اروميه - ايرنا - افزايش سطح مبادلات تجاري بين ايران و عراق از 12 ميليارد دلار در سال به 20 ميليارد دلار در حالي طي سفر اخير هيات بلند پايه ايراني به اين كشور همسايه مورد تاكيد قرار گرفت كه مرز تمرچين پيرانشهر كليد اين توسعه و افزايش صادرات به اقليم كردستان به شمار مي رود.

به گزارش ايرنا در زمان حاضر نيز بيشترين مراودات تجاري بين ايران و عراق با منطقه اقليم كردستان و از طريق مرزهاي تمرچين پيرانشهر و كيله سردشت انجام مي شود و بدون شك توسعه روابط تجاري بين دو كشور بر اقتصاد آذربايجان غربي و حتي سطح كشور تاثيرگذار خواهد بود.
تا جايي كه معاون اقتصادي استاندار آذربايجان غربي معتقد است كه اين استان به دليل همجواري با كشورهاي جمهوري آذربايجان، تركيه و عراق داراي ظرفيت هاي فراواني در توسعه تجارت و جذب سرمايه گذاري خارجي است و اين ظرفيت مي تواند علاوه بر شكوفايي اقتصاد استان در اقتصاد كلان كشور نيز تاثيرگذار باشد.
«رضا حسيني» بر ثروت نهفته سرمايه داران در شمال عراق و شرقي تركيه و نزديكي روابط سياسي، فرهنگي و مذهبي آذربايجان غربي و مردم اين منطقه توجه دارد و ايجاد زيرساخت هاي گمركي را ضروري مي داند.
نماينده مردم پيرانشهر و سردشت در مجلس شوراي اسلامي هم با اشاره به اينكه بيش از 65 درصد مبادلات تجاري ايران و عراق با منطقه اقليم كردستان انجام مي گيرد، گفت: اكنون كشور عراق به عنوان يك همسايه و كشور دوست مي تواند نقش مهمي در خنثي سازي تحريم هاي يكجانبه آمريكا و غرب داشته باشد زيرا عراق پس از داعش به مصرفي ترين بازار خاورميانه تبديل شده و موقعيت استراتژيك اقليم، اهميت مرزهاي تجاري ايران و شمال عراق را دوچندان كرده است.
«رسول خضري» كه يكي از اعضاي هيات ايراني در سفر اخير به كشور عراق بود، اظهار داشت: اقليم كردستان علاوه بر اينكه خود داراي بازار مصرفي بزرگي است، مي تواند گذرگاه اصلي صادرات به مركز عراق و حتي سوريه باشد؛ اشتراكات ديني و فرهنگي بين مردم دو طرف مرز و تمايل بيشتر مردم اين بخش به مبادلات تجاري با ايران هم فرصتي براي توسعه صادرات ايران به عراق و سوريه را فراهم كرده است.
اين نماينده مجلس افزود: در اين سفر به رياست وزير امور خارجه بر ايجاد زيرساخت هاي مناسب براي افزايش مبادلات تاكيد شد و در همين راستا ايجاد شهرك هاي صنعتي مشترك در مرزهاي آذربايجان غربي با اقليم كردستان، رسمي شدن مرز كيله سردشت و تقويت مرز تمرچين پيرانشهر به عنوان نزديك ترين مرزهاي كشور به شهرهاي اربيل و سليمانيه به عنوان كريدور غرب مورد تاييد طرفين قرار گرفت.
وي اضافه كرد: دولت اقليم كردستان نيز براي توسعه اين روابط متعهد به اتمام طرح احداث 2 تونل در جاده اربيل به تمرچين شد كه فاصله بين اين شهر با مرز تمرچين را 50 كيلومتر كاهش مي دهد و مي تواند موجب توسعه تجارت بين دو كشور از طريق اين مرز شود.
فرماندار پيرانشهر نيز در پاسخ به اين پرسش كه آيا مرز تمرچين پيرانشهر ظرفيت توسعه صادرات ايران به عراق را دارد، گفت: تلاش هاي فراواني طي سال جاري براي توسعه زيرساخت هاي گمرك تمرچين انجام شده و با ايجاد زيرساخت هاي مخابراتي و توسعه مراكز استاندارد و قرنطينه سعي شده است تا تجار بتوانند به راحتي در اين گمرك به صورت شبانه روزي فعاليت داشته باشند.
سيد علي ترابي افزود: طرح بزرگراه نقده - پيرانشهر - تمرچين هم با هدف تسهيل فرآيند حمل و نقل هم اكنون با 800 ميليارد ريال اعتبار در حال اجراست و اين پروژه در سفر اخير رييس جمهوري به آذربايجان غربي نيز مورد تاكيد هيات دولت قرار گرفت.
وي با اشاره به اينكه صادرات در گمرك تمرچين پيرانشهر از سه طريق قطعي، ترانزيتي و بازارچه مرزي انجام مي شود، گفت: صادرات از اين مرز در سال جاري به صورت چشمگير افزايش يافته است.
وي ادامه داد: در 9 ماهه نخست امسال صادرات قطعي از طريق گمرك تمرچين به بيش از 169 ميليون دلار رسيد كه در مقايسه با صادرات 80 ميليون دلاري سال گذشته شاهد افزايش بيش از 2 برابري آن هستيم.
وي اضافه كرد: صادرات ترانزيتي در اين گمرك طي 9 ماهه نخست امسال نيز به يك ميليارد و 146 ميليون دلار رسيد در حالي كه اين ميزان در مدت مشابه سال گذشته، 749 ميليون دلار بوده است.
وي اظهار داشت: صادرات از طريق بازارچه مرزي تمرچين هم در اين مدت به 317 ميليون دلار رسيد در حالي كه در مدت مشابه سال قبل اين رقم تنها 39 ميليون دلار بوده است.
فرماندار پيرانشهر به ظرفيت هاي بخش كشاورزي اين شهرستان هم اشاره كرد و گفت: وجود خاك حاصلخيز و آب فراوان در پيرانشهر امكان صادرات توليدات كشاورزي و زراعي را به كشور عراق فراهم كرده و اكنون دولت در سطح اين شهرستان در حال اجراي پروژه بزرگ تجهيز 14 هزار هكتار از زمين هاي كشاورزي به آبياري هاي نوين است.
ترابي اضافه كرد: در آينده نزديك پيرانشهر به يكي از قطب هاي توليد محصولات كشاورزي در استان و كشور تبديل مي شود و مي توان بخشي از اين توليدات را به كشورهاي ديگر از جمله عراق صادر كرد.
وي ادامه داد: در صورت توجه بيشتر دولت به گمرك تمرچين و ايجاد شهرك هاي صنعتي مشترك بين دو كشور در شهرستان پيرانشهر، ظرفيت هاي لازم براي افزايش صادرات از طريق اين مرز وجود دارد و اين امر علاوه بر توسعه پايدار اقتصادي و افزايش امنيت در شهر مرزي پيرانشهر مي تواند موجب توسعه اقتصادي استان و كشور شود.
به گزارش ايرنا پيرانشهر در جنوب آذربايجان غربي و در موقعيتي استراتژيكي قرار دارد و همجواري آن با اربيل (از طريق مرز تمرچين)، زمين هاي كشاورزي مرغوب و ميانگين بارندگي 700 ميلي متري در سال و دارا بودن ظرفيت هاي گردشگري متعدد موجب شده است تا اميد به توسعه اين شهرستان روز به روز پررنگ تر شود.
گزارش از: مصطفي احمدي اقبال
9915/3072