاكره وجود خواهد داشت و یا اینكه او باید این توافق را از بین ببرد و با تعدیل این توافق فرصتی دیگری را به گروه انصارالله بدهد. در هر دو صورت پیروزی نصیب گروه انصارالله خواهد شد و این گروه فرصت بیشتری را برای مانور خواهد داشت.'
روزنامه «القدس العربی» چاپ لندن هم در گزارشی به قلم «امجد عبدالحفیظ» نوشت: نیروهای وابسته به ائتلاف حمله به یمن، كبوتر صلح نیستند و واقعیت های تحمیل شده علیه خود را نمی پذیرند. همچنین گزینه های آنها برای حضور در قدرت فراهم نیست. این موضوع سبب شده است كه دو طرف توافق سوئد را برپایه منافع خود مورد تحلیل قرار دهند و طرف دیگر را به كار شكنی متهم كنند. هر یكی از دو طرف ادعا می كند كه حق حضور در قدرت را دارد و مخالف راه حل های میانه هست. اما پذیریش این موضوع برای سازمان ملل كه به دنبال برقراری صلح در یمن است و همچنین مردم این كشور كه در نتیجه جنگ دچار درد ورنج های بسیاری شده اند منطقی به نظر نمی رسد.
روزنامه القدس العربی اضافه كرد: به نظر می رسد گرو انصارالله در مرحله كنونی توان ورود به مذاكره صلح را ندارد. این گروه در اندیشه دستیابی به پیروزی است. شاید این گروه به راهبرد فرار فكر می كند تا با دور كردن حمله های دردناك ائتلاف بتواند صف های خود را سامان دهد و بار دیگر مانور دهد. این گروه از مذاكرات به عنوان پلی برای رسیدن به اهداف خود استفاده می كند. پیش از این شورای امنیت، كشورهای غربی و عربی آنان را كودتاچی به شمار می آوردند اما اكنون این گروه با مانورها و پیشروی های خود سبب شده است كه به عنوان یك طرف مذاكره مطرح شود. گروه انصارالله باید این موضوع را به رسمیت بشناسد برقراری صلح فراگیر نیاز به معمارانی از همه قشرهای جامعه دارد.
' نیروهای وابسته به ائتلاف هم باید به این موضوع اعتراف كنند كه گروه انصارالله بخشی از ساختار اجتماعی یمن است كه نمی توان آن را نادیده گرفت. هر دو طرف باید به این موضوع پی ببرند صلح از طریق سلاح برقرار نمی شود. بلكه راه حل واقعی آن است كه به جنگ پایان داده شود و عقلانیت به عنوان گزینه اساسی در دستور كار قرار گیرد.'
روزنامه «العربی الجدید» چاپ لندن هم نوشت: گروه مردمی انصارالله در میدان های نبرد دست برتر را دارد. این گروه بیشتر مناطق بندر الحدیده را در كنترل خود دارد. آنان افزون بر حضور در مناطق شهری و روستایی این استان، بخش های بزرگی از مراكز حساس مانند بندر الحدیده، بندر الصلیف(محل استقبال از كانتینرهای بزرگ) و بندر راس عیسی(محل صادرات نفت) را در كنترل خود دارند.
به نوشته روزنامه العربی الجدید، «منی صفوان» روزنامه نگار یمنی با اشاره به نادیده گرفتن آتش بس در الحدیده گفت كسانی كه از توافق آتش بس زیان دیده اند تلاش می كنند عقربه های ساعت را به عقب برگردانند. زیرا توقف تدریجی جنگ كه در نتیجه موفقیت آمیز بودن آتش بس در الحدیده رخ می دهد، سبب می شود برخی كه منافع خود را در ادامه جنگ می بینند، زیان كنند. زیرا در این صورت جهانیان آزاده از پایان جنگ و مجازات سعودی ها سخن خواهند گفت و در این صورت یمن پیروز خواهد شد.
به نوشته روزنامه العربی العربی، حل سیاسی فراگیر بحران یمن رویكرد آشكار در عرصه بین الملل است و همه طرف ها به این نتیجه رسیده اند كه زمان پایان دادن به این جنگ فرارسیده است و باید با استفاده از فشارهای بین المللی توافق سوئد را پیش برد. اما با توجه به پیچیدگی های بحران زمانی می توان بحران را حل كرد كه میان همه كنشگران فعال منطقه ای و بین المللی در یمن اراده لازم برای بر پایان دادن به جنگ و برقراری صلح وجود داشته باشد.
پژوهشم **9278**1552
تاریخ انتشار: ۲۰ دی ۱۳۹۷ - ۱۷:۰۷
تهران – ایرنا – نیروهای وابسته به عبدربه منصور هادی رئیس جمهوری فراری یمن كه از حمایت ائتلاف حمله به یمن برخوردار هستند با پایبند نبودن به بندهای توافق صلح سوئد در اجرایی بودن این توافق تردیدهایی را به وجود آورده اند.