قم- ايرنا- مديركل تامين اجتماعي قم گفت: از ابتداي سال جاري تا پايان آذرماه، 2 هزار و 282 تَن از افراد تحت پوشش بيمه تامين اجتماعي در اين استان از بيمه بيكاري بهره مند شدند.

علي اصغر دادخواه روز يكشنبه در گفت و گو با ايرنا، افزود: سال گذشته تعداد مقرري بگيران بيمه بيكاري در مدت مشابه، 2 هزار و 932 تَن بود.
وي بيان كرد: بهره ‌مندي نيروي كار از حمايت هاي اجتماعي از جمله ويژگي ‌هاي جوامع توسعه يافته است و اين گونه حمايت ‌ها يكي از كاركردهاي اصلي نظام‌ هاي بيمه و تامين ‌اجتماعي به شمار مي ‌رود.
وي اضافه كرد: به موجب قانون بيمه بيكاري، آن دسته از بيمه ‌شده هايي كه بدون ميل و اراده بيكار شده و آماده به كار باشند از مستمري بيمه‌ بيكاري برخوردار مي ‌شوند.
دادخواه به بخشي از شرايط استفاده از بيمه بيكاري اشاره كرد و ادامه داد: اگر كارگر استعفا دهد يا ترك كار كند، بيكاري وي ارادي است و مشمول دريافت مقرري بيمه بيكاري نمي‌ شود و يا چنانچه بيكاري ناشي از توافق كارگر و كارفرما باشد و بر اساس توافق دو جانبه قرارداد كار خاتمه يافته و تسويه ‌حساب به عمل آمده باشد، مشمول مقرري نخواهد بود.
وي افزود: اگر كارگر با انجام اقدامات و فعاليت ‌هايي كه از آن به قصور در كار تعبير مي ‌شود، اخراج شود، اگرچه در اين حالت كارگر توسط كارفرما اخراج شده ولي به دليل آن كه عامل اصلي اخراج، رفتار نادرست كارگر بوده، در واقع بيكاري ارادي تلقي مي‌ شود و كارگر مشمول دريافت مقرري بيكاري نمي‌ شود.
وي اضافه كرد: در صورتي كه كارگاه بر اثر حوادث پيش‌ بيني ‌نشده مانند سيل و زلزله كه از اختيار كارگر و كارفرما خارج است، بيكار شود، بيكاري غيرارادي محسوب مي‌ شود و كارگر در طول تعطيلي كارگاه از مقرري بيمه بيكاري برخوردار مي ‌شود.
به گفته مديركل بيمه تامين اجتماعي قم، در تمامي موارد دوران تعليق از جمله دوره سربازي، حضور در جبهه، مرخصي زايمان، مرخصي استعلاجي، مرخصي سفر حج، مرخصي‌ هاي استحقاقي و مرخصي بدون حقوق كه پس از پايان مدت تعليق كارفرما از پذيرش مجدد كارگر سر باز زند، مشمول دريافت مقرري بيمه بيكاري خواهد بود.
وي تاكيد كرد: تشخيص ارادي و غيرارادي بودن بيكاري بر عهده كميته ‌اي متشكل از نمايندگان اداره تعاون، كار و رفاه اجتماعي و سازمان تامين‌ اجتماعي است و شعبه هاي اين سازمان ر اساس معرفي اداره هاي كل تعاون، كار و رفاه اجتماعي در خصوص برقراري مقرري بيمه‌ بيكاري براي بيمه‌ شده ها اقدام مي ‌كنند.
وي گفت: بر اساس قانون،كارگراني كه مشمول بيمه بيكاري مي‌ شوند پرداخت بيشترين سهم بيمه بيكاري ٨٠ درصد حقوق آن هاست كه اين درصد نبايد از حداقل مزد كمتر باشد و ٥٥ درصد از آن به عنوان حداقل مزدي كه در سه ماه قبل از بيكاري دريافت كرده ‌اند، ١٠درصد حق همسر و ١٠ درصد براي 2 فرزند است.
