به گزارش روز دوشنبه ايرنا، بورس كالاي ايران در مهر 1386 با ادغام بورس هاي فرعي فلزات و كشاورزي تشكيل شد كه به تدريج گسترش يافت و محصولات پتروشيمي، فرآورده هاي نفتي و ابزار مختلف بازارهاي فيزيكي، مشتقه و آتي در آن قابل معامله شدند.
در همين پيوند، مديرعامل بورس كالا اعلام كرد: از ابتداي سال تاكنون بيش از 67 هزار ميليارد تومان در قالب 20 ميليون تن كالا در بورس كالاي ايران مبادله شده است.
به نوشته تارنماي بورس كالا، حامد سلطاني نژاد افزود: انجام معاملات در بورس كالا امكان تبادل اطلاعات بين بورس و سازمان هاي نظارتي و دستگاه هاي اجرايي اعم از سازمان امور مالياتي، ستاد مبارزه با قاچاق كالا و ارز، گمرك، سازمان بازرسي كل كشور و ديگر دستگاه ها را فراهم مي كند.
وي اضافه كرد: در بازار محصولات كشاورزي بستر مناسبي فراهم شده است تا با اجراي سياست حمايتي قيمت تضميني (مانند آنچه امسال براي ذرت اجرا شد)، رضايت فعالان اين بخش كسب شود، زيرا به كمك اجراي اين سياست در بورس، كشاورزان مطالبات خود را سريع تر دريافت مي كنند.
** پيشنهادهايي براي رونق معاملات در بورس كالا
مديرعامل بورس كالاي ايران با طرح پيشنهادهايي براي رونق معاملات محصولات در بورس كالا گفت: با توجه به شفافيتي كه با عرضه محصولات در بورس كالا ايجاد مي شود، وجود مشوق هاي قانوني براي انجام معاملات در اين بورس، لازم و ضروري است.
وي افزود: معاملات كالاها در خارج از بورس غيرشفاف است و هيچ ضابطه و قانون مشخصي ندارد، هيچ سخت گيري خاصي نيز نسبت به كيفيت كالاهاي قابل معامله اعمال نمي شود.
به گفته وي، هنوز برخي صنايع و گروه هاي كالايي محصولات خود را در بورس عرضه نمي كنند، بنابراين بايد براي عرضه محصولات در بورس برنامه منظمي ارايه شود تا شاهد تعادل هر چه بيشتر بازارها باشيم.
سلطاني نژاد بر لزوم توسعه معاملات گواهي سپرده سكه طلا با حضور بانك مركزي تاكيد كرد و گفت: معاملات گواهي سپرده سكه طلا كه در بورس پيگيري مي شود، كمك مي كند سكه در بورس حضور فيزيكي داشته باشد و معاملات كاغذي مبتني بر اين كالا به پشتوانه سكه طلا و با شفافيت انجام شود.
مديرعامل بورس كالاي ايران ادامه داد: مزيت اين معاملات به گونه اي است كه اگر معاملات سكه طلا شفاف شود، آمارهاي واقعي از معاملات آن در دسترس خواهد بود و انجام اين معاملات در بورس كالا از ناهنجاري هايي همچون احتمال آب كردن سكه يا قاچاق آن، جلوگيري مي كند.
سلطاني نژاد ادامه داد: در كنار توسعه معاملات گواهي سپرده سكه طلا، پيشنهاد حل مشكلات ماليات بر ارزش افزوده در سازمان امور مالياتي در مورد معاملات گواهي سپرده را داريم.
«همچنين لازم است مشوق هاي مالياتي موجود را براي ترغيب عرضه كنندگان و خريداران به انجام معاملات در فضاي شفاف بورس، افزايش دهيم».
وي اتصال سامانه هاي ماليات، حمل و نقل، جامع تجارت، انبارها و غيره به سامانه هاي بورس براي رهگيري پس از معاملات را خواستار شد.
مديرعامل بورس كالاي ايران همچنين پيشنهاد توسعه صندوق هاي كالايي را ارايه كرد و گفت: صندوق هاي كالايي به جمع آوري منابع مالي براي حوزه كالايي و افزايش سرعت گردش نقدينگي در اين حوزه كمك زيادي مي كنند.
** معامله روزانه حدود 100 ميليارد تومان زعفران
مديرعامل بورس كالاي ايران به راه اندازي معاملات زعفران در بورس در قالب معاملات آتي و گواهي سپرده كالايي اشاره كرد و گفت: در اين بازار، روزانه حدود 100 ميليارد تومان زعفران در قالب قراردادهاي آتي معامله مي شود.
وي اضافه كرد: از ابتداي راه اندازي اين معاملات تاكنون معادل بيش از 800 تن زعفران كه معادل توليد 2 سال كشور مي شود، در قالب اين قراردادها معامله شده است.
وي افزود: معامله گواهي سپرده كالايي زعفران اين امكان را به كشاورزان مي دهد كه با تحويل محصول خود به انبارهاي پذيرفته شده بورس و دريافت قبض انبار يا گواهي سپرده كالايي محصول خود را به قيمت روز در بازار بفروشند و زودتر به پول خود برسند.
از طريق معاملات زعفران در بورس كالا، اين بورس به مرجع قيمتي زعفران در كشور تبديل شده است.
سود اصلي حاصل از فروش محصول تا پيش از راه اندازي بورس زعفران به جيب دلالان مي رفت اما به كمك بورس عايد توليدكنندگان زعفران مي شود.
اقتصام**2022*1961*
تاریخ انتشار: ۱ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۶:۴۵
تهران- ايرنا- مديرعامل بورس كالا گفت: از سال 1386 تاكنون بيش از 250 ميليون تن كالا در بورس كالاي ايران مبادله شده و معاملات انجام شده در اين بستر به طور كامل شفاف است.