عدیل سرور زرگری روز پنجشنبه در گفت وگو با ایرنا با اشاره به برگزاری جلسه بررسی وضعیت صنعت نوغانداری كشور در رشت با حضور نماینده ولی فقیه در گیلان، بر ضرورت توسعه تولید پیله ابریشم تاكید و تصریح كرد: پرورش كرم ابریشم در ایران ریشه ای هزاران ساله دارد و در دوره صفویه سالانه سه هزار تن نخ ابریشم در كشور تولید می شد.
وی به مزایا و ظرفیت های موجود نوغانداری در كشور اشاره كرد و افزود: شرایط اقلیمی مناسب و متعدد كرم ابریشم در كشور مهیا است.
زرگری با بیان اینكه امكان پرورش كرم ابریشم سالانه دو تا سه مرتبه در مناطق معتدل كشور وجود دارد، اظهار داشت: دوره نوغانداری 45 روز است و اكنون در 22 استان كشور، كرم ابریشم پرورش داده می شود.
وی سرمایه گذاری كمتر و بازگشت سرمایه سریع تر در مقایسه با بعضی از فعالیت های تولیدی كشاورزی برای ایجاد مشاغل خانگی و ایجاد درآمد برای روستائیان را از مزایای پرورش كشور ابریشم خواند و بیان كرد: سال گذشته 25 هزار و 710 جعبه تخم نوغان در كشور توزیع شد كه از این مقدار، تعداد 11 هزار و 45 جعبه در گیلان توزیع شده است.
زرگری به وجود 14 هزار و 713 هكتار توتستان در مناطق مختلف كشور نیز اشاره كرد و گفت: شش هزار و 665 هكتار توتستان نیز در استان وجود دارد.
وی با یادآوری اینكه تعرفه واردات نخ ابریشم در راستای حمایت از تولید داخلی 200 درصد در سال 1380 بود، خاطرنشان كرد: كاهش شدید تعرفه وارداتی در مقابل نخ ابریشم داخلی آسیب جدی به صنعت نوغانداری وارد كرده است.
زرگری همچنین از اجرای برنامه های آموزشی پرورش كرم ابریشم در 18 استان كشور خبر داد و بیان كرد: سال گذشته 38 درصد از آموزش های مركز توسعه نوغانداری كشور در گیلان بود و امسال این آموزش ها به 43 درصد ارتقاء یافته است.
وی به توزیع نهال توت اصلاح شده در استان های مختلف كشور اشاره كرد و گفت: 37 درصد از نهال های توت اصلاح شده در گیلان توزیع شده است.
رئیس مركز نوغانداری كشور با اشاره به اختصاص 60 میلیارد تومان تسهیلات برای اشتغال روستایی در راستای اجرای طرح های نوغانداری و گردش سرمایه در استان های نوغان خیز كشور افزود: تفاهمنامه همكاری مشترك معاونت امور تولید دامی وزارت كشاورزی با كمیته امداد كشور در گیلان به صورت پایلوت منعقد شده است.
به گزارش ایرنا ، نوغانداری از صنایع سنتی و قدیمی در منطقه آسیا و البته ایران است كه وضعیت آن در بیش از دو دهه گذشته با فراز و نشیب های فراوانی همراه بوده به طوری كه اوج شكوفایی تولید پیله و ابریشم در كشور به سال 1379 بازمی گردد و بعد از آن صنعت نوغانداری درگیر خواب غفلت شد.
در كنار صنعت نوغانداری، ابریشم بافی به عنوان هنر صنعتی منحصر بفرد و بازارپسند مطرح است و با تولید نخ های ابریشمین زمینه ساز تولید دستبافته های سنتی و هنری در قالب فرش ها و تابلوفرش های دستباف ابریشمی می شود كه در حقیقت همان ارزش افزوده و سودآورترین بخش در مرحله تولید ابریشم است.
سهم ایران از سبد تولید ابریشم دنیا كمتر از یك درصد است و از این حیث رتبه هشتم دنیا را دارد؛ البته این میزان تولید ابریشم ایران برابر با تولید پیله ابریشم در 12 كشور دنیاست اما بی مهری های گذشته به این صنعت بود كه نفس های نوغانداری را به شماره انداخت ولی رونق و احیای دوباره نوغانداری در پنج سال اخیر با همت عالی و تدبیر ویژه دولت میسر شد، اقدامی كه در دوره های گذشته بی سابقه بود.
45 روز كافی است تا تخم های كوچك و سیاه رنگ نوغان ثمربخش و به پیله های ارزشمند ابریشم بدل شود و به عنوان فعالیت اقتصادی جانبی در كنار كشاورزی و باغداری در فصل بهار، رونق بخش سفره هزاران خانواده باشد.
اگرچه 20 استان كشور در زمینه صنعت نوغانداری فعالیت دارند اما در این میان گیلان قطب تولید پیله تر ابریشم و خراسان رضوی علاوه بر برخورداری از رتبه دوم تولید پیله تر با تولید 85 درصد نخ ابریشم كشور، پایتخت ابریشم كشی ایران به شمار می آید.
سال گذشته نوغانداران كشور بیش از 800 تن پیله تر ابریشم تولید كردند كه از این میزان، حدود 423 تن آن سهم تلاش پیله وران استان گیلان بوده است. قابلیت پرورش كرم ابریشم در مناطق مختلف كشور و مكان های كوچك، سهولت كار، سرمایه گذاری اندك و درآمدزا بودن این فعالیت جانبی در بازه زمانی 45 روزه و ارزش افزوده فرآورده های آن مثل نخ و فرش از مهمترین مزایای پرورش كرم ابریشم است.
با پرورش هر جعبه تخم نوغان، معمولا حدود 35 كیلوگرم پیله تر ابریشم تولید می شود. از هر سه كیلوگرم پیله تر ابریشم، پس از فرآوری یك كیلوگرم نخ ابریشم به دست می آید.
پرورش كرم ابریشم از اوایل فروردین ماه هر سال آغاز می شود و پس از طی یك دوره حدود 45 روزه تا دو ماهه، نوغانداران موفق به تولید پیله تر می شوند.
مركز توسعه نوغانداری كشور در رشت مستقر است.
7296/2007/
تاریخ انتشار: ۲۷ دی ۱۳۹۷ - ۱۰:۵۶
رشت - ایرنا - رئیس مركز نوغانداری به ترمیم تعرفه واردات نخ ابریشم به كشور در سه سال گذشته اشاره كرد و گفت: در سال جدید افزایش تعرفه از 26 درصد به 40 درصد را خواستار شده ایم كه امیدواریم به تصویب برسد.