دادخواه افزود: مدت پرداخت بيمه‌ بيكاري به بيمه ‌شده هاي واجد شرايط به سابقه پرداخت حق‌ بيمه از سوي آن ها بستگي دارد و مدت آن از 36 ماه براي بيمه ‌شده هاي مجرد و 50 ماه براي بيمه ‌شده هاي متاهل و متكفل بيشتر نيست.
به گفته وي، مدت استفاده از مقرري بيمه بيكاري جزو سوابق پرداخت حق بيمه كارگران به لحاظ بازنشستگي، از كارافتادگي و فوت محسوب مي شود و فردي كه از مستمري ازكارافتادگي جزئي استفاده مي‌كند همزمان مي‌تواند از مقرري بيمه بيكاري نيز بهره‌مند شود.
به گفته وي، تنها استثنا در جريان مقرري بيمه بيكاري در مورد افرادي است كه در شروع بيمه بيكاري داراي ٥٥ سال سن يا بيشتر هستند و مادامي كه مشغول به كار نشده ‌اند در صورت دارا بودن شرايط مي ‌توانند تا رسيدن به سن بازنشستگي تحت پوشش بيمه بيكاري باقي بمانند.
دادخواه با بيان اين كه سابقه لازم براي برخورداري از مقرري بيمه بيكاري داشتن حداقل 6 ماه سابقه قبلي است، گفت: در صورتي كه بيكاري ناشي از تعطيلي كارگاه بر اثر حوادث غيرمنتظره باشد و يا بيكاري پس از اتمام قرارداد كار مدت ‌معين باشد و شخص بيمه‌ شده نيز داراي يك سال سابقه در آخرين كارگاه باشد، مشمول دريافت مقرري مي‌ شود.
وي خاطرنشان كرد: كارگر اخراجي پس از اخراج يك ماه فرصت دارد تا به هيات‌ هاي حل اختلاف وزارت كار مراجعه و درخواست مقرري بيمه بيكاري نمايد كه در صورت داشتن عذر موجه مثل بيماري امكان مراجعه تا حداكثر سه ماه نيز وجود دارد.
وي اضافه كرد: كارگراني كه از مقرري بيمه بيكاري استفاده مي ‌كنند در صورت اشتغال مجدد، مقرري بيمه بيكاري آن ها قطع مي ‌شود و در صورتي كه پس از برقراري مقرري بيمه‌ بيكاري مشخص ‌شود كه بيكاري بيمه‌ شده ناشي از اراده شخصي وي بوده يا بيمه ‌شده بيكار اشتغال مجدد خود را اعلام نكرده و با وجود اشتغال همچنان به دريافت مقرري ادامه دهد، بايد وجوه دريافتي و كمك هزينه بيكاري را به سازمان تامين‌ اجتماعي بازپرداخت كند.
دادخواه خاطرنشان كرد: كليه مشمولان قانون تامين اجتماعي كه تابع قوانين كار هستند مشمول قانون بيمه بيكاري نيز مي ‌شوند، ولي كساني كه به صورت اختياري، آزاد و خويش‌ فرما بيمه بازنشستگان و از كار افتادگان كلي و اتباع خارجي هستند، از شمول اين قانون خارج‌ هستند.
اداره كل تامين اجتماعي استان قم با حدود ٧٥٣ هزار بيمه شده و مستمري بگير، ١٨ نوع خدمت بيمه اي و درماني به افراد زيرپوشش ارائه مي دهد.
اين سازمان داراي چهار بيمارستان و درمانگاه تامين اجتماعي در استان قم است و بخش قابل توجهي از خدمات درماني مورد نياز بيمه شدگان را به صورت رايگان تامين مي كند.
بخش بيمه اي تامين اجتماعي داراي چهار شعبه در استان قم است و خدمات بيمه اي اين سازمان از طريق اين واحدها به جامعه زير پوشش ارائه مي شود؛ همچنين براي تسهيل امور و دسترسي آسان تر مردم به خدمات تامين اجتماعي، شعب اقماري و كارگزاري هاي اين سازمان نيز به عنوان واحدهاي وابسته به شعب، مشغول فعاليت هستند.
/2085/ 6133/