تهران- روزنامه جمهوري اسلامي روز سه شنبه طي گزارشي به بررسي وضعيت افزايش قيمت كاغذ و تاثير آن بر مطبوعات پرداخته است.

عليرغم همه پيشرفت‌هاي الكترونيك براي ارسال اطلاعات و خبر، كاغذ و صنعت چاپ هنوز يكي از موارد ضروري در نشر اطلاعات است. كتاب، روزنامه و مجله، برخلاف ساير محصولاتي كه مي‌توانند بصورت وارداتي باشند، بايد در كشور توليد شود، به اين معنا كه براي چاپ كتاب‌هاي درسي، علمي، هنري، روزنامه‌ها و مجلات و... كه متناسب با قوانين كشور هستند، راهياي جز نشر در ايران وجود ندارد،با اين حال در يك سال اخير صنعت چاپ و نشر با مشكلات بسياري مواجه شده است.
اين روزها اگر به بازار عرضه كاغذ در خيابان ظهيرالاسلام در محدوده ميدان بهارستان تهران سري بزنيد علاوه بر آشفتگي در قيمت عرضه كاغذ با آشفتگي گسترده از بي‌سروساماني اين بازار كه توزيع آن هم اكنون در اختيار دولت است مواجه مي‌شويد آشفته بازاري كه ديگر جاي فعاليت سالم اقتصادي كمتر مهياست و هركس كه بتواند دستي به سوي واسطه‌ها و دلالان دراز كند از آسايش و سود بادآورده بيشتري برخوردار مي‌شود و استخوان خرد كرده‌ها و با تجربه‌ها كه عمري را به سلامت و عزت نفس و كسب روزي حلال گذرانده‌اند با مشكلات فراواني مواجه شده و چاره‌اي جز ترك اين بازار و گوشه نشيني ندارند.
اين وضعيت، مخصوص در تهران نيست، در قم نيز كه مركزيتي چاپ كتاب‌هاي مذهبي كشور محسوب مي‌شود،اعتراض‌ها حتي ازسوي مراجع شنيده شد كه «نظارت بر بازار كاغذ و كتاب ضعيف است، دولت بايد مشكل گراني كاغذ را حل كند، زيرا خوراك روح از جسم مقدم‌تر است و دور شدن از كتاب سبب عقب ماندگي علمي و مذهبي مي‌شود.»[
« قيمت كاغذ چهار برابر و كتاب‌ها گران شده است، مردم هم كه در شرايط سخت اقتصادي قرار دارند حاضر نيستند كتاب گران بخرند و به همين علت بين مردم و كتاب فاصله افتاده است.دولت با ارز چهار هزار تومان پول در اختيار تجار مي‌گذارد تا كاغذ وارد كنند، ولي تجار كاغذ را به قيمت دلار بازار به موسسه‌هاي انتشاراتي مي‌فروشند.اگر دولت ارز چهار هزار توماني در اختيار تجار قرار مي‌دهد، چرا بر قيمت‌ها نظارت نمي‌كند تا تجار كاغذ را به همان قيمت بفروشند.»
در چنين شرايطي همگام با مشكلات داخلي و خارجي كه در تامين كاغذ بوجود آمده است،‌ مانند نقل و انتقالات پول‌، حمل كالا و عدم همكاري برخي از تامين‌كنندگان آسيايي و اروپايي براي فروش كاغذ برخي از فعالان را از اين بخش خارج كرده است.
آقاي مشكوري يك ناشر كتاب در اين باره گفت: متاسفانه توزيع كاغذ و چاپ كتاب در كشور حالت متعادلي ندارد و به صورت بيمارگونه به كار خود ادامه مي‌دهد كه با برنامه‌ريزي دقيق مي‌توان آن را درمان كرد و اين مشكل را نيز حل نمود و كوتاهترين راه هم اين است كه ديگر تسهيلاتي در اختيار ناشران از طرف دولت قرار نگيرد.
وي ادامه داد: همين ناشران كه هم از دولت مايه مي‌گيرند، متاسفانه به مرحله‌اي رسيدند كه تعادل بازار عرضه كاغذ را به هم مي‌زنند و فاصله طبقاتي را افزايش مي‌دهند و سهم آن روستايي و سهم ناشر سالم را وارد جريانهاي آلوده كاغذ و كاغذبازي مي‌سازند و به سودهاي ميلياردي مي‌رسند.
