علي خاكسار روز سه شنبه در گفت و گو با ايرنا اظهار داشت: آماده سازي هر چه سريعتر مرحله نخست طرح گردشگري اين مجموعه ارزشمند تاريخي و گردشگري استان همدان نيازمند 2 ميليارد ريال اعتبار است.
وي افزود: پس از تكميل مطالعات باستان شناسي شهر زيرزميني سامن و در مرحله نخست، قرار است كارگاه شماره يك مجموعه كه شامل 20 اتاق، راهروهاي ارتباطي و قنات كه همگي در بستر سنگي به صورت دستكند ايجاد شده اند، راه اندازي شود.
خاكسار گفت: ساختمان ورودي دستكند سامن به متراژ 200 مترمربع از شركت مخابرات كه در جوار اين مجموعه است، خريداري شد و در حال حاضر اين ساختمان 90 درصد پيشرفت فيزيكي دارد و در مرحله پاياني است.
معاون گردشگري ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري همدان بيان كرد: اين ساختمان با موافقت شركت مخابرات با واگذاري ساختمان مازاد نگهباني و سرايداري مركز مخابرات شهر سامن در ازاي پرداخت قيمت ملك در حال آماده سازي است.
خاكسار ادامه داد: تكميل و تجهيز ساختمان ورودي شهر زيرزميني سامن شامل اتاق مدير پايگاه، محل فروش بليت، محل استقرار راهنما و سالن معرفي است كه تاكنون سه ميليارد ريال اعتبار براي آن هزينه شده است.
وي گفت: اصلاح و بهسازي راهروهاي ورودي و ارتباطي، ساماندهي مسير منتهي به قنات، مسدود كردن ورودي قبلي و ساماندهي و ايجاد اتاقك خروجي از جمله الزاماتي است كه در حال رايزني براي تامين اعتبار مورد نياز هستيم.
خاكسار اظهار داشت: از سال 84 كه اين مجموعه و اثر منحصر به فرد تاريخي كشف شد، تاكنون حدود 10 ميليارد ريال اعتبار براي كاوش، پژوهش، مرمت و مطالعات دستكند سامن هزينه شده است.
وي يادآور شد: 21 مهرماه امسال كه همدان ميزبان همايش بين المللي معماري دستكندها بود، تعدادي از مهمانان اين همايش همزمان با رويداد بين المللي همدان 2018 از شهر زيرزميني سامن بازديد كردند.
معاون گردشگري ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري همدان با بيان اينكه نورپردازي دستكند سامن با انرژي خورشيدي به اتمام رسيده است افزود: راه اندازي اين اثر مهم تاريخي توسعه گردشگري شهرستان ملاير را به دنبال دارد.
خاكسار ادامه داد: در همين راستا مرمت و استحكام بخشي بدنه ها و ساختار سنگي انجام شده است و مطالعه، مرمت و تثبيت اسكلت ها و بقاياي استخواني انساني تكميل و ويترين مناسب براي نمايش اسكلت ها و اشيا ساخته شده است.
وي خاطرنشان كرد: از سال 86 تا 94 كاوش هاي باستان شناسي در اين مجموعه دستكند انجام و فضاي معماري در آن كاوش شده است، اما از سال 94 تاكنون هيچگونه كاوشي در اين مجموعه صورت نگرفته است.
خاكسار با بيان اينكه شهر زيرزميني سامن با وسعت سه تا پنج هكتار محدوده زيادي از شهر سامن را شامل مي شود افزود: در حال حاضر 80 اتاقك در آن كشف شده است.
به گزارش ايرنا، شهر زيرزميني سامن، شهري دستكند در 15 كيلومتري ملاير كه سال 84 به طور اتفاقي در جريان حفاري هاي فيبر نوري شركت مخابرات كشف و در بستري از سنگ گرانيت ايجاد شده است.
اين اثر شاخص تاريخي استان همدان 27 فروردين 1387 به شماره 24622 در فهرست آثار ملي ثبت شد.
7528/2087
تاریخ انتشار: ۲۵ دی ۱۳۹۷ - ۱۲:۲۲
همدان- ايرنا- معاون گردشگري ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري همدان گفت: در صورت تامين اعتبارات مورد نياز، شهر زيرزميني سامن نوروز سال 98 براي بازديد گردشگران آماده مي شود.