تاریخ انتشار: ۲۶ دی ۱۳۹۷ - ۰۸:۱۲

یاسوج- ایرنا- 20 روز از سال 1386 گذشته بود كه در صحرای كلاچوی دهدشت مركز شهرستان كهگیلویه با حضور مقامات وقت كلنگی به زمین زده شد و تابلویی در آن قرار گرفت كه روی آن نوشته شده بود؛ محل احداث مجتمع پتروشیمی دهدشت.

به گزارش ایرنا پتروشیمی دهدشت در آبان سال 1385 جواز تاسیس گرفت و در 21 فروردین 1386 با حضور محمد رضا باهنر نایب رئیس وقت مجلس شورای اسلامی، غلامحسین نجابت معاون وزیر نفت آن زمان در امور پتروشیمی و جمعی از مسئولان و مقامات اجرایی كهگیلویه و بویراحمد كلنگ زنی شد.
در راستای احداث صنایع تولید مواد پتروشیمی در مناطق كمتر توسعه یافته و محروم جنوب ایران، هیات دولت در تاریخ چهارم شهریور 1384 پایه گذاری چهار واحد جدید در مناطق جنوبی كشور را تصویب كرد كه با پیوستن پتروشیمی گچساران به این چهار طرح پتروشیمی های خط دنا شكل گرفت.
خط دنا از یك واحد الفین گچساران و چهار واحد تولید پلی اتیلن(HDPE ) بنام های شركت صنایع پتروشیمی دهدشت، ممسنی، كازرون و بروجن تشكیل شده است.
شركت صنایع پتروشیمی دهدشت مجری احداث یك واحد تولید پلی اتیلن سنگین در شهرستان كهگیلویه شد و هدف از اجرای آن در مرحله اول تولید مواد اولیه پلی اتیلن سنگین برای تامین نیاز بازارهای داخلی و تغذیه صنایع پایین دستی و در مرحله بعد صادرات محصول به بازارهای جهانی است.
با این اهداف، از 21 فروردین 1386 تلاش های كم و بیش، خبرهای وقت و بی وقت و كنایه های گاه و بیگاه درباره ساخت این پروژه بزرگ شروع شد و هنوز ادامه دارد.
سالها پتروشیمی دهدشت در حد تابلویی كه محل ساخت آن را نشانه گذاری كرده بود باقی ماند تا مقامات دولتی و نماینده این شهر تلاش های جدیدی را برای ساخت آن آغاز كردند.
این تلاش های جدید از پاییز 1395 آغاز شد كه در این مرحله عملیات خاكبرداری این پتروشیمی بعد از 9 سال وقفه با انتخاب پیمانكار، چهره تازه ای به صحرای كلاچوی دهدشت داد .
نماینده مردم شهرستان كهگیلویه در مجلس شورای اسلامی در آیین آغاز بكار مجدد این طرح اظهار داشت: عملیات خاكبرداری پتروشیمی دهدشت با اعتبار 320 میلیارد ریال آغاز شده است.
عدل هاشمی پور بیان كرد: براساس پیش بینی‌ها عملیات خاكبرداری طی یك سال انجام می‌شود و بعد از آن احداث ساختمان‌های غیر صنعتی نیز آغاز خواهد شد.
آن زمان گفته شده بود كه این طرح در سه فاز اجرایی خواهد شد كه در فاز نخست، عملیات خاكبرداری به طول سه میلیون متر مكعب، در فاز دوم ساختمان‌های غیر صنعتی و در فاز سوم ساختمان‌های صنعتی اجرایی خواهد شد.
فاز نخست این طرح كه شامل عملیات خاكبرداری بود با 320 میلیارد ریال اعتبار انجام و وارد فاز دوم (احداث ساختمان‌های غیر صنعتی) شد.

** 140 میلیارد ریال برای احداث ساختمان های پتروشیمی دهدشت اختصاص یافت
نماینده مردم شهرستان‌های كهگیلویه، بهمئی، چرام و لنده در مجلس شورای اسلامی گفت: 140 میلیارد ریال اعتبار برای احداث ساختمان های غیرصنعتی كارخانه پتروشیمی دهدشت اختصاص یافت.
عدل هاشمی‌پور اظهار داشت: بزودی مناقصه احداث ساختمان های غیرصنعتی كارخانه پتروشیمی برگزار می شود.
نایب رئیس كمیسیون انرژی مجلس برگزاری مناقصه ساختمان‌های غیرصنعتی پتروشیمی دهدشت را ضروری دانست و تاكید كرد: با توجه به خرید بخشی از لوله‌های مورد نیاز خط لوله اتیلن گچساران به دهدشت، عملیات اجرایی این فاز باید زودتر شروع شود.
هاشمی پور با بیان اینكه سرعت بخشیدن به عملیات اجرایی پتروشیمی دهدشت نیازمند برنامه زمانبندی، تأمین مالی و پیگیری تعهد بانك‌های عامل است، گفت: انتظار می رود مدیرعامل جدید پتروشیمی در این زمینه تمام تلاش خود را بكار بگیرد.
نماینده كهگیلویه در مجلس افزود: تلمبه برای پمپاژ آب مورد نیاز پتروشیمی دهدشت فراهم شده و نیاز است عملیات اجرایی انتقال آب از روستای تراب به محل پتروشیمی به طور جدی پیگیری شود.
هاشمی پور پیشتر گفته بود 400 میلیون دلار هزینه ارزی و ریالی برای احداث پتروشیمی دهدشت برآورد شده است.

