تهران - ايرنا - دولت تاجيكستان به پاكستان پيشنهاد داد تا با آغاز بهره برداري از سد راغون برق ارزان در اختيار آن كشور قرار دهد.

روزنامه 'داون' پاكستان روز شنبه گزارش داد كه شيرالي اس. جونونوف، سفير تاجيكستان در ديدار با مالك شهيد سليم رئيس اتاق بازرگاني و صنعت راولپندي گفت؛ دوشنبه ضمن ابراز تمايل براي افزايش حجم مبادلات تجاري با اسلام آباد، آمادگي دارد تا نياز برق ارزان و پاك اين كشور را براي نيل به اهداف توسعه اي برطرف كند.
وي از دولت و جامعه تجاري و صنعتي پاكستان خواست از فرصت هاي همكاري به وجود آمده كه بر اثر توسعه صنعت برق و سد سازي تاجيكستان به وجود آمده است بهره برداري بيشتري به عمل آورند.
سفير تاجيكستان در پايان ماموريت شش ساله خود در اسلام آباد، در مراسم توديعي كه به افتخار او برگزار شد ابراز اميدواري كرد تا دولت پاكستان بتواند از مواهب طرح عظيم انرژي برق تاجيكستان با هزار مگاوات برق بهترين بهره برداري را بكند تا زمينه هاي همكاري دوجانبه دو كشور در ابعاد مختلف از جمله گردشگري و نيز همكاري هاي چند جانبه به ويژه در قالب سازمان همكاري هاي اقتصادي (اكو) بيشتر فراهم آيد.
براساس اين گزارش، عمران خان، رئيس جمهوري پاكستان در ماه ژوئن (خرداد 1398) اولين سفر خود را به اين كشور آسياي مركزي انجام خواهد داد كه يكي از دستاوردهاي آن برقراري پرواز مستقيم ميان دوشنبه و اسلام اباد خواهد بود.
به گزارش ايرنا، در شرايط كنوني پاكستان به لحاظ عوامل و متغيرهاي چندي به تاجيكستان به‌عنوان دروازه ورود به آسياي مركزي مي‌نگرد. در واقع از يك‌سو اقتصاد متغير مهمي در شرايط كنوني است.
در اين بين پاكستان سال‌ها است كه با كمبود انرژي برق روبه‌رو هست و تامين امنيت انرژي براي اقتصاد پاكستان كه با رشدي چشمگير به جلو مي‌رود، از اهميتي ويژه برخوردار و در فصل تابستان نمود بيشتري مي‌يابد.
بنابراين پروژه كاسا 1000 (كه برق تاجيكستان را از طريق افغانستان به پاكستان انتقال مي‌دهد) به نوعي مي‌تواند به تامين رشد اقتصادي و صلح و ثبات كامل در كشور كمك كند‌.
در بعد ديگري پاكستان تلاش مي‌كند روابط خود را با كشورهاي آسياي مركزي به‌ويژه تاجيكستان گسترش دهد و سهم خود را در توازن قدرت كشورهاي آسياي مركزي بين قدرت‌هاي مهم منطقه‌اي و بين‌المللي حفظ كند.
در اين ميان بايد توجه داشت كه موفقيت پروژه‌هاي اقتصادي مشترك پاكستان با چين به روابط خوب اين كشور با كشورهاي آسياي مركزي نيز بستگي دارد و پاكستان تلاش مي‌كند تا با توجه به واقعيت‌هايي چون تلاش هند در يافتن جاي پايي براي خود در حوزه‌هاي گوناگون سياسي و اقتصادي منطقه‌اي در برابر دشمن ديرين و رقيب ديرپاي خود جايگاهي درخور در تاجيكستان فراهم آورد و مانع از افزايش روابط نظامي ‌و امنيتي هند و بالا بردن زمينه‌هاي حضور نظامي‌ و امنيتي در تاجيكستان (كه نزديك مرزهاي پاكستان است) گردد و با در نظر گرفتن دغدغه‌هاي امنيتي تاجيك‌ها در زمينه مبارزه با تروريسم، مسايل امنيتي، جلوگيري از قاچاق مواد مخدر به گسترش نفوذ خود در منطقه نيز كمك كند.
در مقابل، دوشنبه نيز اسلام آباد را داراي منابع عظيم انساني، دسترسي به آب‌هاي آزاد و بندر گوادر مي بيند و ومعتقد است پاكستان مي‌تواند يك شريك مهم براي اقتصاد تاجيكستان و ورود به بازار منطقه باشد‌.
به علاوه گسترش مسيرهاي هوايي و زميني با تاجيكستان موجب افزايش حجم تجارت بين كشورهاي منطقه و پاكستان خواهد شد.
چنانچه در ديدارهاي اخير رهبران پاكستان و تاجيكستان اجراي پروژه ساخت، شركت در كريدور اقتصادي چين و تكميل پروژه برق كاسا 1000 ، اتصال 3 جاده مهم چترال، خنجرآب و مرغاب براي اتصال شاهراهي به دوشنبه، گسترش مسيرهاي ارتباطي و روابط تجاري با تاجيكستان مد نظر بود وبه توافقاتي نيز رسيدند.
آساق**1378**1663