تهران - ایرنا - مدیرعامل موسسه جهاد نصر از هدف گذای برق دار كردن 50 هزار حلقه چاه كشاورزی ظرف پنج سال آینده خبر داد و گفت: در صورت تامین اعتبار مورد نیاز، سالانه 10 هزار حلقه چاه مجاز برق دار می شود.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، «محمد جواد صالحی نژاد» روز یكشنبه در نشست خبری افزود: اكنون 600 هزار حلقه چاه مجاز و غیرمجاز در كشور وجود دارد كه با استفاده از ژنراتورهایی كه اتلاف انرژی و آب را به همراه دارند، كار می كنند.
وی ادامه داد: بر اساس تفاهمی با سازمان بهینه سازی مصرف سوخت، برق دار كردن 100 حلقه چاه مجاز كشاورزی به صورت آزمایشی در استان های همدان، ایلام، آذربایجان شرقی، فارس، تهران، كردستان و كرمانشاه از شهریورماه امسال كلید خورد كه تاكنون 51 حلقه چاه مجاز برق دار شده است.
وی میزان اعتبار مورد نیاز برای برق دار كردن هر حلقه چاه كشاورزی را به طور میانگین بین 100 تا 200 میلیون تومان عنوان كرد و اظهارداشت: اكنون یارانه ای كه دولت برای برق مصرفی چاه های كشاورزی پرداخت می كند، بیش از میزان مصرف سوخت است كه می تواند در منافع ملی نیز تاثیرگذار باشد.
صالحی نژاد تصریح كرد: برق دار شدن چاه های كشاورزی از سیاست های دولت و از برنامه های اقتصاد مقاومتی است كه برای كاهش مصرف انرژی و سوخت (برق، نفت و گازوئیل)، منابع آب، كاهش آلودگحی های زیست محیطی و كاهش هزینه های تولید بخش كشاورزی هدف گذاری شده است.
وی اضافه كرد: اكنون سه هزار پرونده مربوط به چاه های مجاز بخش كشاورزی به سازمان بهینه سازی مصرف سوخت ارسال شده تا پس از بررسی و تایید در تعامل با وزارتخانه های جهاد كشاورزی، نیرو و نفت اجرایی شود.
وی ضمن انتقاد از كندی فرایند رسیدگی و بررسی صورت وضعیت برق دارشدن چاه های بخش كشاورزی در سازمان بهینه سازی مصرف سوخت گفت: در پنج ماه اخیر در انتظار تاییدیه سازمان بهینه سازی مصرف سوخت برای سه هزار پرونده معرفی شده هستیم كه در صورت تایید این سازمان بخشی از مشكلات بخش كشاورزی در خصوص برق دار شدن چاه های مجاز حل و فصل می شود.
مدیرعامل موسسه جهاد نصر افزود: در صورت تامین اعتبار مورد نیاز سالانه 10 هزار حلقه چاه مجاز بخش كشاورزی برق دار می شود كه می تواند هدف گذاری 50 هزار حلقه چاه را برای مدت پنج سال محقق كند.
به گفته وی، برای اجرای برق دارشدن چاه های كشاورزی 80 درصد منابع از سوی دولت و 20 درصد از طریق كشاورزان تامین اعتبار می شود.

