تاریخ انتشار: ۲۰ دی ۱۳۹۷ - ۲۰:۰۹

همدان - ایرنا - زنده یاد «سكینه تركمان سهرابی» ملقب به «فخرالحاجیه» را می توان فخر زنان ایران نامید؛ زنی كه بیش از یك قرن پیش بنیان خیر و نیكی را بنا نهاد و نه تنها مایه مباهات و فخر زمانه خویش، بلكه مایه افتخار و آبروی زنان این مرز و بوم شد.

به گزارش ایرنا، زنده یاد «فخرالحاجیه» در سال 1249 خورشیدی در كهن دِه آورزمان ملایر دیده به جهان هستی گشود و اصالت خانوادگی، از وی انسانی آگاه نسبت به مسایل اجتماعی ساخت كه برای نخستین بار بنای وقف و نیكوكاری توسط شیرزنان ایران زمین را در شهر و زادگاهش ملایر پایه ریزی كرد.
بانو «فخرالحاجیه» در خانواده بزرگ تركمان سهرابی موقعیت خاصی یافت و به واسطه اداره كردن املاك و مستغلاتی كه از پدرش به ارث برده بود و همچنین اصالت خانوادگی و حشر و نشر فراوان در جامعه با اقشار مختلف مردم، به جایگاه بالا و انسانی دانا و آگاه تبدیل شد و وقف این اثر همیشه جاویدان را در ملایر ساری و جاری كرد.
فخرالحاجیه در طول زندگی مشترك با همسرش مرحوم «حسین تركمان سهرابی» هیچگاه صاحب فرزندی نشد و زمانی كه به او پیشنهاد ساخت مواردی همچون مسجد، حسینیه و تكیه را می دهند و از ثواب و پاداش بهشت اش می گویند، وی در جواب می گوید: آرزویم داشتن دختر و پسری بود كه از آن محروم شدم و به خاطر ادامه نسل و به جای فرزند، بیمارستانی می سازم به جای پسرم و مدرسه ای به جای دخترم ...
حاصل تصمیم «فخرالحاجیه» و از سرآمد موقوفات وی، احداث بیمارستان فخریه و مدرسه فخریه است كه به جرات می توان گفت هیچ شهروند ملایری را نمی توان یافت كه از مزایای این 2 اثر بزرگ و ماندگار واقف و خیر بزرگ ملایری بهره نبرده باشد.
امروز در حالی نخستین آیین گرامیداشت بزرگ بانوی خیر عرصه سلامت زنده یاد «فخرالحاجیه» همزمان با ولادت با سعادت حضرت زینب(س) و روز پرستار به همت مجمع خیران سلامت و شبكه بهداشت و درمان این شهرستان برگزار شد كه كار نورانی و ماندگار نیكوكاری در این شهر ریشه دوانیده و زنان و دختران این دیار كه از نسل فخرالحاجیه اند، حالا ستارگانی درخشان در عرصه وقف و نیكوكاری شده اند و به یاری بیماران نیازمند شتافته اند.
راهی كه توسط فخرالحاجیه نورانی شد و پس از آن توسط خیرانی همچون زنده یاد فرخ مظاهری، فاطمه میرزایی، اكرم شایگان، زیبا بیات، قمر جوكار، ژیلا زندوكیلی، حمیرا حاج سیدجوادی، سیما كمالی، مهین فراهانی و دكتر مرضیه موسوی، تا ابد ماندگار شد و این دست شیرزنان با صدای بلند فریاد سر دادند كه «فخرالحاجیه آرام بخواب، ما ادامه دهندگان راه تو هستیم».
«فخرالحاجیه» مادر نبود، اما مادرانه زیست و پس از نصب تندیس مادر در میدان فخریه این شهر، نامش را برای همیشه جاودانه ساخت.
به گفته دكتر عباس آذرهمایون رییس مجمع خیران سلامت ملایر، در هر كوی و برزن این شهرستان نام خیران، واقفان و نیكوكاران می درخشد، نیكوكارانی كه در سطح كشور شهره اند و گواه آن بانوی خیّر فخرالحاجیه است.
وی كه بانی برگزاری نخستین آیین گرامیداشت خیر بزرگ ملایری «فخرالحاجیه» است، هدف از برگزاری این آیین را زنده نگه داشتن یاد و خاطره بانوی بزرگ عرصه وقف و نیكوكاری فخرالحاجیه، الگو قرار دادن وی در تمامی عرصه ها و آشنایی بیشتر مردم با دیگر خیران شهر و روند فعالیت مجمع خیران سلامت عنوان كرد.
