اصفهان-ایرنا- مدیر بخش سیاستگذاری محیط زیست مركز بررسیهای راهبردی نهادریاست جمهوری وضعیت محیط زیست، آب، هوا و فرونشست زمین را نگران كننده دانست وگفت: اگرخواهان ارتقای سرمایه های اجتماعی و منزلت تشكل های مردم نهاد برای حفظ محیط زیست هستیم باید مردم شریك قدرت و حكومت شوند.

به گزارش ایرنا، محمد درویش روز چهارشنبه در همایش ملی آموزش سبز، حفظ محیط زیست و ارتقای سرمایه های اجتماعی در سالن لقمان دانشگاه علوم پزشكی اصفهان افزود: چنانچه برای حفظ محیط زیست مردم شریك حكومت شوند، آنها بهترین عملكرد را برای حفظ زیست بوم خود انجام می دهند.
وی نقش آموزش و پرورش را در ارتقای سرمایه های اجتماعی بسیار حائز اهمیت دانست و اضافه كرد : آینده این سرزمین توسط این نهاد مهم و تاثیرگذار رقم خواهد خورد چنانچه نتوانیم نسلی تربیت كنیم كه منافع ملی را به فردگرایی ترجیح دهد، آینده خطرناكی در انتظار داریم.
مدیر بخش سیاستگذاری محیط زیست مركز بررسی های استراتژیك نهاد ریاست جمهوری تصریح كرد : به دلیل بی توجهی به محیط زیست، طی نیم قرن گذشته 35 هزار سكنه روستاهای كشور خالی از جمعیت شده و از سال 1356 تاكنون جمعیت حاشیه نشینی كشور از 60 هزار نفر به 18 میلیون نفر افزایش یافته است.
وی به فرونشست زمین در مناطق مختلف كشور اشاره و اضافه كرد : منطقه حفاظت شده كلاه قاضی اصفهان در حال فرونشست است و بر اثر این پدیده در این منطقه شكاف های بزرگ و نگران كننده ای ایجاد شده است.
درویش ادامه داد : در زرین شهر دشت به شدت درحال فرونشست است و مسئولان ذوب آهن اصفهان نگران آسیب دیدن كوره بلند این كارخانه در پی فرونشست زمین هستند.
وی اضافه كرد : فرونشست زمین در منطقه شهریار تهران به 36 سانتی متر در سال رسیده است و در فسا و جهرم واقع در استان فارس به 54 سانتی متر در سال افزایش یافته است.
مدیر بخش سیاستگذاری محیط زیست مركز بررسی های استراتژیك نهاد ریاست جمهوری بدون ارائه آماری از فرونشست زمین در شهر اصفهان تصریح كرد: میزان فرونشست زمین در اصفهان در بین آماری كه از شهریار و فسا و جهرم ارائه دادم قرار دارد و به دلیل وجود آثار مهم باستانی در این منطقه نگرانی وجود دارد.
وی استفاده بی رویه از منابع آبی و توسعه كشاورزی را از دلایل مهم فرونشست زمین در كشور بیان كرد و گفت: در اوایل انقلاب وسعت زمین های كشاورزی این استان 75 هزار هكتار بود اما اكنون به 500 هزار هكتار افزایش یافته است.
درویش اظهارداشت: در حوضه دریاچه ارومیه وسعت زمین های كشاورزی از 320هزار هكتار به 680 هزار هكتار افزایش یافته است و در این منطقه 81 هزار حلقه چاه كشاورزی حفر و 72 سد ذخیره آب ساخته شده است.
وی مهاجرت و اسكان جمعیت بیش از حد ظرفیت مناطق همچنین استقرار صنایع آب بر در مناطق مركزی ایران از جمله اصفهان را از دلایل كاهش منابع زیر زمینی آب و در پی آن فرونشست زمین بیان كرد و گفت: به دلیل آینده نگر نبودن و بی توجهی به مناطق كم برخوردار، شرایطی را بوجود آوردیم تا به دلیل مهاجرت جمعیت تهران بصورت چشمگیری افزایش یابد و برای آبرسانی به ساكنان این شهر مجبور به سدسازی و تغییر مسیر رودخانه های طالقان و كرج شدیم.
مدیر بخش سیاستگذاری محیط زیست مركز بررسی های استراتژیك نهاد ریاست جمهوری از تهران به عنوان سومین شهر نزاع خیر دنیا نام برد و گفت: شرایطی را بوجود آورده ایم كه 22 میلیون ساعت عمر شهروندان تهرانی در ترافیك این شهر از بین برود و بسیاری از شهروندان آن به دلیل آلودگی هوا جان خود را از دست بدهند.