** مقابله با ریزگردها در یك برنامه پنج ساله محقق می شود
صالحی نژاد تصریح كرد: احیای دشت های خوزستان و ایلام به دستور مقام معظم رهبری در سال 1395 به منظور تامین آب مورد نیاز، كاهش گرد و غبار و ریزگردها، ایجاد پوشش گیاهی مناسب، افزایش تولیدهای كشاورزی و رشد اشتغالزایی در سطح 550 هزار هكتار كلید خورد.
وی با بیان این كه قرار شد این پروژه در 2 مرحله اجرایی شود، اظهار داشت: مرحله اول این طرح در سطح 295 هزار هكتار با اجرای شبكه های اصلی توسط وزارت نیرو و اجرای شبكه های فرعی، زهكشی و تجهیز و نوسازی توسط وزارت جهاد كشاورزی به اتمام رسید.
وی گفت: اكنون مرحله دوم اجرای احیای دشت های خوزستان و ایلام در سطح 255 هزار هكتار نیازمند اعتبار است كه دستور و مساعدت مقام معظم رهبری را می طلبد تا با تخصیص اعتبار از محل صندوق توسعه ملی اجرایی شود.
وی یادآور شد: در مرحله اول با بكارگیری 600 نفر نیروی بومی و 500 دستگاه ماشین آلات سنگین و نیمه سنگین با احداث 60 كیلومتر كانال انتقال آب با عرض متوسط 30 متر و ظرفیت عبور آب 20 متر مكعب در ثانیه، كانال های فرعی و كاشت بیش از 20 هزار هكتار نهال كاری توسط سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری در محل منشاء كانون های ریزگردها آب و پوشش گیاهی مورد نیاز تامین شد.
به گفته وی، در این مدت موسسه تحقیقات جمعیت مطالعات لازم را انجام داد و سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری كشور اقدام به فعالیت های بیولوژیكی، كشت نهال و مالچ پاشی كرد.
مدیرعامل موسسه جهاد نصر وابسته به وزارت جهادكشاورزی ادامه داد: نزدیك 42 هزار هكتار از اراضی ریزگردها در مرحله نخست تحت پوشش این عملیات قرار گرفت و اكنون به شرط تامین اعتبار برای 350 هزار هكتار برنامه عملیاتی داریم تا بتوانیم با كانون های بحرانی خوزستان مقابله كنیم.
وی با بیان اینكه بیش از 60 درصد منشائ ریزگردها و گردو غبار خارجی است، اظهار داشت: عمده برنامه مقابله با ریزگردها مربوط به استان خوزستان - جنوب و جنوب شرق اهواز - كه دارای شرایط فوق بحرانی است، می شود.
وی تاكید كرد: در صورت اجرای فعالیت های لازم در تامین آب، ایجاد پوشش گیاهی مناسب و فعالیت های بیولوژیك وضعیت ریزگردها پس از پنج سال تثبیت خواهد شد.
این مسئول در جهاد نصر اظهار داشت: اعتبار این طرح از محل فاینانس خارجی با كشور چین، ردیف عمومی بودجه دولت و صندوق توسعه ملی تامین خواهد شد.
صالحی نژاد از دستاوردهای طرح اقتصاد مقاومتی در بخش كشاورزی را افزایش 9.5 میلیون تنی محصولات كشاورزی در خوزستان و ایلام، صرفه جویی 1.5 میلیارد مترمكعبی آب، افزیش بهره وری، افزایش درآمد21 هزار میلیارد ریالی و ایجاد 300 هزار شغل مستقیم و غیرمستقیم عنوان كرد.

** پرورش آبزیان و گیاهان شورپسند در 50 هزار هكتار از اراضی كشاورزی
مدیرعامل موسسه جهادنصر گفت: برای جلوگیری از ورود زهاب های بخش كشاورزی ناشی از زهكشی ها به هور العظیم تلاش داریم در سطح 50 هزار هكتار از این اراضی آبزیان و گیاهان شورپسند پرورش بدهیم.
صالحی نژاد ادامه داد: به دلیل شرایط اقلیمی و بارندگی ها استان خوزستان 41 درصد شبكه های آبیاری تحت فشار و كم فشار - 26 درصد شبكه های آبیاری تحت فشار و 15 درصد شبكه های آبیاری كم فشار - و استان ایلام 90 درصد اراضی به شبكه های تحت فشار مجهز شده اند.
وی با قدردانی از اقدام های دولت و وزارت جهاد كشاورزی برای توجه ویژه به اجرای طرح های آب و خاك در كشور گفت: دولت تاكنون 10 میلیارد دلار برای ایجاد زیرساخت های آب و خاك كشاورزی، رودخانه های مرزی در سطح 270 هزار هكتار هزینه صرف كرده است.

** 11 شركت نصر در پرورش ماهی در قفس فعالند
صالحی نژاد گفت: در تفاهمی سه جانبه بین موسسه جهاد نصر، سازمان شیلات ایران و سازمان برنامه و بودجه 11 شركت در توسعه آبزی پروری در استان های گیلان، مازندران، گلستان ، بوشهر و هرمزگان فعال هستند.
وی با بیان این كه پیش از این قفس ها و تورهای پرورش ماهی در قفس از كشور نروژ تامین و وارد می شد، افزود: اكنون تلاش كرده ایم با همكاری شركت های تولید داخل بتوانیم این تجهیزات را در داخل كشور تولید و تامین كنیم تا وابستگی به خارج از كشور نداشته باشیم.
به گفته وی، برای پشتیبانی از اجرای طرح پرورش ماهی در قفس، شناورهای داخلی و اسكله پشتیبانی در شمال كشور احداث شده است.
وی منطقه گمیشان در استان گلستان را یكی از مهمترین سایت های پرورش میگو در كشور دانست و اظهارداشت: اكنون برنامه تولید و توسعه ماهیان خاویاری و بومی منطقه شمال كشور را در روش پرورش ماهی در قفس در دستور كار داریم به طوری كه امسال 600 كیلوگرم خاویار از این محل تامین و صادر شد.
اقتصام**9186*2025