تهران- ايرنا- دبير كميته مبارزه با پولشويي سازمان بورس و اوراق بهادار از تدوين پيش نويس سند جامع ارزيابي ريسك مبارزه با پولشويي در بازار سرمايه خبر داد و گفت: در اين سند ريسك هاي مبارزه پولشويي در بازار سرمايه شناسايي و راهكارهاي اجرايي براي كاهش ريسك هاي مذكور ارائه مي شود.

به گزارش روز سه شنبه ايرنا به نقل از سازمان بورس و اوراق بهادار، «روح‌الله نجفي» به راه اندازي سامانه جامع نظارتي مبارزه با پولشويي اشاره كرد و افزود: اين سامانه به صورت جامع و هوشمند همه نيازهاي ناظران مبارزه با پولشويي را در سطح سازمان بورس پوشش مي‌دهد و قادر است به خوبي ناظر را در پيشگيري از وقوع تخلفات ياري دهد.
دبير كميته مبارزه با پولشويي سازمان بورس و اوراق بهادار اضافه كرد: جامعيت سامانه به معناي اجتناب از مدل نظارت جزيره اي مرسوم است كه در آن ناظر بايد براي تكميل فرايند نظارتي از سامانه هاي مجزاي مرتبط براي تهيه نيازهاي اطلاعاتي خود استفاده كند.
وي يادآور شد: به عنوان مثال ديده مي شود كه در مدل نظارتي سنتي يك سامانه مجزاي هوش تجاري در كنار يك سامانه نظارتي براي پيگيري تخلفات مورد استفاده قرار مي گيرد.
نجفي با بيان اينكه اين مدل سنتي فاقد جامعيت است، خاطرنشان كرد: هوشمندي سامانه جامع هوشمند مبارزه با پولشويي از نوع هوش شناختي است كه به سامانه امكان مي دهد به مانند انسان فكر كند و براي پيشگيري از تخلفات، فعالانه پردازش هاي مورد نياز را انجام دهد.
وي تصريح كرد: به اين ترتيب، نهاد ناظر با استفاده از سامانه جامع هوشمند مبارزه با پولشويي مي‌تواند براي پيشگيري از تخلفات به موقع وارد عمل شود.
دبير كميته مبارزه با پولشويي سازمان بورس و اوراق بهادار با بيان اينكه مبارزه با پولشويي در واحدهاي نظارتي مالي و اقتصادي در جهان امري بسيار مهم است، اظهار داشت: در ايران نيز مبارزه با پولشويي در سال‌هاي اخير بصورت جدي در حال اجراست و در بازار سرمايه به عنوان يكي از اصلي ترين شريان هاي اقتصادي كشور، استقرار سامانه موثر مبارزه با پولشويي از اهميت بالايي برخوردار است.
نجفي افزود: با توجه به اينكه براي استقرار سامانه مطلوب مبارزه با پولشويي ناگزير هستيم از فناوري اطلاعات استفاده كنيم، طراحي ابزارهاي توانمند و هوشمند براي پيشگيري از تخلفات پولشويي در بازار سرمايه بسيار حياتي است.
وي تاكيد كرد: يك سامانه غير توانمند نظارتي، بهترين پوشش حمايتي براي متخلفان است و چنين سامانه‌اي نه تنها موجب پيشگيري از تخلفات نمي‌شود، بلكه با كند كردن روند شناسايي تخلفات، موجب فرصت دادن به متخلفان براي پيشبرد اهداف‌شان مي شود.

** انتشار بولتن‌هاي مبارزه با پولشويي
دبير كميته مبارزه با پولشويي سازمان بورس و اوراق بهادار همچنين از انتشار سه بولتن مبارزه با پولشويي در صفحۀ اصلي سايت سازمان به آدرس https://seo.ir با عنوان بولتن‌ مبارزه با پولشويي خبر داد كه در دسترس عموم قرار دارد.
وي از تفويض برخي وظائف نظارتي در حوزه مبارزه با پولشويي به بورس‌ها و فرابورس خبر داد و گفت: بر اين اساس، بورس‌ها و فرابورس بايد گزارش دوره اي در خصوص رعايت مقررات مربوط را در دوره هاي زماني سه ماهه در هيات مديره خود طرح و پس از تاييد هيات مديره ارسال كنند.
نجفي توضيح داد: همچنين در كميته مبارزه با پولشويي مقرر شد در نظارت بر نهادها از مدل عمليات نظارت مبتني بر ريسك استفاده شود.
وي افزود: مدل عملياتي نظارت مبتني بر ريسك از مدل هاي نوين نظارتي است كه توسط سازمان بين المللي كميسيون اوراق بهادار توصيه شده است و كه در نظر داريم در سال آتي از اين مدل نظارتي در حوزه مبارزه با پولشويي در بازار سرمايه استفاده كنيم.

** جزئيات تدوين پيش‌نويس سند ملي ريسك مبارزه با پولشويي
نجفي تدوين پيش نويس سند جامع ارزيابي ريسك مبارزه با پولشويي در بازار سرمايه مطابق استانداردهاي بين‌المللي را از جمله اقدامات مهم اين دبيرخانه در سال 97 دانست كه در اين سند ريسك هاي مهم در حوزه پولشويي در بازار سرمايه شناسايي مي شود و راهكارهاي اجرايي براي كاهش ريسك هاي مذكور ارائه مي شود.
وي افزود: همچنين انجام اقداماتي نظير كنترل سيستماتيك تراكنش‌هاي نامتناسب با سطح فعاليت مشتريان، ارتقا و توسعه نرم‌افزاري فرآيند پيشگيري از تخلفات پولشويي و هوشمندسازي مبارزه با پولشويي، تعيين رتبه ريسك مشتريان و تهيه مطالب آموزشي خبري مرتبط با مفاهيم مبارزه با پولشويي در زمينه پولشويي در دستور كار دبيرخانه كميته مبارزه با پولشويي است.
دبير كميته مبارزه با پولشويي سازمان بورس و اوراق بهادار همچنين به طراحي، پياده سازي و راه اندازي سامانه سجام با همكاري شركت سپرده‌گذاري مركزي اوراق بهادار و تسويه وجوه اشاره كرد و گفت: همه اشخاص متقاضي دريافت خدمات پايه (كد معاملاتي) در بازار سرمايه براي ثبت اطلاعات خود (شامل اطلاعات مربوط به شناسايي اوليه و كامل مطابق مقررات مبارزه با پولشويي) ملزم به ثبت نام در اين سامانه هستند.
به گزارش خبرنگار اقتصادي ايرنا، در معاملات امروز (سه شنبه) 2 ميليارد و 506 ميليون سهم، حق تقدم و اوراق بهادار به ارزش هفت هزار و 286 ميليارد ريال در 185 هزار نوبت دادوستد شد.
اقتصام**2022**9189