به گزارش روز سه شنبه ایرنا، این نسخه خطی رباعیات عمرخیام در كتابخانه شخصی علامه فقید سلطان القرایی نگهداری می شود و در زمان شاه طهماسب صفوی با خامه شیخ مرشد شیرازی، خطاط برجسته و معروف قرن دهم هجری، به رشته تحریر درآمده است.
نسخه رونمایی شده رباعیات عمرخیام از كتابخانه علامه سلطان القرایی، حاوی 226 رباعی است كه به دلیل خط زیبای نستعلیق كاتب آن و نقوش مجلس و مینیاتور ملیح و منقح در ابتدای آن، سرلوح و تذهیبات ظریف و لطیف از اهمیت و ارزش بسیار زیادی برخوردار است.
جلد بیرونی این نسخه خطی گرانبها و فاخر كه در قطع رقعی كوچك است، از پوست لاك پشت هندی بوده و و یك جدول طلایی بر آن نقش بسته و جلد درونی نیز نسخه ابری اسلامبولی است.
غیاث الدین عمربن ابراهیم خیام نیشابوری به سال 439 هجری قمری (1048 میلادی) در نیشابور چشم به جهان گشود و به سال 517 قمری (1131 میلادی) در همان شهر وفات كرد.
متاسفانه دفتر شعر این شاعر نامور یا هرگونه تحریرات وی و یا حداقل از رباعیات تحریر شده به وسیله كاتبین معاصرش در دست نیست و حتی در زمان حیات عمرخیام، رباعیات او در محاق پنهانی مانده و پس از وفاتش توسط دوستان و دوستدارانش اشاعه یافته است و بر همین اساس اشاعه دهان به دهان آن جزو ادبیات شفاهی مردم ایران زمین شده است.
بر طبق اسناد موجود، قدیمی ترین نسخه خطی رباعیات عمر خیام نیشابوری، مجموعه جنگ یا سفینه در كتابخانه دانشگاه كمبریج لندن است كه تاریخ كتابت آن 604 هجری قمری است.
امروز نسخه رباعیات خیام موجود در كتابخانه علامه سلطان القرایی، توسط فرزند آن دانشمند فقید در آستانه سالروز وفاتش، رنمایی شد.
این نسخه، قدیمی ترین و مستندترین نسخه از رباعیات خیام است كه به نام تبریز و ایران ثبت می شود.
علامه میرزا جعفرآقا سلطان القرایی به سال 1322 قمری در خانواده عالم پرور، فقه و ادیب تولد یافت و قرآن، مقدمات و قرائت بعضی متون فارسی و عربی را نزد پدر و برادر بزرگ تر خود، آیتالله العظمی حاج میرزا جوادآقا، آموخت و از تدریس استادان مكاتب و مدرسان مدارس داخلی و خارجی بهره گرفت.
وی عمر پربركت خود را صرف خدمت به علم، هنر، تاریخ، فرهنگ و ادب این آب و خاك كرد و در 27 دی ماه سال 1367 چشم از جهان فرو بست.
این نسخه شناس سرشناس كشورمان تعداد 179 عنوان نسخه خطی منحصر به فرد و نفیس خود را به كتابخانه مجلس شورای اسلامی اهدا كرده است كه هر یك در نوع خود بی مانند و بی نظیرند.
خانه پدری علامه سلطان القرایی كه امروز مردم تبریز آن را به نام ' خانه سلطانالقرایی ' می شناسند، به همت میراث فرهنگی آذربایجان شرقی در خرداد سال 1386 به شماره 19204 در فهرست آثار ملی كشور ثبت شده و در اسفند ماه 1387 به تملك آن اداره درآمده است، اما با گذشت سه دهه از وفات علامه جعفر سلطانالقرایی، هنوز متعلقات آن تملیك نشده و تعمیراتش پایان نیافته است.
3038/518
تاریخ انتشار: ۲۵ دی ۱۳۹۷ - ۱۲:۴۳
تبریز-ایرنا- در اقدامی فرهنگی و ادبی از سوی فرزند علامه جعفر سلطان القرایی، بزرگترین نسخه شناس قرن حاضر ایران، از نسخه خطی 496 ساله رباعیات خیام نیشابوری كه كتابت آن مربوط به سال 944 قمری است، در 58 ورق و 115 صفحه رونمایی شد.