گراني شديد كاغذ در يكماه گذشته، نگراني‌هايي را در ميان ناشران و مديران مسئول روزنامه‌ها نيز برانگيخته است تا جايي كه برخي اين گراني را زنگ خطري براي ادامه حيات روزنامه‌ها و نشريات مي‌دانند. در عين حال كه مسئولان فرهنگي از برخي تلاش‌ها براي رفع اين چالش سخن به ميان آورده‌اند.
در واكنش به اين اتفاق شمار زيادي از روزنامه‌ها شمارگان و تعداد صفحات خود را كاهش داده تا بتوانند در بازار گران كاغذ به حيات خود ادامه دهند.
آقاي احمد فاضلي نژاد مدير چاپخانه روزنامه جمهوري اسلامي در اين زمينه گفت:از ابتداي سال جاري افزايش قيمت كاغذرروزنامه متاثر از قيمت برابري ارز‌هاي خارجي مخصوصا دلار مثل ساير كالاها افزايش چشمگيري داشته است.
مدير انتشارات رجا گفت: درحال حاضر قيمت كاغذ روزنامه نسبت به مدت مشابه سال قبل بيش از دو برابر شده است و تنها شركت توليدكننده كاغذ ايراني شركت صنايع چوب و كاغذ مازندران است و با توجه به اينكه بخشي از مواد اوليه توليد كاغذ (اصطلاحا پالپ) وارداتي است مسئولين آن شركت ميگويند مشكلات عديده‌اي اعم از تامين ارز تا ثبت سفارش و سپرده ارزي و مشكلات مربوط به گمرك و غيره دارند و به اين جهت به صورت قطره چكاني به مطبوعات كاغذ ميدهند و حتي با دريافت مبلغ كاغذ بعضا تا چند ماه تحويل كاغذ به نشريات به تعويق مي‌افتد.
وي افزود: بحث قيمت كاغذ تحرير و گلاسه به دليل مصارف متنوعي كه دارد متفاوت است قيمت كاغذ تحرير از ارديبهشت امسال تا كنون به حدود 4 برابر رسيده است و درحال حاضر هم فروشندگان عمده كاغذ در فروش پالتي كاغذ احتياط ميكنند
ارشاد هم به بعضي از نشريات بسته به نوع مصرف كاغذهاي داده است كه به دليل ضعف بنيه مالي نشريات و ناشران و ضرب‌الاجل‌هاي داده شده عده‌اي نتوانستند مبلغ مربوطه را واريز كنند و بعضي‌ها نيز آن را دريافت كرده و عده‌اي از آنها مجبور به فروش آن شده‌اند.
فاضلي نژاد گفت: به اعتقاد بعضي از فعالين بازار كاغذ، اگر مسئوليت توزيع كاغذ به اتحاديه داده شود و معاونت مطبوعاتي ارشاد به وظيفه نظارتي خود بپردازد شايد اوضاع كاغذ از اين آشفتگي رهايي پيدا كند.
وي گفت: اهالي نشر بر اين باورند كه دولت بايد بتواند با مديريت قيمت كاغذ و حمايت از مطبوعات و ناشران از تضعيف رسانه‌هاي كاغذي و همچنين صنعت نشر جلوگيري كند.
قيمت ارزي كه به كاغذ و مقوا اختصاص يافته است،‌ از ابتداي سال براي كاغذ تحرير از 3800 تومان به 4200 تومان افزايش يافته است، براي كاغذ گلاسه و مقواي بسته‌بندي از 3800 تومان به حدود 8000 تومان(ارز نيمايي) افزايش يافته است، بعضي از كارخانه‌ها ديگر حاضر به همكاري با ايران نيستند و مابقي تامين‌كنندگان قيمت‌هاي فروش خود را افزايش داده‌اند. قيمت حمل به ايران تا تني 100 يورو گران‌تر شده است،‌ هزينه انتقال پول به بانك‌هاي خارجي، شامل هشت تا 9 درصد كارمزد مي‌شود، بنابراين قيمت تمام شده انواع كاغذ نسبت به ابتداي سال افزايش جدي داشته است.
احمد شريفان نايب رئيس اول اتحاديه كاغذ و مقواي تهران درباره وضعيت قيمت كاغذ بعد از دستگيري سلطان كاغذ گفت: متاسفانه دولت با يك كليد وارد شد تا از مشكلات گره گشايي كند، اما برخلاف تصور گره بر زندگي‌ها زده شد.