وی با اشاره به اینكه 50 تا 70 هزار سال نیاز است تا زمین پس از فرونشست زمین به عمق یك سانتی متر خود را بازیابی كند، گفت: به همین دلیل سازمان ملل تاكید دارد در صورت فرونشست زمین به عمق چهار میلی متر در هر كشوری، كمیته مهار این بحران به ریاست بالاترین مقام اجرایی آن كشور تشكیل شود .
درویش با اشاره به فرونشست زمین در مناطقی از اسپانیا و ایتالیا به عمق سه میلی متر گفت: به همین دلیل كمیته مهار این بحران به ریاست نخست وزیران این كشورها تشكیل شد.
به گفته وی بیشترین در بین كشورهای اروپایی بزرگترین فرونشست زمین در مكزیكو سیتی پایتخت مكزیك با 32 سانتی متر به ثبت رسیده است.
مدیر بخش سیاستگذاری محیط زیست مركز بررسی های استراتژیك نهاد ریاست جمهوری بدون اشاره به آمار دانش آموزان زیر 12سال در كشور تصریح كرد: این آمار طی یك دهه گذشته 2 برابر شده و در بین 237 كشور جهان تنها نام ایران است كه آمار دانش آموزان چاق زیر 12 سال آن طی یك دهه افزایش یافته است.
وی با اشاره به اینكه دولت سالانه 35 هزار میلیارد تومان برای درمان بیماری های غیر واگیر هزینه می كند، گفت: این بودجه سه میلیارد تومان از بودجه وزارت آموزش و پرورش بیشتر است و بیشتر بیماری های غیر واگیر ناشی از كم تحركی و آلودگی هوا و افزایش آلاینده ها می باشد.
درویش با بیان اینكه سالانه یك هزار و 100 میلیارد تومان برای تامین مكمل های ویتامین از جمله ویتامین دی ( D) در كشور هزینه می شود، بیان كرد: چرا باید در كشوری كه 300 روز آن آفتابی است به دلیل آلودگی هوا مردم آن تابش نور خورشید را نبینند و از كمبود ویتامین دی رنج ببرند.
وی معرفی انسان های توسعه یافته و الگو قراردادن آنها را یكی از راهبردها برای حفظ محیط زیست و مقابله با چالش های این بخش بیان كرد و گفت: آموزش و پرورش نقش مهمی در تربیت انسان های توسعه یافته دارد.
وی با اشاره به مهاجرت معكوس به مناطق شرق استان اصفهان از جمله خور و بیابانك گفت: ساكنان روستای مصر این شهرستان الگویی برای سایر مناطق هستند كه توانسته اند ضمن حفظ محیط زیست از جاذبه های طبیعی این شهرستان درآمد پایدار داشته باشند.
درویش بیان كرد : انسان توسعه یافته این نیست كه در مناسب های مختلف از جمله روز جهانی محیط زیست، یك آشغال از زمین بردارد یا روز درختكاری یك نهال بكارد یا در روز هوای پاك از وسیله نقلیه استفاده كند بلكه این رفتار باید در وجود انسان نهادینه شود.
وی با اشاره به اینكه مدیران اجرایی برای فرهنگ سازی جهت حفظ محیط زیست مسئولیت دارند، گفت: پذیرفته نیست كه مدیر اداره محیط زیست شهرستان مردم را به استفاده از حمل و نقل عمومی و یا دوچرخه دعوت كند اما خودش برای حمل و نقل از ماشین شاسی بلند استفاده كند.
مدیر بخش سیاستگذاری محیط زیست مركز بررسی های استراتژیك نهاد ریاست جمهوری اضافه كرد: مردم اگر ببینند كه مدیران یا فرهیختگان و نخبگان جامعه آنها برای كاهش آلودگی هوا از حمل و نقل عمومی یا دوچرخه استفاده می كنند به استفاده از این وسائل ترغیب می شوند.
وی با بیان اینكه مدیران باید از خود شروع كنند، گفت: ما می توانیم كشور را بسازیم به شرط اینكه فقط حرف های قشنگ نزنیم و به خلاق و قانون پایبند باشیم.
همایش ملی آموزش سبز، حفظ محیط زیست و ارتقای سرمایه های اجتماعی روز چهارشنبه به همت آموزش و پرورش ناحیه سه اصفهان در سالن لقمان دانشگاه علوم پزشكی این شهر برگزار شد.
در این همایش 2 روزه از 300 مقاله رسیده به این همایش 152 مقاله بصورت سخنرانی و پوستر ارائه می شود.
2093/6026/