تاریخ انتشار: ۲۷ دی ۱۳۹۷ - ۰۶:۳۷

اصفهان- ايرنا- رييس اداره منابع طبيعي و آبخيزداري سميرم گفت: موضوع فرسايش خاك در اين شهرستان كوهستاني و مرتفع استان اصفهان، جدي و در مناطقي بحراني است.

به گزارش ايرنا، برآوردها نشان مي دهد سالانه 2 ميليارد تن از خاك كشور دچار فرسايش مي شود كه اين موضوع خسارت زيادي را در ابعاد مختلف به دنبال داشته است به طوري كه كارشناسان ارزش اقتصادي خسارتها به طبيعت و خاك را 56 ميليارد دلار در سال برآورد كرده اند.
عزت الله مرادي روز پنجشنبه در گفت و گو با ايرنا گفت : وضعيت اقليمي، بوم شناسي، توپوگرافي(تصوير برداري يا نقشه برداري)
تغيير الگوي بارش از برف به باران در ساليان اخير در اين شهرستان باعث جدي تر شدن اين موضوع شده يعني فرسايش خاك شده است.
وي اظهارداشت: طبق برآوردها سالانه شش ميليون تن فرسايش خاك در سميرم داريم كه موجب هدر رفت خاك حاصلخيز شده و مراتع غني از پوشش گياهي اين خطه شده است.
وي معتقد است اين موضوع علاوه بر از دسترس خارج شدن مواد غذايي خاك و تخريب سرزمين، موجب فقيرتر شدن اراضي و افت توليدات كشاورزي، مرتعي و جنگلي مي شود.
رييس اداره منابع طبيعي و آبخيزداري سميرم ادامه داد: رسوبات حاصله باعث تخريب زير ساخت ها و تجمع رسوب در پشت سدها و در نتيجه پر شدن آنها و كاهش عمر مفيد سدهاي حوضه كارون و تخريب شبكه هاي آبرساني مي شود.
مرادي خاطرنشان كرد: شخم هاي مكرر و غير اصولي، استفاده بيش از حد از كودهاي شيميايي و كاهش ضريب پوشش گياهي مراتع و برداشت بي رويه و افت سطح آبهايي زير زميني از دلايل عمده بالا بودن فرسايش خاك در سميرم است.
رييس اداره منابع طبيعي سميرم با تاكيد بر اينكه مشكل فرسايش خاك در شهرستان سميرم جدي است، تاكيد كرد: راهكار كنترل اين فرسايش تقويت و حفاظت از مراتع و عرصه هاي منابع طبيعي، انجام خاك ورزي حفاظتي و شخم هاي اصولي، پرهيز از شخم در جهت شيب در اراضي كشاورزي به ويژه اراضي ديم و اجراي طرح هاي جامع آبخيزداري و آبخوانداري در مناطق مستعد است.
وي تصريح كرد: همه بايد تلاش كنيم با نگاه اكوسيستمي به سرزمين با تقويت پوشش گياهي و بانك بذر خاك در مراتع و اجراي طرح هاي مديريتي منابع طبيعي، كاهش سرعت رواناب و افزايش زمان تمركز رواناب ها مشكل فرسايش خاك را كنترل كرده و آن را به حداقل برسانيم.
مرادي يكي از پيامدهاي ناگوار فرسايش خاك را بروز پديده ريزگردها در برخي استان ها برشمرد و افزود: مراتع شهرستان سميرم غني است و از تنوع زيستي و ژنتيكي و بانك بذر خوبي برخوردار است اما هستند بخش هايي مانند منطقه آلاجاباير و خِرقه كه با گذشت سال ها به كويري بدون پوشش تبديل شده اند و خاك حاصلخيزي ندارد.
به گفته رييس اداره منابع طبيعي سميرم، حدود 50 درصد مراتع درجه يك و 2 استان اصفهان در شهرستان سميرم وجود دارد بنابراين بايد از فشار چراي دام و چراي زودرس و خارج از فصل جلوگيري به عمل آيد تا ارزش و غناي خاك اين منابع حياتي حفظ شود.
وي اظهار اميدواري كرد با تامين اعتبار مناسب بتوانيم برنامه هاي مديريتي جامع حوزه هاي آبخيز داري، آبخوانداري و مديريت اكولوژيك مراتع و جنگلهاي شهرستان را اجرا كنيم تا علاوه بر كنترل رواناب و جلوگيري از هدر رفت رواناب هاي شهرستان بدون استفاده موثر، فرسايش خاك كنترل شود.
سالانه افزون بر يك و نيم ميليارد مترمكعب از رواناب هاي حاصل از نزولات آسماني، بدون استفاده موثر از حوضه دسترس شهرستان سميرم خارج مي شود كه با اجراي طرحهاي آبخيزداري، آبخوانداري و مديريت جامع سرزمين مي توان بخش بزرگي از اين رواناب را كنترل و با تغذيه منابع آبي زيرزميني در مسير احياء قنات ها و چشمه سارها كرد.
در سال جاري اعتباري بالغ بر 20 ميليارد ريال براي اجراي پروژه هاي بيولوژيك، عمراني، حفاظتي و مميزي منابع طبيعي در سطح شهر ستان سميرم در دست اجراست و بخش عمده اي از آنها به پايان رسيده است.
بر همين اساس، تخصيص هر چه زودتر اعتبار مصوب شده 120 ميليارد ريالي سفر استاندار به سميرم به بخش آبخيزداري و منابع طبيعي كمك بزرگي به اجراي طرح هاي آبخيزداري در جاي جاي اين شهرستان است كه آثار خوبي نيز در حفظ و حراست از منابع سرزميني بويژه خاك و پوشش گياهي و كشاورزي خواهد داشت.
شهرستان سميرم با چهار محدوده مطالعاتي(دشت) قبر كيخا، سميرم، وردشت و كمه جزو حوضه آبريز كارون محسوب مي شود.
اين خطه داراي 18 هزار هكتار باغ، 17 هزار هكتار زمين زراعي، 455 هزار هكتار عرصه ملي و 330 هزار هكتار مرتع و جنگل هاي طبيعي است. شهرستان سميرم در 160 كيلومتري جنوب اصفهان واقع شده است.
/6026/7147