** پلی اتیلن و كاربردهای آن
پلی اتیلن پلیمری با قابلیت بازیافت است كه از نفت خام بدست می آید و به ازای هر 1.75 كیلوگرم نفت یك كیلوگرم پلی اتیلن سنگین بدست می آید.
این پلیمر در انواع محصولات تجارتی مانند ظروف نگهدارنده سوخت، صندلی، اسباب بازی، لوله های انتقال آب و فاضلاب و ظروف آب معدنی و نوشابه كاربرد دارد.

** پتروشیمی چه اهمیتی برای مردم كهگیلویه و بویراحمد دارد؟
زمانی در كهگیلویه و بویراحمد كشاورزی رونق گسترده ای داشت اما در پی خشكسالی های اخیر دیگر از رونق قبلی خبری نیست و كاشت بعضی محصولات پرآب در استان ممنوع شده است.
برآورد نقطه ای نرخ بیكاری پاییز 1397 در كهگیلویه و بویراحمد 12.7 درصد بوده است كه یك درصد بیشتر از میانگین كشوری است.
نرخ بیكاری پاییز 97 در كهگیلویه و بویراحمد نسبت به مدت مشابه سال گذشته 1.4 درصد افزایش یافته است.
كهگیلویه و بویراحمد از نظر نسبت اشتغال در پاییز 97 پس از استان های سیستان و بلوچستان و قم در رتبه سوم كشوری از لحاظ كمترین اشتغال قرار داشت.
به همین منظور مسئولان می بایست با تلاش بیشتر و برنامه ریزی زمینه را برای شكوفایی اقتصادی منطقه كهگیلویه و اشتغال جوانان فراهم كنند.
گفته می شود پتروشیمی دهدشت بطور مستقیم برای 240 نفر اشتغال ایجاد خواهد كرد.
با در نظر گرفتن ظرفیت های بالقوه استان یكی از گزینه ها برای رونق اقتصادی كهگیلویه و بویراحمد، راه اندازی سریع تر پتروشیمی شهر دهدشت خواهد بود.
پتروشیمی دهدشت با ظرفیت تولید سالانه 300 هزار تن انواع مواد پتروشیمی و اشتغال زایی 240 نفر باید یك هزار روزه به بهره برداری می‌رسید.

** وابستگی پتروشیمی گچساران و دهدشت به همدیگر
واحد پتروشیمی تبدیل اتان به اتیلن گچساران با بیش از 50 درصد پیشرفت فیزیكی در حال ساخت است كه خوراك اولیه را برای پتروشیمی های خط دنا شامل بروجن، دهدشت، ممسنی و كازرون تأمین خواهد كرد.
واحد پلی اتیلن دهدشت نیز تولیدات پتروشیمی گچساران را به پلی اتیلن تبدیل خواهد كرد.
پیشتر بیژن زنگنه گفته بود كه پتروشیمی‌های در حال ساخت كهگیلویه و بویراحمد به‌صورت زنجیره‌ای نیازهای مواد اولیه همدیگر را تأمین می‌كنند و این امر باعث شكوفایی اقتصادی این استان خواهد شد.

** انجام مناقصه واگذاری پتروشیمی دهدشت
در سال 1395 و با تلاش های نماینده شهرستان كهگیلویه در مجلس شورای اسلامی ، حمایت دولت تدبیر و امید و افكار عمومی ساخت پتروشیمی دهدشت شدت بیشتری گرفت.
مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس گفت: منابع مالی كارخانه پتروشیمی دهدشت در ماه های آینده از طریق فاینانس خارجی یا صندوق توسعه ملی مشخص خواهد شد.
جعفر ربیعی در بازدید از پتروشیمی دهدشت اعتبار مورد نیاز ساخت این كارخانه را 17 هزار میلیارد ریال عنوان كرد و گفت: با برنامه ریزی های انجام شده در ماه های آینده منابع مالی برای تسریع در روند اجرایی پتروشیمی دهدشت مشخص خواهد شد.
ربیعی تصریح كرد: بر اساس برنامه زمان بندی، كارخانه پتروشیمی دهدشت باید 36 ماه پس از مشخص شدن منابع مالی به بهره برداری برسد.

** سال 1400 زمان پیش بینی شده خاتمه طرح پتروشیمی دهدشت

نماینده كهگیلویه در مجلس شورای اسلامی گفت : با مساعدت و دستور ویژه بیژن زنگنه و همكاری جدی مدیرعامل و مسئولان هلدینگ خلیج فارس نشست نهایی قرارداد كل پتروشیمی دهدشت برگزار و به برنده مناقصه، (شركت صنعتی نارگان) واگذار شد.
عدل هاشمی پور اظهار داشت: این قرارداد بصورت E P C F ( مهندسی، تهیه كالا، اجرا و تأمین منابع مالی) و به ارزش 277 میلیون یورو منعقد شده است.
پتروشیمی دهدشت در دشت چهار هزار و 500 هكتاری «كلاچو» در پنج كیلومتری دهدشت مركز شهرستان 131 هزار نفری كهگیلویه در استان كهگیلویه و بویراحمد واقع شده است.
قرارداد EPC با شركت صنعتی نارگان در تاریخ یكم دی ماه سال جاری موثر واقع شد و شركت صنایع پتروشیمی دهدشت زمان خاتمه طرح پلی اتیلن سنگین این شهرستان را 30 آذر سال 1400 اعلام كرده است.
باید منتظر ماند و دید با تلاش های نماینده مردم این شهرستان در مجلس و حمایت های دولت و افكار عمومی، بعد از گذشت بیش از 11 سال، در صحرای كلاچوی دهدشت، پلی اتیلن تولید می شود یا نه؟ تلاشهایی كه از دو سال گذشته بیشتر شد.
9928/6110