وي ادامه داد: در مقطعي دلار به مرز 20 هزار تومان رفت از اين رو پايه قيمت‌ها براي كاغذ همين قيمت‌ها شد، اما وقتي دلار با كاهش مواجه شد همچنان پايه قيمت‌ها همان 20 هزار تومان مانده و برگشت و تنزلي را شاهد نيستيم! اين نشان مي‌دهد بازار بدون نظارت و لجام گسيخته است.
وي گفت: هرچند اين لجام گسيختگي تنها مربوط به بازار كاغذ نيست و ابعاد و مشكلات ديگري را نيز در بازار شاهديم. سيستم لابي‌گري در نظام اقتصادي وجود دارد، كلمه سلطان كاغذ و سكه را پاك كنيد، ما ابتدا فكر مي‌كرديم سلطان كاغذ و سكه داريم اما برخي افراد با لابي‌گري در نظام اقتصادي فعاليت مي‌كنند.
وي به قيمت‌ها اشاره كرد و توضح داد: قيمت كاغذ 80 گرم درحال حاضر بين 280 تا 300 هزار تومان است اما در واقعيت بايد بين 95 تا 100 هزار تومان باشد. چرا كه يارانه به آن تخصيص مي‌يابد ولي شاهديم كه قيمتها تنزل ندارد. كاغذ 70 گرمي هم 250 تا 260 تومان خريد و فروش مي‌شود و كاغذ آ4 در مرز بيست هزار تومان است. اين قيمت‌ها بايد با نظارت نازل شود اما متاسفانه شعار دولت بالاتر از زورش است.
مهدي رحمانيان، مدير مسئول روزنامه «شرق»، نيزبا اشاره به كاهش چهار صفحه از اين روزنامه به خاطر نبود كاغذ در بازار گفت: مشكل ما درحال حاضر گراني نيست بلكه نبود كاغذ است. اگر كاغذ درحال حاضر در بازار وجود داشت ما با قرض هم آن را مي‌خريديم اما به خاطر مديريت ضعيف مسئولان با نبود كاغذ در بازار مواجه هستيم.
رحمانيان ادامه داد: گويا تعدادي از تجار به احتكار كاغذ دست زده‌‌اند كه البته من از اين موضوع به صورت قطعي با خبر نيستم. در شرايط نبود كاغذ به‌ عنوان كالاي استراتژيك هيچ نهاد دولتي‌اي پاسخگوي اين شرايط نيست. اگر مديريت ما زنده و پويا عمل مي‌كرد سريع از طريق هواپيمايي كاغذ وارد مي‌شد اما متاسفانه اين كار انجام نشد.
محمدمهدي فرقاني، كارشناس رسانه و رئيس دانشكده ارتباطات دانشگاه علامه، نيز در باره گراني كاغذ گفت: مطبوعات و كتاب نقش مهمي در فرهنگ ‌سازي و پيشبرد توسعه ايفا مي‌كنند؛ اما گراني كاغذ باعث نابسامان شدن وضعيت رسانه‌ها شده است. با توجه به پايين بودن شمارگان مطبوعات و حضور نداشتن محصولاتي مانند كتاب و روزنامه در سبد مصرفي خانواده‌ها گراني كاغذ باعث كاهش صفحات روزنامه، گراني روزنامه و كاهش شمارگان روزنامه‌ها خواهد شد.
به گفته فرقاني، بايد مسئولان در خصوص علت گراني و نبود كاغذ اظهار نظر كنند.
مسيح مهاجري، مدير مسئول روزنامه جمهوري اسلامي نيز در اين زمينه معتقد است: روزنامه‌ها كه از يكطرف با كاهش درآمد آگهي مواجه هستند و از طرف ديگر كليه اقلام چاپي و ساير هزينه‌هاي جنبي‌شان به صورت سرسام آوري درحال افزايش است و مهاري ندارد، اولاً چگونه مي‌توانند هزينه‌هاي خود را تامين كنند و ثانياً مقدار افزايش حقوق 20 درصدي مورد نظر حضرات مسئولين را از كجا بياورند؟
وي افزود: با اين شرايط آيا راهي غير از تعطيل شدن پيش پاي آنها وجود دارد؟ متاسفانه دولت نيز به وظيفه حمايتي خود در قبال روزنامه‌ها عمل نمي‌كند بطوري كه اصحاب مطبوعات اين ماه‌ها و اين سال‌ها سخت‌ترين سال‌هاي عمر خود را پشت سر مي‌گذارند و آينده روشني براي ادامه حيات براي آنها متصور نيست. براي حل اين مشكل بزرگ، چه فكري شده است؟
سيد محمدرضا دربندي، مدير كل مطبوعات و خبرگزاريهاي داخلي وزارت فرهنگ و ارشاد گفت: 105 هزار تن كاغذ از طرف وزارت صمت به بانك مركزي ارجاع داده شده است.
