معصومه فرشيد مقدم روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا، افزود: سالانه به طور ميانگين حدود 23 هزار مادر باردار تحت پوشش واحدهاي بهداشتي بوده و خدمات رايگان دريافت كرده اند و تقريبا صد درصد مادران قمي نيز در مراكز بيمارستاني زايمان داشته اند.
وي اضافه كرد: در حال حاضر 88 پايگاه سلامت در شهر و 59 خانه بهداشت نيز در روستاها مستقر است كه در اين مراكز مراقبت هاي مادران باردار در حوزه بهداشت زير نظر مركز بهداشت قم ارائه مي شود.
وي با بيان اين كه ارتقاي سلامت مادران يكي از اركان اساسي مراقبت هاي بهداشتي درماني است، بيان كرد: در واحدهاي بهداشتي يك تيم شامل مراقب سلامت، مراقب سلامت - ماما، پزشك، كارشناس تغذيه و كارشناس روانشناسي عهده دار مراقبت از مادران مي باشند.
فرشيد مقدم افزود: در برنامه سلامت مادران بسته خدمات استاندارد معمول و ويژه مادران در مقاطع پيش از بارداري، حين بارداري، زايمان و پس از زايمان عرضه مي شود.
وي گفت: مراقبت پيش از بارداري براي تمام خانم هاي در انتظار بارداري، دست كم سه ماه قبل از اقدام به بارداري ارائه مي شود و به مدت يك سال اعتبار دارد و اين مراقبت مهم ترين مراقبت براي تامين سلامت مادر و نوزاد است و باعث مي شود زماني مادر در دوران بارداري گام بگذارد كه در سلامت كامل باشد.
به گفته وي، در اين مرحله از مراقبت، علاوه بر معاينه هاي كامل، وضعيت واكسيناسيون مادر بررسي و در صورت نياز تكميل و در مورد مصرف قرص اسيد فوليك آموزش داده مي شود.
رئيس گروه سلامت مادران و باروري سالم مركز بهداشت قم تاكيد كرد: خانم ها بايد به محض دريافت جواب مثبت بارداري يا حتي شك به بارداري به پايگاه بهداشتي نزديك منزل خود مراجعه نمايند، چون نخستين قدم در مراقبت دوران بارداري تشكيل پرونده الكترونيك براي خانم باردار مي باشد و تمام روزهاي دوران بارداري از ابتدا تا انتها مهم است و براي هر مرحله آن مراقبت و آموزش هاي خاص در نظر گرفته شده است.
وي خاطرنشان كرد: براي اين دوران هشت نوبت مراقبت در نظر گرفته شده است و در صورتي كه به هر دليل مادر نيازمند مراقبت تخصصي باشد به سطح تخصصي ارجاع مي شود؛ از هفته بيستم بارداري همزمان با مراقبت هاي بارداري توصيه مي شود خانم ها در كلاس هاي آمادگي براي زايمان شركت نمايند.
وي ادامه داد: سپس مادران بعد از زايمان مجددا به پايگاه بهداشتي مراجعه مي نمايند تا اين بار مراقبت هاي دوران پس از زايمان را دريافت نمايند و سلامت نوزادشان هم بررسي شود؛ بهتر است اين مراجعه در روزهاي اول بعد از زايمان انجام گيرد.
به گفته فرشيد مقدم، در مراقبت هاي پس از زايمان نيز اگر كاركنان بهداشتي در معاينه ها متوجه نكته غيرطبيعي شوند مادر را به بخش تخصصي ارجاع خواهند داد.
وي اضافه كرد: در پايگاه هاي سلامت از ابتداي بارداري تا سه ماه پس از زايمان مكمل هاي دارويي رايگان مانند قرص آهن، قرص يا كپسول مولتي ويتامين و قرص يدوفوليك براي مادران در نظر گرفته شده است.
/2085/ 1175
تاریخ انتشار: ۱ بهمن ۱۳۹۷ - ۰۸:۰۹
قم- ايرنا- رئيس گروه سلامت مادران و باروري سالم معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي قم گفت: از ابتداي اجراي طرح تحول نظام سلامت در ارديبهشت سال 93 تاكنون، حدود 112 هزار مادر باردار اين استان تحت پوشش خدمات بهداشتي قرار گرفته اند.