تهران– ايرنا– سخنگوي اتحاديه كشوري كسب و كارهاي مجازي در واكنش به برخي اظهارات در خصوص اعطاي مجوز به سايت سكه ثامن گفت: ما هيچ جوازي به سايت سكه ثامن نداده ايم.

سايت ثامن سال 95 فروش طلا به صورت آنلاين را آغاز كرد ، اما از چندين ماه قبل افرادي كه در اين سايت به خريد طلاي آب شده و سكه مشغول بودند تمام سرمايه خود را از دست داده اند. شاكيان پرونده سكه ثامن كه در حال حاضر از مرز چهار هزار نفر گذشته اند، هر روز لا به لاي اخبار رد پول هاي بربادرفته خود را دنبال مي كنند.
آيت محمد ولي رئيس اتحاديه طلا و جواهر تهران اخيرا در گفت و گويي پيرامون سايت سكه ثامن اعلام كرد كه اين مجموعه از اتحاديه كشوري كسب و كارهاي مجازي جواز كسب دريافت كرده است.
اما رئيس اتحاديه كسب و كارهاي مجازي روز دوشنبه در گفتگو با خبرنگار گروه علمي ايرنا اين اظهارات را تكذيب كرد.
وي در عين حال اضافه كرد كه اتحاديه طلا و جواهر تهران هم به اين سايت مجوز نداده است و به واقع دهها اتحاديه طلا و جواهر در كشور فعاليت مي كنند كه مديريت واحدي در اين امر ديده نمي شود.
رضا الفت نسب همچنين گفت: مسئولان سايت سكه ثامن دو بار بابت دريافت جواز كسب از اتحاديه كشوري كسب و كارهاي مجازي تقاضا دادند كه به دلايل متعدد رد شد. اما متاسفانه آنها با دريافت يك جواز معمولي از اتحاديه طلا در يكي از شهرستان ها به اي- نماد مراجعه كردند كه نماد اعتماد الكترونيكي بر خلاف قوانين به آنها اعطا شد و به همين واسطه توانستند درگاه، دريافت كنند.
الفت نسب افزود: اتفاقي كه متاسفانه در سكه ثامن افتاد، اين بود كه افراد به صورت مجازي طلاي آب شده خريد و فروش مي كردند و چون اين وبسايت طلايي به عنوان ذخيره نداشت، كلاهبرداري اتفاق افتاد.
او ادامه داد: مثلا من به عنوان خريدار بر اساس قيمت روز يك ميليون تومان در سايت خريد مي كردم و مي گفتم اين مقدار طلا در سايت بماند چون مي خواهم دو ساعت، دو روز يا دو ماه بعد آن را به فروش برسانم. در يك برهه زماني، قيمت طلا به شدت بالا رفت، كسي كه 500 ميليون طلا خريده بود، سرمايه اش در نوسانات به يك ميليارد تومان رسيد و با توجه به اين كه طلايي ذخيره نشده بود، كاربران سايت بدون اين كه كالايي جا به جا شود، آن را خريد و فروش مي كردند و به اين صورت كلاهبرداري شد.
وي يادآور شد: بر اساس ماده 87 قانون نظام صنفي و آيين نامه ذيل آن، هر كسب و كار صنفي كه بر بستر فضاي مجازي فعال است، بايد از اتحاديه كشوري كسب و كارهاي مجازي مجوز دريافت كند تا فعاليت خود را ادامه دهد. اتحاديه روي موضوعاتي مانند فروش آنلاين طلا و كالاهايي از اين دست حساسيت هاي ويژه خود را دارد و تحقيقات بيشتري در خصوص اعطاي مجوز به اين نوع كسب و كارها انجام مي دهد. اما متاسفانه مسئولان سايت ثامن قانون را دور زدند.