وي گفت: با تدبير وزارت صمت، قرار است 30 هزار تن از 105 هزارتن كاغذ زودتر به بازار برسد و باقي كاغذ‌ها مرحله‌اي انجام خواهد شد.
دربندي با اشاره به گراني كاغذ گفت: نبايد انتظار داشت كه قيمت كاغذ به نيمه دوم سال 96 برسد.
او علت گراني كاغذ را چهار چيز دانست و گفت: علت اول آن سير نزولي توليد كاغذ در كل جهان است و علت آن مسائل محيط‌زيستي است و علت دوم آن داخلي است كه محيط‌زيست اجازه قطع درختان براي توليد كاغذ را نمي‌دهد و علت سوم گراني دلار است كه طبعا بر گراني كاغذ تاثير مي‌گذارد و علت چهارم احتكار برخي از تجار داخلي است.
وي گفت: سازمان حمايت از مصرف‌كننده و تعزيرات پيگير موضوع احتكار هستند.
در اين بين، برخي دست اندركاران نشر و اهالي مطبوعات موضوعاتي چون احتكار كاغذ براي بيشتر گران شدن آن، تعلق نگرفتن ارز مبادله‌اي به كاغذ و تغيير تعرفه واردات كاغذ در سال آينده را دليلِ وانفساي امروزِ بازار كاغذ مي‌دانند. اين درحالي است كه «سيدعباس صالحي» وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي، افزايش قيمت جهاني را دليل اصلي گراني كاغذ عنوان كرده است.
وي گفت: گراني كاغذ از عوامل مختلفي همچون افزايش قيمت جهاني كاغذ و بالا رفتن قيمت ارز متاثر است، مواردي چون تغيير تعرفه كاغذ در سال آينده و تعلق نگرفتن ارز مبادله‌اي به كاغذ، كه برخي عامل گراني كاغذ مي‌دانند را شايعه دانست. تعرفه كاغذ نيز سال آينده تغيير نخواهد كرد.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي افزود: كاغذ همچنان با ارز مبادله‌‌اي معامله مي‌شود و تسريع در گشايش ارز مبادله‌اي براي كاغذ ازسوي بانك مركزي به تعادل قيمت كاغذ كمك مي‌كند تا با قيمت جهاني تفاوت نداشته باشد.
سيدعباس صالحي وزير ارشاد در مورد دستگيري سلطان كاغذ نيز گفت: در طول چندماه گذشته كارگروهي با حضور وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، وزارت صنعت، معدن و تجارت و جمعي از نمايندگان مجلس شكل گرفت و در شش ماه اول مسير خود را در جهت ثبت سفارش و تخصيص ارز طي نمود.
وي ادامه داد: احساس مي‌شد پاره‌اي از اتفاقات كه با تدبير درست همراه نبوده است، رخ داده و از همان زمان مجموعه دستگاه‌هاي دولتي و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي كساني را كه توانسته بودند ارز را دريافت كنند بررسي كرد و شرايط آن‌ها را با مامورين انتظامي و قضايي در ميان گذاشت.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي گفت: با اين همكاري بين مجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و دستگاه‌هاي امنيتي و قضايي مسير‌هايي طي شد و پرونده شخص ذكر شده هم در دستگاه قضايي باز است و ما مي‌دانيم كه ارز سرمايه ملي است و وقتي ارز‌هايي با عنوان كالاي اساسي در اختيار افراد قرار مي‌گيرد براي تسهيل امور است و حتما كساني كه واردكننده كالا‌هاي اساسي با اين ارز‌ها هستند بيشتر بايد به اين موضوع اهميت بدهند.
صالحي گفت: در سه ماه اخير براساس سامانه به طور شفاف نحوه استفاده ارز براي خريد كاغذ را رصد كرديم و افرادي كه ارز آن‌ها تاييد يا تخصيص داده شده كامل مشخص شدند. همچنين نسبت به شش ماه اول سال نظارت قوي‌تر شده كه خوشبختانه پرونده قضايي واردكننده كاغذ با عنوان سلطان كاغذ نيز جز همين بخش نظارتي دقيق است و مسير همچنان باز است و ممكن است تخلفات ديگر را هم پيدا كنيم.
