تهران - ايرنا - روزنامه 'القدس العربي' امروز (يكشنبه) با اشاره به تخصيص مبالغ هنگفت به بخش نظامي عربستان و ناتواني و وابستگي ارتش آن به ديگر كشورها، اين هزينه ها را بزرگ ترين چالش در تاريخ نظامي يك كشور توصيف كرد.

به گزارش ايرنا به نقل از اين روزنامه فرامنطقه اي، در آغاز سال جاري ميلادي كشورها شروع به اعلام بودجه نظامي خود مي كنند، رويه اي كه پيش تر مرسوم نبود و اين اطلاعات جنبه محرمانه داشت، اما اكنون كشورها بخشي از اطلاعات را منتشر مي كنند.
القدس العربي با اشاره به اين كه كشورها متناسب با بزرگي ارتش و مسؤوليت هاي بين المللي و همچنين توليد ناخالص ملي خود، بودجه اي را به بخش نظامي اختصاص مي دهند، خاطر نشان كرد: در سال 2018 ميلادي بيش از 2 هزار ميليارد دلار در بخش نظامي در جهان هزينه شد و ايالات متحده با مبلغي نزديك به 630 ميليارد دلار بيشترين بودجه را به اين بخش اختصاص داد. اين روزنامه افزود: چين هم با بودجه 230 ميليارد دلاري در رتبه دوم قرار گرفت كه با توجه بزرگي ارتش اين كشور و اهداف پكن در صنايع پيشرفته نظامي، بودجه اي منطقي است. عربستان هم با نزديك به 70 ميليارد دلار بودجه در بخش نظامي در رتبه سوم قرار گرفت، اين درحالي است با وجود صرف هزينه هاي هنگفت، اين كشور همچنان نيازمند به حمايت ديگر كشورها است.
القدس العربي اضافه كرد: كشورهاي بزرگ معمولا بيش از 4 درصد از توليد ناخالص ملي خود را به بخش نظامي اختصاص نمي دهند، اما بودجه 70 ميليارد دلاري عربستان نزديك به 10 درصد توليد ناخالص ملي است، مبلغي كه تناسبي با چشم اندازهاي بين المللي رياض ندارد و نشان دهنده توان دفاعي و حجم تسليحات و ارتش اين كشور نيست.
اين روزنامه نوشت: اما بايد يادآور شد كه بودجه نظامي بالا تضمين كننده پيروزي در جنگ ها نيست و رياض همچنان بدون توافق هاي نظامي با ديگر كشورها مخصوصا كشورهاي غربي قادر به دفاع از خود نيست. در همين راستا 'دونالد ترامپ' رييس جمهوري آمريكا پيش تر گفته بود كه بدون حمايت واشنگتن هواپيماي 'ملك سلمان' شاه سعودي نمي تواند پرواز كند.
روزنامه مذكور افزود: بايد توجه داشت كه اين حرف را بزرگ ترين همپيمان نظامي رياض كه از محدوديت هاي نظامي آن آگاه است، مي زند. نمونه ديگر آن كه عربستان در جنگ اول خليج فارس (سال 1369 ) براي حفاظت از خود در مقابل ديكتاتور سابق عراق دست به دامن كشورهاي غربي و عربي شد، چرا كه مي ترسيد هدف بعدي بغداد باشد.
القدس العربي اضافه كرد: موضوع دوم آن كه رياض بدون هماهنگي و كمك كشورهاي غربي نمي تواند اقدام به جنگ با طرف ديگري كند و اين كشور با همكاري كشورهايي مثل امارات، مصر و بحرين در مقابله با 'جنبش انصارالله' كه بودجه آن در بهترين حالت از 100 ميليون دلار فراتر نمي رود، هم شكست خورده است.
اين روزنامه نوشت: مسئله ديگر آن كه عربستان تنها كشوري در دنيا است كه بودجه 70 ميليارد دلاري به بخش نظامي اختصاص مي دهد، اما در اين صنعت فعاليتي ندارد. اين درحالي است كه كشورهايي مثل فرانسه با بودجه 57 ميليارد دلاري خود در اين صنعت حضور دارند و كره جنوبي و تركيه هم برخي از نيازهاي نظامي خود را تامين مي كنند و در صدد صادرات نيز هستند.
به نوشته اين روزنامه ، جالب آن كه زماني كه عربستان با صنعت هسته اي خود ايران را تهديد كرد، روزنامه 'نيويورك تايمز' آمريكا در واكنش به اين ادعا نوشت، چگونه رياض كه حتي خودرو هم توليد نمي كند، مي خواهد سلاح هاي هسته اي بسازد.
القدس العربي نوشت: از سوي ديگر اين بودجه هنگفت، آزادي رياض را در معاملات اسلحه تضمين نمي كند و با اينكه تمايل دارد اسلحه هاي پيشرفته داشته باشد، به دلايل سياسي پارلمان برخي كشورهاي دنيا با اين موضوع مخالف مي كنند. اكنون هم به خاطر پرونده سياه حقوق بشري خود به ويژه پس از موضوع قتل 'جمال خاشقچي' روزنامه نگار منتقد عربستاني در كنسولگري عربستان در استانبول (10 مهر 97) مخالفت هاي كنگره آمريكا با فروش اسلحه به اين كشور بالا گرفته است.
اين روزنامه تاكيد كرد: حال با توجه به تمام اين موارد آيا تخصيص اين بودجه هنگفت به بخش نظامي صحيح است و اگر اين ارقام درست است، اين پول ها كجا مي روند و در اين ميان بزرگ ترين چالش بودجه هنگفت عربستان و ناتواني ارتش آن در پيروزي و دفاع از خود بدون كمك غرب است و جنگ يمن نيز بزرگ ترين نمود اين ناتواني است.
خاورم**3224**1651