رییس دانشگاه علوم پزشكی همدان نیز با پیشتاز دانستن ملایر در عرصه خیران سلامت در سطح كشور مهر تاییدی بر این توانمندی زد و بار دیگر به این پیشگامی ملایر در عرصه سلامت با وجود خیران و واقفان بزرگش افتخار كرد.
حبیب الله موسوی بهار گفت: برای اینكه این رسم زنده بماند، باید نام خیران بزرگ را در هر برهه ای از زمان زنده نگه داریم و نگذاریم این رسم نیكو كمرنگ شود.
به گفته دكتر موسوی بهار اگر امروز در حوزه سلامت و بهداشت و درمان سرآمد هستیم، بخش عمده ای از آن به خاطر حضور جدی خیران عرصه سلامت است.
وی ادامه داد: به همین دلیل است كه امروزه دستگیری از بیماران نیازمند در جامعه پررنگ تر از گذشته شده است و كمك به همنوع به عنوان یكی از شاخصه های رشد و تعالی ما به شمار می رود.
اسفندیار سهرابی یكی از نوادگان زنده یاد «فخرالحاجیه» نیز به بیان خاطراتی از این بانوی بزرگوار پرداخت و برگزاری این آیین را برای زنده نگه داشتن یاد خیران بزرگ امری بجا و شایسته دانست و افزود: كلمه خیَر یك واژه نیست، بلكه یك ادبیات است.
وی به اوقاف و امور خیریه شهرستان پیشنهاد كرد: از محل درآمد موقوفات زمینی را برای نصب تمثال و زندگینامه خیران و واقفان ملایری در اختیار قرار دهد تا این رسم نیك همواره جاودانه بماند، چراكه مردم ملایر این استعداد را دارند كه تندیس آنها همواره بالاتر برود.
سهرابی با اشاره به یكی از تاكیدات بانو فخرالحاجیه كه می گفت اگر دولت می خواهد هدایایی بدهد، باید در جمع مردم باشد تا آنها نیز به امر خیر و نیك تشویق شوند، بر لزوم ترویج و ماندگاری كار خیر بویژه در عرصه سلامت تاكید كرد.
وی با اشاره به شِنِل معروف فخرالحاجیه كه هم اكنون در موزه نگهداری می شود، بیان كرد: بانو فخرالحاجیه زمانی كه بیمارستان فخریه را احداث كرد، لباس پرستاری می پوشید و گاهی اوقات به بیماران خدمت می كرد كه این نشان از تقدس لباس پرستاران و خدمت به بیماران در هر جایگاهی دارد.
این آیین مملو بود از حضور بانوان خیر و نیكوكار عرصه سلامت كه برای كمك به بیماران از هیچ چیزی دریع نكرده و در این امر خیر از یكدیگری پیشی می گیرند؛ خیرانی كه با اهدای مال، جان و پرداخت مبلغی ماهیانه برای كمك به عرصه سلامت و بیماران نیازمند همواره پیشگام هستند.
حضور هنرمند مطرح كشوری «اقبال واحدی» با اجرای گرم و پروشورش، دیگر هنرمند طنزپرداز و لُر زبان كشور «افشین چگینی»، نمایندگان مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی، فرماندار ویژه و امام جمعه ملایر، مسئولان دستگاه های اجرایی، اجرای حركت های نمایشی دانش آموزان دختر مدرسه شبانه روزی حاج رهبر و اجرای هنرمندانه مجری مراسم از دیگر بخش های جالب توجه این آیین بود كه بزرگی و شكوه خیران و نیكوكاران را بازگو می كرد.
به گزارش ایرنا، هم اكنون آرامگاه «فخرالحاجیه» و همسرش بنا بر وصیتی كه داشتند، در ضلع جنوب غربی بیمارستان فخریه است كه به دلیل تعریض خیابان، در گذر پیاده رو واقع شده است كه به تازگی به درخواست خانواده وی و مسئولان این شهر و با همت شهرداری و شورای اسلامی شهر ملایر در نقطه ای دیگر از شهر آرامگاهی در خور شان و جایگاه والای این بانوی خیر و واقف ملایری در حال احداث است.
زنده یاد «بانو فخرالحاجیه» در نهایت در سن 72 سالگی در 29 شهریور 1323 خورشیدی رخت از جهان بربست و شعر زیر بر مزار وی نقش بسته است:
«ز شهریور گذشت بیست و نه روز، كزین دار المحن برچیده مسند»
گزارش از: معصومه موسوی
7528**2090