**آغاز تدوين آيين نامه
عضو هيات مديره اتحاديه كشوري كسب و كارهاي مجازي در ادامه گفت: در حال تدوين آيين نامه فروش طلا بر بستر فضاي مجازي و تدوين يك دستورالعمل جامع براي اين رسته هستيم. قانون اين اجازه را به ما داده و مركز اصناف و امور بازرگانان نيز از ما خواسته است كه يك دستور العمل براي فروش طلا و بيشتر طلاي آب شده بر بستر فضاي مجازي تدوين كنيم.
به گفته الفت نسب، اين دستورالعمل مشخص مي كند فردي كه قصد فروش آنلاين طلا دارد، بايد چه خصوصيتي داشته باشد. اين كه آيا نياز به دوره فني و حرفه اي دارد، محل كارش چه خصوصياتي بايد داشته باشد، گاو صندوق و محل ذخيره طلايش چطور باشد؛ مسائلي كه در اين دستورالعمل مي آيند بايد اجرايي شوند تا بازرسان ما بتوانند هر زمان كه نياز بود به شكل فيزيكي يا غيرفيزيكي آن را رصد كنند.
وي افزود: كارگروهي براي تدوين اين دستوالعمل با حضور فعالان اين صنف و نماينده اتاق اصناف ايران تشكيل شده و حداقل چهار جلسه در خصوص آن برگزار شده است و به زودي نوشتن آيين نامه آن آغاز مي شود.
الفت نسب درباره نماد اعتماد الكترونيكي سايت سكه ثامن هم گفت: هر فردي كه كسب و كاري بر بستر فضاي مجازي دارد و متقاضي دريافت مجوز است، بر اساس ماده 87قانون نظام صنفي بايد براي نماد اعتماد و همزمان جواز كسب اقدام كند و طبق قانون بايد نماد و جواز كسب همزمان به او اعطا شوند كه متاسفانه اين مسئله از سوي نماد اجرا نمي شود.
وي افزود: اگر وبسايتي قديمي است و از قبل نماد دارد، بايد به وبسايت اتحاديه كشوري كسب وكارهاي مجازي مراجعه و براي دريافت جواز كسب در آن ثبت نام كند. در صورتي كه مدارك كامل باشد جواز كسب بدون فوت وقت صادر مي شود.
«متاسفانه در خصوص سكه ثامن مراحل قانوني طي نشده است؛ زماني كه سكه ثامن از اتحاديه كسب و كارهاي مجازي حائز دريافت جواز كسب نشده، نبايد نماد اعتماد الكترونيكي به آن تعلق مي گرفت، يا حداقل بهتر بود قبل از اعطاي نماد از ما استعلام مي شد.»
الفت نسب ادامه داد: ما كسب و كارهاي مجازي فعال در شهرستان ها داريم كه در حوزه طلا درخواست جواز كسب مي كنند، اما حسب اطمينان براي اعطاي جواز كسب از اتاق اصناف استعلام مي كنيم كه آيا مانع و حساسيتي در اين زمينه وجود دارد يا نه. از آن جا كه در حوزه طلا حساسيت ها زياد است، عدد و رقم هاي بالايي در اين بين رد و بدل مي شود و ريسك بالاست، بايد تمام جوانب سنجيده شود.

**توصيه به خريداران
سخنگوي اتحاديه كشوري كسب و كارهاي مجازي توصيه كرد كه اگر فردي قصد خريد اينترنتي موفق از كسب و كار صنفي مجازي دارد، بايد به چند نكته دقت كند: «در وهله اول بايد از صاحب كسب و كار جواز فعاليت مطالبه شود يا در سايت اتحاديه كشوري كسب و كارهاي مجازي به صورت آنلاين، سايت مورد نظر چك شود تا از رسمي و قانوني بودن فعاليت اطمينان حاصل شود. البته سايت هايي كه عضو اتحاديه هستند، لوگويي دارند كه آن را در سايت خود قرار مي دهند. وجود مجوز مي تواند اين اطمينان را ايجاد كند كه كسب و كار رسمي است و حداقل اگر اتفاقي رخ دهد، امكان شكايت از آن كسب و كار وجود دارد و اتحاديه با استفاده از ابزارها و اختيارات قانوني مي تواند به شكايات رسيدگي كند.»
وي همچنين با تاكيد بر اين كه خريداران صرفا به نماد الكترونيكي بسنده نكنند، توضيح داد: نماد الكترونيكي، جواز كسب نيست؛ نماد بيشتر در خصوص چك ليست هاي فني مانند سبد خريد است كه وبسايت ها بايد آن را رعايت كنند. وبسايت هايي كه از سوي ما جواز كسب دريافت كرده اند، پرونده مالياتي تشكيل داده اند كه اين موضوع بسيار مهمي است و ضريب خطا را تا ميزان زيادي پايين مي آورد. كمتر پيش مي آيد كه فرد مجرم يا كلاهبرداري براي تشكيل پرونده مالياتي مدارك خود را ارائه دهد. ضمن اين كه كميسيون بازرسي ما مدتي است بازرسي وبسايت ها را آغاز كرده و اگر تخلفي وجود داشته باشد آن را پيگيري مي كند.
علمي*م.ش*2017