محمد رضا كلامي، مديركل دفتر تنظيم بازار وزارت صنعت هم گفت: تا زماني كه ارز تك نرخي بود همه كالاهاي بصورت عمومي وارد مي‌شد و در اختيار مصرف كنندگان مربوط قرار مي‌گرفت. در شرايط فعلي كه ما كاغذ را جز كالاهاي ضروري و اساسي مي‌دانيم، قرار است با ارز 4200 تومن تامين كنيم و مابقي كالاها ارزشان بصورت رقابتي اتقاق خواهد افتاد.
وي افزود: اگر فاصله بين نرخ ارزي كه براي كالاهاي اساسي تامين مي‌كنيم با ارز كه در بازار وجود دارد متفاوت باشد اين نشانگر اينست كه برخي از سودگران علاقه‌مند مي‌شوند كه به هر طريقي خواهان خارج كردن و احتكار كاغذ براي سود بيشتر، مي‌شوند.
او گفت: براي اين كار در كار گروه تنظيم بازار با هماهنگي وزارتخانه‌هاي فرهنگ و ارشاد، آموزش و پرورش و مصرف كنندگان كاغذ هماهنگي شد تا يك سقف تعزيراتي براي نرخ كاغذ گذاشته شود و در شرايط فعلي نرخ كاغذ روزنامه موجود در داخل كشور براي فروش به مصرف‌كننده نهايي چهار هزار و صد تومان براي هر كيلو و براي كاغذهاي چاپ، تحرير و بانكي به ازاء هر كيلو پنج هزار و صد تومان تعيين شد.
كلامي گفت: مقرر شد تا از صادرات كاغذ و كاغذ باطله سريعا جلو گيري شود و با قاجاقچيان آن برخورد شود.
وي افزود: در مرحله بعد كار گروهي مشخص شد كه هر كسي كه كاغذ وارد مي‌كند با مصرف‌كننده ارتباط مستقيم داشته باشد تا واسطه گري در اين زمينه حذف شود.
«مهران عباسي اناركي» مشاور معاون مطبوعاتي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، در خصوص كمبود كاغذ و مشكلات روزنامه‌‌‌هاي مكتوب گفت: طي جلساتي كه در چند روز اخير با برخي مديران با سابقه مطبوعاتي و برخي وارد‌ كنندگان كاغذ برگزار شد، مقرر شد تسهيل در امر اختصاص ارز مبادله‌اي و پيگيري تخصيص اين ارز به وارد‌كنندگان شناخته شده صورت گيرد.
به گفته وي، تضمين براي فروش كاغذ وارداتي به مطبوعات، نظارت بر خريد به اندازه مطبوعات از واردكنندگان اصلي با هدف جلو‌گيري از ايجاد بازار سياه، تلاش براي فروش كاغذ با قيمت كمتر از كيلويي 2 هزار و 900 تومان تا پايان امسال و توافق براي پرداخت پول كاغذ خريداري شده روزنامه‌ها به صورت مرحله‌اي (با توجه به كمبود نقدينگي) از جمله موارد مطرح شده در جلسات بود كه تا پايان هفته جاري نهايي و به صورت رسمي اعلام خواهد شد.
اخلالگر بزرگ كاغذ كه بود؟!
رئيس پليس از دستگيري اعضا و سركرده باند بزرگ واردات كاغذ با ارز دولتي خبر داد.
سردار حسين رحيمي افزود: از مدت‌ها قبل همكاران من از فعاليت افرادي كه اقدام به ايجاد اخلال در بازار كاغذ و احتكار آن كرده بودند، مطلع شدند و رسيدگي به اين موضوع را در دستور كار خود قرار دادند.
وي توضيح داد: ماموران با انجام اقدامات اطلاعاتي و پيگيري اين پرونده موفق شدند اعضاي اين باند را شناسايي و پس از هماهنگي با مقام قضائي در عمليات ضربتي، گروهي 16 نفره كه بالغ بر 30 هزار تن كاغذ را با ارز دولتي وارد كشور كرده و آن را احتكار كرده بودند، دستگير كردند. در ميان افراد دستگير شده، سركرده اصلي باند نيز حضور داشت.
رحيمي به فعاليت اين باند اشاره كرد و گفت: اين افراد بخشي از اين كاغذها را با قيمت آزاد به فروش رسانده بودند و همچنين بخشي ديگر از ارز دولتي كه براي واردات كاغذ دريافت كرده بودند صرف امور ديگر كرده يا قيمت ارز آزاد در بازار به فروش رسانده بودند.
