به گزارش ایرنا، پسماندهای الكترونیكی در عصر فناوری ارتباطات و اطلاعات پدیده ای نسبتا جدید در دنیای امروز است كه با خود آلایندگی های زیست محیطی زیاد و گاه خطرناكی را نیز به همراه دارد.
این نوع زباله ها گاهی اوقات به دلیل انتشار فلزات سنگین از خود دارای خاصیت آلایندگی و بیماری زایی می شوند اما از سوی دیگر در صورت پردازش و بازیافت اصولی از آلودگی زیست محیطی جلوگیری كرده و حتی می توانند موجب خلق ثروت شوند.
مدیریت بازیافت این مواد به دلیل سختی پیچیدگی ساختار، تنوع مواد به كار رفته و تحقیقات كم صورت گرفته در زمینه فرایند بازیافت با چالش هایی روبروست با این با وجود با توجه به ضرورت جلوگیری از روش های غیرعلمی از بین بردن این نوع پسماند نظیر سوزاندن مدتی است كه یك شركت مستقر در مركز رشد واحدهای فناور دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) در قزوین با به كارگیری شیوه های علمی و دانش بنیان اقدام به بازیافت این نوع زباله ها كرده است.
** بازیافت زباله های الكترونیكی، كمك به محیط زیست
مدیركل حفاظت محیط زیست قزوین نیز گفت: بازیافت زباله های الكترونیكی كه حاوی فلزات سنگین هستند به حفاظت محیط زیست كمك می كند.
حسن پسندیده با بیان اینكه بخش قابل توجهی از آلودگی های زیست محیطی به پسماندها بازمی گردد، افزود: بازیافت اصولی به روش های علمی تایید شده و یا دفن بهداشتی و بی خطرسازی این مواد محیط زیست را از آلودگی و تهدید مصون نگه می دارد.
وی اظهار داشت: باید از محققان و شركت های دانش بنیان كه در زمینه بازیافت پسماند فعالیت می كنند حمایت های لازم به عمل آورده شود چرا كه این شركت ها با كار خود ضمن خلق ثروت از طبیعت حفاظت كرده و جلوی آلودگی محیط زیست را می گیرند.
** تولید سالانه هفت تا هشت كیلوگرم زباله الكترونیكی توسط هر ایرانی
مدیرعامل شركت رینو كه به بازیافت پسماندهای الكترونیكی می پردازد در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: مطالعات ما بر روی جداسازی و زباله های شهری از حدود 12 سال پیش در تهران و قزوین آغاز شده بود اما از سه سال گذشته به طور ویژه در خصوص زباله های الكترونیكی ورود پیدا كردیم.
حامد مازندرانی زاده افزود: روزانه 60 هزار تن زباله شهری در كشور تولید می شود اما همه اینها به یك اندازه آلایندگی ندارند.
وی اضافه كرد: زباله های الكترونیكی اگرچه 2 درصد كل زباله ها را تشكیل می دهند اما 70 درصد آلودگی های مربوط به پسماندها از همین نوع زباله است.
این عضو هیات علمی دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)، تلفن همراه، رایانه، رادیو و تلویزیون ، ضبط صوت و دستگاه فكس را از جمله مصادیق زباله های الكترونیكی عنوان كرد و گفت: هر ایرانی سالانه هفت تا هشت كیلوگرم پسماند الكترونیكی تولید می كند.
وی همچنین گفت: هم اكنون در بسیاری كارگاههای غیر مجازُ، به منظور بازیافت پسماندهای الكترونیكی اقدام به سوزاندن آنها نموده و در نتیجه باعث آلودگی محیط زیست می شوند.
مازندرانی زاده ادامه داد: فناوری شركت رینو در بازیافت این زباله ها كاملا منطبق با اصول محیط زیست بوده و مورد تایید سازمان حفاظت محیط زیست و كمیته پسماند استانداری است.
وی همچنین گفت: تولیدكننده عمده زباله های الكترونیك در كشور، دولت است و متاسفانه تاكنون اقدام خاص و قابل توجهی در این زمینه از سوی دولت شاهد نبوده ایم.
مدیرعامل شركت رینو گفت: استانداری قزوین با تایید روش های این شركت، به تمام دستگاه های دولتی نیز ابلاغ كرده كه ضمن پرهیز از واگذاری پسماندهای الكترونیك خود به افراد غیر و دوره گرد، آن را به این شركت بسپارند.
این استاد دانشگاه اظهار داشت: با ابلاغ استانداری از ابتدای سال جاری تمام دستگاه های استان قزوین به جز شهرداری ها در این خصوص با ما همكاری دارند.
وی با بیان اینكه بعضی دانشگاه های استان نیز تاكنون در این خصوص با ما همكاری نداشته اند، گفت: وزارت علوم، تحقیقات و فناوری این طرح را كاملا تایید و به تمام دانشگاه های كشور نیز معرفی نموده است.
