ساري- ايرنا- در حالي كه مسئولان آموزش و پرورش مازندران بر اساس برنامه چشم انداز 1404 از افزايش جمعيت دانش آموزي استان خبر مي دهند، آمارهاي رسمي حاكيست كه در اين بازه زماني 92 درصد نيروي انساني اين مجموعه بازنشسته مي شوند.

به گزارش خبرنگار ايرنا، در سال تحصيلي جاري 538 هزار دانش آموز در چهار هزار و 800 مدرسه مازندران مشغول تحصيل هستند و اين تعداد حدود يك و نيم درصد بيشتر از سال تحصيلي گذشته است.
روند افزايش آمار دانش آموزان در مازندران در چند سال آينده بر اساس نرخ رشد جمعيت و با توجه به مهاجرت پذيري استان با شيب ملايم ادامه خواهد يافت، ولي در طرف مقابل روند بازنشستگي كادر آموزشي كه از چند سال پيش وارد سرازيري شده، طي سال آينده شيب تندتري پيدا خواهد كرد.
در حال حاضر آموزش و پرورش مازندران 37 هزار و 454 نفر نيروي انساني دارد كه از اين تعداد 24 هزا رو 335 نفر معلم هستند.
كمبود نيروي انساني در آموزش و پرورش مازندران موضوع جديدي نيست. اين مشكل تا پيش از اين يك علت داشت و آن هم افزايش شديد و سالانه جمعيت دانش آموزي بود ولي در چند سال اخير بازنشستگي رو به رشد معلمان هم به آن اضافه شده است.
به عنوان مثال در سال تحصيلي جاري در حالي هشت هزار نفر به جمعيت دانش آموزي مازندران اضافه شد كه آموزش و پرورش استان با 2 هزار معلم به خاطر رسيدن به سن بازنشستگي خداحافظي كرد و هيچ نيروي استخدامي جديدي هم به بدنه اين مجموعه اضافه نشده است.
به عبارتي بر اساس حداقل استانداردهاي موجود، آموزش و پرورش مازندران سال تحصيلي 97 -98 را نيز با كمبود حدود 2 هزار نيروي آموزشي آغاز كرد و مجبور شد براي تامين نيروي انساني دست به استمرار خدمت يكهزار و 200 نيروي فرهنگي بازنشسته بزند.
روند بازنشستگي در سال هاي آينده تشديد خواهد شد به گونه اي كه به گفته مسئولان آموزش و پرورش مازندران تا پايان سال تحصيلي جاري حدود چهار هزار و 500 نفر از نيروي انساني اين نهاد به سن بازنشستگي خواهند رسيد.
جدول آمارهاي رسمي آموزش و پرورش نشان مي دهد كه تا سال 1404، حدود 92 درصد از كل نيروهاي نيروي انساني آموزش و پرورش مازندران به سن بازنشستگي خواهند رسيد و سهم معلمان در اين ميان 75 درصد است.
** رشته هاي مهارتي، قرباني بزرگ كمبود معلم
معاون آموزش متوسطه آموزش و پرورش مازندران در گفت و گو با خبرنگار ايرنا با تاييد تند شدن شيب بازنشستگي نيروي انساني در اين مجموعه، گفت: شاخه فني و حرفه اي و كار دانش با بازنشستگي حدود 85 درصد از نيروي خدماتي و آموزشي، بيشترين سهم را در بازنشستگي دارند.
اسفنديار نظري افزود: معلمان مقطع ابتدايي با80 درصد و معلمان پرورشي با 70 درصد بيشترين ميزان بازنشستگان را در ميان معلمان مدارس مازندران دارند.
وي كمبود نيروي انساني در 1404 را در مقطع ابتدايي پنج هزار و 202 نفر، متوسطه اول و دوم شاخه نظري هشت هزار و 98 نفر و در شاخه فني و كاردانش 14 هزار و 68 نفر اعلام كرد.
معاون آموزش و پرورش مازندران بحران كمبود معلم و نيروي انساني را در سال هاي پيش رو بسيار جدي دانست و گفت: آموزش و پرورش در پي يافتن راههاي مناسب براي تامين كمبود است اما هنوز به تصميم قطعي نرسيد.
** افزايش سهميه دانشگاه فرهنگيان، گزينه روي ميز
نظري يكي از برنامه هاي پيشنهادي براي جبران كمبود معلم را افزايش سهميه استان در دانشگاه فرهنگيان برشمرد و افزود: قوي ترين برنامه اي كه در حال حاضر پيش روي آموزش و پرورش است، افزايش سهميه دانشگاه فرهنگيان است.
وي افزود: برگزاري آزمون استخدامي معلمان و همكاري سازمان امور استخدامي كشور براي تامين نيروي انساني آموزش و پرورش يكي ديگر از راه حل هاي پيشنهاد شده است كه اين لحظه در حد پيشنهاد باقي مانده است.
معاون آموزش و پرورش مازندران انتقال معلمان پيش دبستاني به مقطع ابتدايي، تبديل وضعيت معلمان و همچنين جذب معلم از دانشگاههاي دولتي را نيز از ديگر راه حل هاي پيش بيني شده براي تامين كمبود نيرو برشمرد و گفت: بايد منتظر ماند و ديد وزارت آموزش و پرورش چه تصميمي خواهد گرفت.
نظري افزود: چند سال اخير سعي شده با جذب معلمان حق التدريس ، توزيع و جا به جايي معلمان و همچنين استمرار كار نيروهاي بازنشسته و يا به كارگيري بازنشستگان كمبودها جبران شود ؛اما همچنان اين كمبود ظرفيت آموزش و پرورش را آزار مي دهد.
او مهيا نبودن شرايط لازم در جذب نيروهاي كيفي، انتقال نيروها به سازمان هاي ديگر و نابرابري حقوق و مزايا با ساير دستگاهها را از مشكلات اين نهاد برشمرد و گفت: نيازمندي نيروي انساني ، بيشتر از جذب نيروهاست .
معلمان شاغل در آموزش و پرورش را نيروهاي رسمي ، پيماني ، آزمايشي ، قراردادي ، سرباز معلم و حق التدريس تشكيل مي دهند.
7335/1654