تبريز- ايرنا- كارشناس تغذيه و رژيم درماني با اشاره به اينكه كمبود ويتامين «د3» در همه گروه هاي سني شايع است، گفت: بهترين منبع تامين اين ويتامين، ماهي و محصولات دريايي است.

حسن فرهاد غيبي روز دوشنبه در گفت و گو با ايرنا اظهار داشت: تغذيه سالم در سلامت انسان نقش بسزايي دارد و در اين خصوص هرم غذايي اهيمت بسيار بالايي دارد.
وي ادامه داد: گروه گوشت و تخم مرغ بخشي از هرم غذايي است كه نياز بدن به پروتيين را تامين مي كند و نياز داريم مواد پروتييني را روزانه دريافت كنيم.
فرهاد غيبي با اشاره به اينكه 2 نوع پروتئين گياهي و حيواني داريم، اظهار داشت: بدن از پروتيين هاي گياهي نميتواند به خوبي استفاده كند ولي از پروتيين هاي حيواني به خوبي استفاده مي كند.
وي اضافه كرد: گوشت ماهي از جمله بهترين پروتئين هاست و سرشار از اسيدهاي آمينه ضروري است.
كارشناس تغذيه و رژيم درماني گفت: گوشت ماهي ضمن اينكه بهترين و مرغوبترين پروتيين است، قابليت هضم بالايي دارد .
وي ادامه داد: گوشت هاي گوساله و گوسفند داراي چربي هاي اشباع هستند كه توصيه مي شود در برنامه غذايي كمتر استفاده شود ولي گوشت ماهي داراي چربي غيراشباع مي باشد.
فرهاد غيبي گفت: چربي هاي اشباع ضمن گرفتگي رگ ها مجوب افزايش بيماري هاي قلبي و عروقي و انواع سرطان ها مي شود.
وي افزود: در مصرف گوشت قرمز توصيه مي شود كه چربي آن استفاده نشود و كمتر باشد، ولي در گوشت ماهي استفاده از ماهي هاي پرچرب توصيه مي شود چون حاوي اسيدهاي چرب «امگا3» است.
كارشناس تغذيه و رژيم درماني با بيان اينكه ماهي هاي آب هاي سرد بهترين منبع اسيدهاي «امگا3» هستند، ادامه داد: «امگا3» جزو اسيدهاي چرب ضروري است كه بدن به آن نياز دارد و نقش بسيار بالايي در سلامت عروق، سيستم عصبي و مغز دارد.
وي خاطرنشان كرد: بيماري هاي قلب و عروق اولين عامل مرگ و مير در كشور ماست و بعد از آن سرطان ها مي باشد كه براي جلوگيري از ابتلا به اين بيماري ها به مردم توصيه مي شود مصرف گوشت ماهي و اسيدهاي چرب «امگا3» را در برنامه غذايي خود قرار دهند.
فرهاد غيبي تاكيد كرد: گوشت ماهي همچنين داراي مواد معدني سلنيوم و روي است كه جزو آنتي اكسيدان هاي مهم مي باشند و از آسيب هايي كه از طريق راديكال هاي آزاد به بدن وارد مي شود، پيشگيري مي كنند.
وي گفت: توصيه مي شود در هفته حداقل 2 وعده غذايي از ماهي استفاده شود؛ به خصوص زنان باردار، كودكان در حال رشد و سالمندان حتما مصرف ماهي را در برنامه غذايي خود قرار دهند.
كارشناس تغذيه و رژيم درماني گفت: گوشت ها بهترين منبع آهن مي باشند كه مي تواند از كم خوني ناشي از فقر آهن پيشگيري كند.
وي با اشاره به اينكه بيماري تيروئيد از جمله بيماري هايي شايع در جامعه بود، ادامه داد: آمار ابتلا به اين بيماري در سال هاي 69 و 70 بسيار بالا بود و وزارت بهداشت با اجراي برنامه هاي بهداشتي و يددار كردن نمك ها و غربالگيري افراد شيوع اين بيماري را كاهش داد.
فرهاد غيبي يادآور شد: دليل اصلي بيماري تيروئيد كمبود يد است كه ماهي منبع مناسبي براي تامين آن محسوب مي شود.
وي با اشاره به اينكه اغلب افراد جامعه با كمبود ويتامين «د3» مواجه هستند، گفت: اين ويتامين نقش بسزايي در جذب كلسيم و برخي املاح همچون روي دارد كه فقدان آن باعث پوكي استخوان مي شود.
كارشناس تغذيه و رژيم درماني با اشاره به اينكه كمبود ويتامين «د3» مي تواند مشكلات تنفسي در كودكان و سالمندان را افزايش دهد، گفت: يكي از علت هاي مهم مرگ و مير در سنين شيرخوارگي مشكلات تنفسي و ريوي است كه اگر نوزاد كمبود ويتامين «د3» داشته باشد اين بيماري در او تشديد مي يابد.
وي با تاكيد بر اينكه در هنگام خريد ماهي بايد توجه شود كه تازه باشد، اظهار داشت: تازگي ماهي را مي توان از پوست، آبشش ها، چشم ها و فلس هاي ماهي تشخص داد.
فرهاد غيبي ادامه داد: چشم هاي ماهي بايد شفاف و برجسته باشد، آبشش ها به رنگ سرخ و بدون ماده لزج بوده، فلس ها نيز بايد محكم باشد و به راحتي جدا نشود و هنگامي كه گوشت ماهي را به داخل فشار مي دهيد پوست آن بايد سريع به حالت اوليه برگردد.
وي در خصوص نوع پخت گوشت ماهي نيز گفت: توصيه مي شود تا حد امكان تمامي مواد غذايي به صورت آب پز و بخار پز پخته و يا بدون روغن در فر سرخ شود.
كارشناس تغذيه و رژيم درماني در خصوص مصرف ماهي به صورت تن گفت: هنگام خريد قوطي تن ماهي بايد سالم باشد و هيچ گونه علايمي از زنگ زدگي و باد كردگي نداشته باشد.
وي ادامه داد: تن ماهي را بايد قبل از مصرف در داخل آب جوش به مدت 20 دقيقه جوشاند تا سم آن از بين برود.
6120/518