رئيس پليس تهران با اعلام اينكه ارزش اوليه اين پرونده بالغ بر يكهزار و 700 ميليارد تومان برآورد شده است، افزود: تحقيقات پليس در اين خصوص ادامه دارد.
جعفري دولت آبادي دادستان تهران نيز با بيان اينكه در پرونده كاغذ شش متهم دستگير شدند، در رابطه با اقدامات مجرمانه اين افراد بيان داشت: دسته اول كساني هستند كه ارزهايي كه گرفته بودند در بازار آزاد فروخته‌اند و يا كاغذهايي را با ارز دولتي وارد كرده بودند با فاكتورهاي صوري به قيمت آزاد فروخته بودند و در هر دو مورد كالا با قيمت واقعي به دست مصرف‌كننده نرسيده بود.
مطبوعات ضعيف‌تر از فست‌فودها
اين روز‌ها نفس مطبوعات و در كل آنچه با كاغذ سرو كار دارد به شماره افتاده است.تنزل توان مالي مطبوعات با توجه به تغيير چندين و چندباره قيمت كاغذ و رشد تصاعدي آن و نيز تغيير شرايط فروش كاغذ باعث شده تا واردكنندگان و تجار بازار كاغذ به دنبال خريداران توانمندتري باشند و در اين ميان استقبال ساندويچي‌ها و فست‌فودي‌ها باعث شده تا كاغذها قبل از آنكه در چاپخانه‌ها براي صفحات روزنامه برش و قطع زده شوند، در ابعاد بشقاب‌ها، جعبه‌هاي سفارشي بيرون‌بر و ساندويچ‌ها طراحي شوند!
اين وضعيت شايد تلخ‌ترين خبر براي جامعه مطبوعات باشد كه كمبود كاغذ دير يا زود آنان را خانه‌نشين مي‌كند. چرا كه رسانه امروز توان سابق را ندارد و از طرف ديگر فرار از شفافيت باعث شده تا مطبوعات در تامين حتي نيازهاي مقدماتي خود عاجز باشد. شايد تشكيل يك سنديكاي مطبوعاتي بتواند راهكاري باشد تا واردات كاغذ مطبوعاتي را در انحصار مطبوعات قرار دهد ولي قبل از همه اين اتفاقات بايد دولت مسئوليت خود را در مساله واردات، تخصيص تسهيلات اعم از ارز دولتي و معافيت مالياتي و عوارضي و همين‌طور حمايت از مصرف‌كنندگان و برخورد با تخلفات از جمله احتكار و گرانفروشي و كم‌فروشي بپذيرد.
به هر حال شرايط امروز بازار كاغذ اصلا خوب نيست. دستگيري افرادي مانند سلطان كاغذ هم نشان مي‌دهد عده‌اي هنمچنان مي‌توانند ارز دولتي براي واردات كاغذ بگيرند و كاغذ وارداتي را در بازار آزاد بفروشند با اين فرض بازار كاغذ نه يك سلطان كه هنوز سلاطين گردن كلفتي دارد!
*اين روزها اگر به بازار كاغذ در خيابان ظهيرالاسلام در محدوده ميدان بهارستان تهران سري بزنيد علاوه بر آشفتگي در قيمت، با آشفتگي گسترده و بي‌سروساماني درعرضه هم مواجه مي‌شويد درحاليكه بازار آن اكنون در اختيار دولت است
*در آشفته بازاركاغذ ديگر جاي فعاليت سالم اقتصادي مهيا نيست و هركس كه بتواند دستي به سوي واسطه‌ها و دلالان دراز كند از آسايش و سود بادآورده بيشتري برخوردار مي‌شود
* قيمت كاغذ روزنامه نسبت به مدت مشابه سال قبل بيش از دو برابر شده است
*رشد قيمت كاغذ تحرير و گلاسه به دليل تنوع در مصرف بيشتر است؛ قيمت كاغذ تحرير از ارديبهشت امسال تا كنون به حدود 4 برابر رسيده است و درحال حاضر هم فروشندگان عمده كاغذ در فروش پالتي كاغذ احتياط مي‌كنند
* دستگيري افرادي مانند سلطان كاغذ نشان مي‌دهد كه عده‌اي همچنان مي‌توانند ارز دولتي براي واردات كاغذ بگيرند و آن را در بازار آزاد بفروشند. در چنين حالتي بازار كاغذ نه يك سلطان، كه هنوز سلاطين گردن كلفتي دارد!
روزنامه جمهوري اسلامي
تهرام/3001/