مازندرانی زاده همچنین با توجه به اینكه صدا و سیما یكی از تولید كننده های بزرگ پسماندهای الكترونیكی است، گفت: این سازمان نیزطبق قوانین داخلی موظف است پسماندهای خود را به طور متمركز به تهران انتقال دهد و شركت ما امكان دریافت آن را ندارد.
وی با بیان اینكه به دنبال توسعه فعالیت در خارج از استان قزوین هستیم تا سطح بیشتری از زباله های الكترونیكی را بی خطرسازی كرده و بازیافت كنیم، گفت: در این خصوص به حمایت دستگاه های اجرایی مختلف نیازمندیم.
مازندرانی زاده با بیان اینكه فناوری بازیافت زباله های الكترونیكی جزو صنایع با فناوری بالا به شمار می رود، گفت: در كشورهای پیشرفته برای برای بازیافت اصولی چنین پسماندهایی به شركت ها حق الزحمه بازیافت پرداخت می شود چرا كه بازیافت زباله الكترونیك به شیوه دانش بنیان كاری پر هزینه است.
**تفكیك پلاستیك و فلز از زباله های الكترونیكی به شیوه ای علمی
این استاد دانشگاه یادآور شد: در روش های غیر اصولی كه توسط افراد دوره گرد انجام می شود كل محصول را می سوزانند تا به فلز برسند كه این روش آلودگی هایی را برای محیط زیست به همراه دارد اما در روش دانش بنیان این شركت طی چند مرحله پلاستیك و فلز جدا سازی شده و قطعاتی از آن دوباره به چرخه حیات بر می گردد.
مازندرانی زاده خاطرنشان كرد: در حال حاضر دستگاه های استان قزوین هزینه ای برای بازیافت زباله پرداخت نمی كنند اما شركت ما با صندوق ملی محیط زیست در حال مذاكرات است تا این صندوق به جای دستگاه های اجرایی از ما حمایت كند.
مدیرعامل شركت رینو گفت: یكی دیگر از تفاوت های كار ما با كشورهای اروپایی تولید كننده این روش آن است كه آنها دنبال تعمیر نیستند اما در شركت ما، بازیافت، مرحله آخر كار است و در ابتدای این فرایند با آزمون محصول در صورتی كه امكان استفاده دوباره داشته باشد به چرخه مصرف بازگردانده می شود.
وی اظهار داشت: از این طریق اگر محصولی قابل استفاده باشد از سایر قطعات آن مجدد استفاده می شود تا ضمن اشتغالزایی از خروج ارز جلوگیری شود.
این استاد دانشگاه با بیان اینكه اشتغال زایی در این كار به مقدار مواد ورودی مربوط است؛ گفت: در هفت ماه گذشته شركت ما به طور میانگین برای پنج نفر اشتغال زایی كرده و در مجموع حدود 40 تن پسماند الكترونیك را بازیافت كرده ایم.
**تنها هفت درصد زباله های قزوین بازیافت می شوند
رییس كمیسیون محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر قزوین در این خصوص گفت: با توجه به اهمیت مدیریت پسماند و بازیافت صحیح و اصولی زباله های الكترونیكی، طرح شركت رینو در نشست مشتركی با هیات مدیره آن و همچنین مسئولان سازمان مدیریت پسماند مورد بررسی قرار گرفت.
سیده منیره قوامی با بیان اینكه میزان پسماندهای الكترونیكی شهرداری نسبت به سایر زباله ها محدودتر است، افزود: علت عدم واگذاری این زباله ها به شركت رینو نیز این است كه شهرداری آن را از طریق مزایده به فروش می رساند و در واقع برای آن منبع درآمدی است.
وی در ادامه میزان تولید انواع زباله در شهر قزوین را 280 تن در روز عنوان كرد كه 18 درصد از آن قابل بازیافت است و فقط هفت درصد از این مقدار، فرآیند بازیافت را طی میكنند.
قوامی افزود: یكی از مهم ترین سیاست ها و اهداف كمیسیون محیط زیست و خدمات شهری فرهنگ سازی كاهش تولید زباله است، چراكه درحال حاضر 30 درصد از هزینه های شهرداری صرف جمع آوری زباله می شود در حالی كه برای مدیریت شهری سود آوری هم ندارد و بنابراین برای كاهش این گونه هزینه ها راهی جز كم تر كردن مقدار تولید زباله باقی نمی ماند.
7388*3013
تاریخ انتشار: ۲۵ دی ۱۳۹۷ - ۱۱:۰۲
قزوین - ایرنا - یك شركت دانش بنیان مستقر در مركز رشد واحدهای فناور دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) قزوین برای اولین بار در كشور موفق شده زباله و پسماندهای الكترونیكی را به شیوه ای كاملا علمی و فناورانه مورد بازیافت و پردازش قرار دهد.